Lagring av høytrykksspyleren

Lagres denne feil i vinter, kan den bli ødelagt

Tøm den for vann og sørg for frostfri lagring.

KAN FRYSE IHJEL: En høytrykkspyler som inneholder vann, kan bli ødelagt når minusgradene kommer snikende. Foto: Kärcher
KAN FRYSE IHJEL: En høytrykkspyler som inneholder vann, kan bli ødelagt når minusgradene kommer snikende. Foto: Kärcher Vis mer
Publisert

Lagrer du høytrykksspyleren feil, kan den i verste fall bli ødelagt.

– Hver vår får vi henvendelser fra personer som har fått høytrykkspyleren sin ødelagt i løpet av vinteren. Dette er helt unødvendig og kan forhindres med noen enkle grep, har Knut Ivar Haave, kategorisjef i Felleskjøpet Agri uttalt i en pressemelding.

Et par minusgrader kan gi trøbbel

Har du plassert høytrykksspyleren i en uisolert garasje, er det ikke sikkert den tåler å stå der når kuldegradene kommer.

– Feilen mange gjør er å la maskinen stå for lenge ute, i uisolerte boder og garasjer på høsten. Det skal faktisk ikke mer enn noe få minusgrader til før komponenter kan ryke. Og skulle du mot formodning trenge maskinen flere ganger i løpet av høsten, er det ikke en altfor stor oppgave å bære den ut igjen, sier Haave.

Rådet ekspertene gir, er å lagre høyttrykksspyleren frostfritt. For manges del vil dette si at garasjen ikke er egnet lagringssted.

Har du ikke mulighet for å lagre spyleren frostfritt, anbefaler Lars Nyhaugen i Kärcher om å plassere maskinen høyt, siden det blir kaldest ved bakken, og gjerne mot varm vegg.

- Når det er sagt må jeg understreke at maskinen skal oppbevares frostfritt. Hvis det påvises at maskinen er utsatt for frost vil garantien ikke gjelde, legger han til.

Husk å tømme høytrykkspyleren

Ifølge Felleskjøpet bør høytrykksspyleren tømmes skikkelig etter siste bruk før vinterlagring. For å tømme maskinen kan du spyle en stund etter at du stenger vanntilførselen. Videre kan du vende og riste på slange og maskin for å få ut siste rest av vann.

Glemmer du å tømme den og lar spyleren stå i kjølige omgivelser, vil vannet ekspandere når det fryser.

I verste fall kan dette ødelegge dyre deler på høyttrykksspyleren.

Lars Nyhaugen i Kärcher anbefaler at man kobler fra slange og pistol.

Frostvæske et alternativ

Hvis et kaldt vinterlagringssted er eneste muligheten du har, finnes det en nødløsning for å unngå at spyleren blir ødelagt i kulda.

– Frostvæske er en mulighet. Etter siste bruk, etterfulgt av skikkelig tømming for vann, kan du kjøre frostvæske gjennom maskinen. Hell tilstrekkelig med frostvæske i en bøtte, og sett en kort inntaksslange i bøtten. Kjør frostvæsken gjennom maskinen uten trykk, sier Haave.

Han legger til at metoden kan benyttes uavhengig av om maskinen skal oppbevares inne eller ute, fordi man da unngår korrosjon inne i maskinen gjennom vinteren.

Sist oppdatert 27. desember 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer