Maur i bolig

Lager reir i tak og vegger

En av vårens verste plageånder kryper inn i boligen og gnager ganger til reir. Slik stenger du den ute!

MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen din? Det er du ikke alene om å oppleve - for maur er et av de skadedyrene som det finnes flest av i norske hjem. Men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren og sommeren er høytid for insekter. Insekter forekommer de aller fleste steder, og er viktig for næringskjeden. Men selv om de fleste er harmløse, kan enkelte av insektene bli ekstra plagsomme dersom de kommer seg inn i boligen - og noen av dem kan i verste fall gjøre skader på huset.

Med våren er det særlig ett insekt som svært ofte dukker opp i norske hjem - og som kan være vanskelig å bli kvitt.

Skader isolasjonen i boligen

Svart jordmaur, ofte kalt sukkermaur, er skadeinsektet som ligger nest øverst på Folkehelseinstituttets skadedyr-statistikk, med 2636 bekjempelser i fjor, mens stokkmaur ligger på fjerdeplass med 1228 bekjempelser, ifølge Norsk Hussopp Forsikring.

- Høysesongen for maur starter når våren kommer i april og varer utover sommer og høst, frem til de igjen går i dvale på senhøsten. Vi merker nå en økning i maursaker som meldes. De vanligste artene som dukker opp i eller nær boligen er stokkmaur, skogsmaur og svart jordmaur, forteller Inger Kringlebotten ved Norsk Hussopp Forsikring til DinSide.

Maur er ikke farlige for mennesker, men flytter det maur inn i hjemmet ditt, kan det gå hardt utover boligen. Maurangrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk eller isolasjonsmaterialer. Både stokkmaur og svart jordmaur trives der det er varmt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.