Maur i bolig

Lager reir i tak og vegger

En av vårens verste plageånder kryper inn i boligen og gnager ganger til reir. Slik stenger du den ute!

MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen din? Det er du ikke alene om å oppleve - for maur er et av de skadedyrene som det finnes flest av i norske hjem. Men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren og sommeren er høytid for insekter. Insekter forekommer de aller fleste steder, og er viktig for næringskjeden. Men selv om de fleste er harmløse, kan enkelte av insektene bli ekstra plagsomme dersom de kommer seg inn i boligen - og noen av dem kan i verste fall gjøre skader på huset.

Med våren er det særlig ett insekt som svært ofte dukker opp i norske hjem - og som kan være vanskelig å bli kvitt.

Skader isolasjonen i boligen

Svart jordmaur, ofte kalt sukkermaur, er skadeinsektet som ligger nest øverst på Folkehelseinstituttets skadedyr-statistikk, med 2636 bekjempelser i fjor, mens stokkmaur ligger på fjerdeplass med 1228 bekjempelser, ifølge Norsk Hussopp Forsikring.

- Høysesongen for maur starter når våren kommer i april og varer utover sommer og høst, frem til de igjen går i dvale på senhøsten. Vi merker nå en økning i maursaker som meldes. De vanligste artene som dukker opp i eller nær boligen er stokkmaur, skogsmaur og svart jordmaur, forteller Inger Kringlebotten ved Norsk Hussopp Forsikring til DinSide.

Maur er ikke farlige for mennesker, men flytter det maur inn i hjemmet ditt, kan det gå hardt utover boligen. Maurangrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk eller isolasjonsmaterialer. Både stokkmaur og svart jordmaur trives der det er varmt.

- Stokkmaur kan gjøre stor skade på boligen ved at den gnager ganger til reir. Stokkmaur er den eneste mauren som kan gjøre skade på friskt treverket, forteller Kringlebotten.

Svart jordmaur gnager derimot ikke i uskadet trevirke. Men Anders Aak, forsker ved seksjon Skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, forteller at dersom mauren bosetter seg i boligen, kan den typisk gjøre stor skade på isolasjonsmaterialet i boligen - for eksempel i isolasjonen under baderomsgulv med varmekabler.

- Hvis man har veldig høy aktivitet av maur inne i boligen, kan det bety at man har et maursamfunn i bygningsmassen, og da bør man ta affære, understreker Aak.

Derfor kommer mauren inn

- Den vanligste måten maur kommer inn i boligen på er gjennom sprekker og spalter i konstruksjonen, sier Kringlebotten.

Det er i hovedsak én grunn til at maur dukker opp i boligen, ifølge Aak:

- Når maurene våkner fra dvalen sin om våren, finner de ikke særlig med mat ute i naturen. Og spesielt jordmaur kan da løpe inn i hus for å finne mat som brødsmuler og sukkerrester, forteller forskeren.

Den gode nyheten da, er at mauren ikke utgjør noe stort problem i og med at de stikker kjapt ut igjen i naturen når de har forsynt seg, beroliger de to ekspertene.

- Med én gang naturen «kommer i gang» igjen så løper mauren ut igjen, understreker Aak.

Fjerne mauren

Men noen ganger kan det være utfordrende å fjerne maur for godt. Og når mauren slår seg til inne i huset er det lurt å ta tak i problemet kjapt slik at de ikke får anledning til å gjøre skade, understreker Kringlebotten.

- Da må du først finne ut hvor reiret og dronningen er, og deretter hvordan og hvorfor de kom inn i boligen. I noen tilfeller skal det forholdsvis enkle tiltak til, mens det gjerne er mer krevende når det er større tuer, sier Kringlebotten.

Det er først når mauren har laget rede, inne i vegger, i tak eller gulv at de kan gjøre skade på både treverk og isolasjon.

- Da må du ta kontakt med skadedyrfirma som kan komme og undersøke problemet. Hvis de klarer å lokalisere maur-samfunnet, kan det hende at de må åpne opp vegg eller gulv og fjerne selve reiret, forteller Aak.

Unngå maur i huset

  • Start utendørs: Hold utearealet ryddig og fjern potensielle boliger. Maur liker ikke grus og småstein, derfor kan et belta av grus rundt boligen være forebyggende.
  • Tettetiltak: Tett sprekker eller hull i grunnmur. Sjekk dører og vinduer for sprekker og tett om nødvendig – slik at mauren ikke kan krype inn.
  • Innendørs: Hold det rent og ryddig. Maur forviller seg gjerne inn på leting etter mat. Dersom du fjerner matkilder vil huset eller hytta være mindre attraktiv.

Råd fra Inger Kringlebotten, Norsk Hussopp Forsikring

Forebygge maur-angrep

For å stenge ute maur, handler det selvsagt om å forebygge. Det viktigste du kan gjøre, er å holde det rent og ryddig, råder Kringlebotten.

- Støvsug jevnlig, fjern smuler, og vask bort mat, sukkersøl og den slags. I tillegg er det viktig at boligen er så tett som mulig slik at mauren ikke kommer inn, tipser hun.

- Sjekk lister rundt dører og vinduer for å se at det ikke er sprekker hvor mauren kan krype inn, legger Kringlebotten til.

En annen faktor å huske på, er å ha så lite vegetasjon som mulig tett på bygningsmassen, råder Aak.

- Har du for eksempel et blomsterbed tett på huset, er sjansen større for at du får et maursamfunn tett på huset også. Sørg for godt vedlikehold utenfor huset, tipser han.

Videre bør du sørge for å tette sprekker og hull i grunnmur, samt unngå vedstabler helt inntil grunnmuren, ifølge Kringlebotten.

- Mauren liker ikke å ferdes på småstein og grus, så det kan også hjelpe å ha et belte med grus rundt grunnmuren, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer