Kjøle ned varm bolig

Lakenet kjøler ned hjemmet ditt

«Koker» det i huset når solen steker ute? Det fikser du med et fuktig laken!

KJØLEVEGG: Fukter du lakenet og henger det opp foran vinduet, vil det strømme kjølig luft ned langs lakenet og utover gulvet. Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste foretrekker nok en sommer med sol og varme fremfor regn og kulde. I boligen blir det derimot svært ubehagelig å oppholde seg om solen forårsaker drivhus-temperatur i rommene.

Om du opplever dette i ditt hjem, er det likevel flere måter du kan forsøke å senke innetemperaturen på.

En av dem er å lage en «kjølevegg» av laken.

Slik lager du kjølevegg

Tipset kommer fra Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF):

Finn frem et hvitt laken legg det i vann, vri det godt slik at det fuktig, ikke vått. Du kan eventuelt fukte et annet tekstil som du vet holder godt på vann og ikke drypper.

- Heng det fuktige lakenet opp foran det solbestrålte vinduet. Når vannet fordamper vil du vil oppleve kjølig luft som strømmer ned langs lakenet og utover gulvet, forteller Gustavsen og legger til:

- Lakenet kan også henges opp andre steder i huset hvor det er varmt, ikke bare foran selve vinduet.

Ute på en solfylt dag vil et fuktig solseil virke kjølende på samme måte, ifølge eksperten.

Hold dør og vindu lukket

Det kan virke logisk å ha dører og vinduer åpne når det er varmt i huset, men dette kan virke mot sin hensikt når luften ute er varmere enn luften inne, presiserer Gustavsen.

- Når dagen er på sitt varmeste, bør du lukke vinduer og dører. På sommeren er nattetemperaturen lav, så de fleste boliger blir avkjølt om natten. Derfor er det viktig å holde dører og vinduer lukket så lenge som mulig slik at varmen ikke kommer inn, forklarer han.

Også Ståle Pallesen, søvnforsker og professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, anbefaler å holde vinduet lukket, særlig på soverommet når du skal sove:

For de fleste vil den beste soveromstemperaturen ligge mellom 15 og 20 grader. Hvis det blir varmere enn 24 grader, eller kaldere enn 12 grader, vil dette påvirke søvnen negativt, ifølge Pallesen.

- Når du sover mister kroppen litt av sin evne til å regulere kroppstemperaturen, noe som kan føre til at du våkner opp - enten iskald eller kokvarm, sier han.

- Hvis du bruker en vanlig helårsdyne og sover med undertøyet på, så bør romtemperaturen ligge på rundt 18 til 20 grader, legger professoren til.

Unntak

Samtidig finnes det noen unntak når det gjelder lufting, ifølge Gustavsen:

- Eldre boliger har ofte mekanisk avtrekksventilasjon, og da kan det være lurt å åpne et vindu på den siden av boligen der det først blir skygge slik at luft med lavere temperatur trekkes inn om kvelden, sier eksperten.

- Nye boliger har balansert ventilasjonsanlegg, så sjekk at anlegget er innstilt slik at den svale uteluften ikke forvarmes av varmegjenvinner eller varmebatteri. Er du i tvil, så ta kontakt med et ventilasjonsfirma slik at anlegget blir riktig innstilt, anbefaler Gustavsen.

Flere har også soverom i andre etasje og mulighet til å gjennomlufte.

- Da kan du godt åpne opp alle vinduer om kvelden, plassere en avtrekksvifte på gulv eller i vindusposten på det rommet som er varmest. Du kan gjerne bruke avtrekksvifta på kjøkkenet om kvelden også, sammen med et åpent vindu der uteluften kjennes sval, tipser Gustavsen.

Husk sikkerhet ved bruk av løse vifter. Den må stå på et stabilt underlag, og vær ekstra forsiktig når barn er i nærheten, understreker han:

- Vifta skal blåse ut og trekke sval uteluft inn igjennom de andre soveromsvinduene. Og husk pollennett på alle vinduene som frisk uteluft trekkes inn, da stoppes både pollen og mygg, råder Gustavsen.

Solskjerming

Noe av det viktigste for å forebygge overopphetet hus på, er selvsagt også god solskjerming. Rullegardiner og andre gardiner bør være trukket for om vindu blir solbestrålt.

Velg lyse farger på gardiner og rullegardiner dersom du planlegger å kjøpe nye, råder eksperten.

- Har boligen utvendig solskjerming så bruk den aktivt også på den siden der morgensolen treffer boligen, sier Gustavsen videre.

Kjøling med varmepumpe

Flere boliger har installert balansert ventilasjonsanlegg, og da er det svært viktig å sjekke at varmen på tilluftstemperaturen er stilt inn slik at varmegjenvinner går og varmer opp den svale uteluften som tilføres rommene, understreker eksperten.

Har du investert i varmepumpe kan denne også brukes som aircondition for å kjøle ned boligen gjennom sommeren på varme dager.

Men da er det et par ting du bør huske på før du setter fjernkontrollen på «cool», ifølge daglig leder i Norsk Varmepumpeforening Rolf Iver Mytting Hagemoen:

  • Sjekk om du har en kondensvannslange montert på den delen av varmepumpe som sitter på veggen innendørs. Denne skal alltid være montert og vil garantert være det dersom du har brukt en installatør som har god kompetanse på luft-til-luft-varmepumper.
  • Ikke sett pumpa på «auto», slik at den selv må finne ut om den skal varme eller kjøle. Da risikerer du at pumpa varmer om natta og starter kjøling om morgenen, og den vil bruke unødig mye energi.

Men selv om du bare kjører i kjølemodus, mener Hagemoen at det er bedre å skru på varmepumpa etter behov når huset føles ubehagelig varmt eller i perioder med mange varme dager.

Og igjen: husk å holde alle dører og vinduer lukket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer