Skjeggkre og skadedyr

Lagrer du pappemballasje i garasjen?

Da ber du om trøbbel ...

SKJEGGKRE: Visste du at det å lagre pappemballasje i boder, på loft og kjeller eller i garasjen, kan gi deg større problemer enn at det ser rotete ut? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjorårets tredje kvartal stod netthandel for over 50 prosent av de totalt 230 millioner transaksjonene som ble utført med nordmenns internasjonale betalingskort. Totalsummen endte på 47 millarder kroner – opp hele 33 prosent fra året før.

Én av følgene ved netthandling er alle pappeskene og annen emballasje som hoper seg opp.

Det kan føre til et særdeles ubehagelig problem i boligen...

Gjemmer seg i emballasjen

Det meste vi kjøper i dag kommer emballert i pappesker, og mange av oss setter gjerne større pappesker i bod eller garasje før vi får summet oss til å kaste dem i søpla.

Det man gjerne ikke er klar over, er at pappesker har bølgepapp i midten som er perfekte for skjeggkre å skjule seg i og legge egg i, ifølge Kenneth Ervik, spesialkonsulent hos Nokas Skadedyrkontroll AS .

- Klekketiden på egg i variable miljøer er cirka tre måneder, og om man da setter pappesken på loftet – så klekker eggene, sier Ervik.

Har skjeggkre først kommet seg inn i boligen, er de ikke umulig å bli kvitt, men det kan være trøblete siden de vandrer og formerer seg kjapt.

Det viktigste for å unngå skjeggkre i boligen, er forebygging, ifølge eksperten. Da bør du først og fremst tenke gjennom hva du tar med deg inn i hjemmet.

- Skjeggkre finnes ikke i norsk natur og må derfor transporteres inn i bygninger via gjenstander. Derfor sier vi at skjeggkre transporteres med mennesker, da gjenstander ikke kan «gå selv», understreker Ervik.

FUNNET LØSNING: Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring har fått et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Lagre for utleie, pakketerminaler og tollagre for post og gods, varelagre hos handelsstanden, brukthandlere og loppemarked spiller trolig en rolle som spredningsveier siden de opererer med stor vareflyt, mellomlagring og distribusjon til butikker eller kunder, forteller Ervik.

Bjørn Eide, fagansvarlig service hos PELIAS Norsk Skadedyrkontroll, forteller at pappemballasje ofte står lagret på gulv i rom som det lett kan finnes skjeggkre i.

SKJEGGKRE: De haiker gjerne med emballasje, paller, kasser og møbler fra loppemarked. Sjekk derfor derfor tingene før du tar det med deg inn i huset. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS.
SKJEGGKRE: De haiker gjerne med emballasje, paller, kasser og møbler fra loppemarked. Sjekk derfor derfor tingene før du tar det med deg inn i huset. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS. Vis mer

- Derfor er dette en lett måte for skjeggkre å komme seg inn i boligen på når pappesken flyttes inn i det nye huset, sier Eide.

Pass på vesken din

Det er forøvrig ikke bare pappemballasje det vil være lett for skjeggkre å haike med. Også paller, kasser og møbler kan være infisert av skjeggkre, og skadedyrene kan derfor etablere seg på nye steder, formere seg og så spres videre igjen, understreker Ervik.

- Skjeggkre kan også haike med håndvesker, bager og sekker fra for eksempel arbeidssteder, skoler, barnehager, bagasje fra reiser, eller private boliger.

- Men heldigvis er skjeggkre passive på dagtid, slik at risikoen for ubudne gjester i objekter som daglig tas til og fra infiserte bygg er lav, sier Ervik videre.

Fjern emballasjen utendørs

Det er altså tingene man tar med seg inn i huset at man skal være obs på.

- Alt som er innpakket når du tar det med deg inn i boligen kan ha med seg blindpassasjerer. Derfor bør du pakke ut tingene utendørs og se over før du tar de med deg inn, så er sjansene for angrep minsket betraktelig, råder Eide.

- Har du tatt med deg emballasjen innendørs, bør du få det ut av boligen raskt. Du bør helst ikke la det stå inne over natten, da skjeggkre er nattaktive, legger Ervik til.

Begge skadedyrekspertene forteller samtidig at man bør være ekstra obs på skjeggkre når man bor i et leilighetskompleks.

- Skjeggkre vandrer fra enhet til enhet. Så en beboer trenger ikke ta med seg skjeggkre inn i boligen, men de kan komme fra naboen, sier Ervik.

Lagre tørt og kaldt

For å være sikker på at miljøet du lagrer emballasjen i, som bod eller garasje, ikke vil være et tiltrekkende sted for skadedyr, bør rommet være tørt og kaldt.

- Jo kaldere rommet er, jo mindre aktivitet av insekter vil det være. Jo mindre sprekker under lister og ved dørterskler, jo færre gjemmesteder er det, sier Eide.

Lagrer du ting i emballasje som står på gulvet, er det smart å bruke glatte plastkasser fremfor pappesker, eller lagre tingene opp fra gulvet i trådhyller i stedet, råder han videre.

Sperrebelte med limrull

For ekstra beskyttelse mot skjeggkre, anbefaler Ervik at man lager et sperrebelte med limrull i rommet.

- Da har man skjeggkre-limruller i 10 og 25 meter. Så monterer man det opp foran alle listene, overgang fra gulv til vegg, i rommet. Skjeggkre som vandrer, vil gå i skjeggkre-limrullen, sier Ervik.

Et annet alternativ er såkalt «SkjeggkreStopp». Dette forblir elastisk og krymper ikke, ifølge eksperten.

- Begrensning av skjeggkres bevegelsesfrihet gjennom fuging og tetting av sprekker, rør- og kabelgjennomføringer, samt finmasket netting på luftekanaler, kan gi dem færre muligheter til å oppsøke gunstige forhold og redusere antallet skjulesteder, avslutter Ervik.

Deler av denne saken har vært publisert på DinSide tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer