Overflater på kjøkken

Laminat på kjøkkenveggen? Les dette først

Vi kjøpte nye veggplater og monterte dem to ganger, men de løsnet fra veggen etter få dager.

BØYER SEG UT: Laminatplatene Lysekil fra Ikea begynte fort å løsne fra veggen, selv om de ble forsøkt montert to ganger. Foto: Eilin Lindvoll.
BØYER SEG UT: Laminatplatene Lysekil fra Ikea begynte fort å løsne fra veggen, selv om de ble forsøkt montert to ganger. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Nylig pusset undertegnede opp sin nye leilighet.

Oppussingen innebar blant annet å installere et helt nytt kjøkken med integrerte hvitevarer, som ble kjøpt hos Ikea.

Hittil er det ingenting å utsette på kjøkkenet, bortsett fra én ting: Veggplatene i høytrykkslaminat ved navn Lysekil.

Løsnet på få dager

Første gang laminatplatene ble limt på veggen, begynte de å løsne øverst i hjørnet etter kort tid, nærmere bestemt ei uke etter at de var festet. Platene bøyde seg ut mer og mer, helt til de nærmest hang og slang fra veggen.

Håndverkerne trodde kanskje de hadde gjort en feil ved montering, så de kom tilbake med nyinnkjøpte plater, tok ned de gamle, skrapte av de gamle limrestene fra veggen og festet de nye etter monteringsanvisningene.

Det tok imidlertid under ei uke før undertegnede begynte å se antydninger til ei luftboble som dannet seg på nedre del av den ene veggplata, som fortsatte å presse seg videre opp, og til slutt presset platene ut fra veggen oppe i hjørnet, akkurat som sist.

HOLDER IKKE: Når den ene laminatplaten presses mot veggen, ser vi tydelig at platene, som skal beskytte kjøkkenveggen mot fukt og fett, ikke henger som de skal. Foto: Eilin Lindvoll.
HOLDER IKKE: Når den ene laminatplaten presses mot veggen, ser vi tydelig at platene, som skal beskytte kjøkkenveggen mot fukt og fett, ikke henger som de skal. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Også andre i Dinside-redaksjonen har hatt lignende erfaringer med laminatplater på kjøkkenveggen, som ikke er fra Ikea. En mer vellykket løsning har vært å montere veggplatene ved bruk av skinner/lister.

- Ikke et kjent problem

Da vi snakket med en kundebehandler i Ikeas kundeservice, sa vedkommende at denne problemstillingen med de konkrete veggplatene ikke var kjent fra tidligere i Norge.

Også globalt er dette et ukjent problem, ifølge varehusgigantens presseavdeling. De selger store mengder av dette produktet verden over, og materialet er ikke sensitivt til fukt.

Platene kan, derimot, reagere hvis de er veldig nær en varmekilde, som gassbluss, men komfyren i tilfellet til undertegnede, var av det vanlige slaget.

Anbefaler heller fliser

Arne Nesje, seniorforsker ved Sintef, kjenner ikke til de konkret Ikea-platene, men påpeker at tynne plater i plast og kompositt kan være følsomme for varme og fukt.

Både komfyr og oppvaskmaskin kan være varme- og fuktkilder på et vanlig kjøkken.

- Keramiske fliser limt på kjøkkenveggen har vært brukt i mange år, og vi har ikke erfart negative tilbakemeldinger på disse. Flisene er robuste og lette å rengjøre, sier Nesje til Dinside.no.

Fliser har også blitt den endelige løsningen på undertegnedes kjøkkenvegger. Om kort tid kommer nemlig håndverkerne innom igjen for å legge matte, hvite fliser på veggen, som forhåpentligvis holder seg på plass.

Laminat-på-vegg-guide

Ikea understreker at det er lurt å fuge mellom kjøkkenbenken og veggen, for å hindre at varme og fukt stiger opp bak platene og bruke en type lim som er egnet for kjøkkenmiljøet, samt huske å fjerne folien platene er kledd med på begge sider når de er pakket ned.

Laminat- og vinylprodusenten Pergo tilbyr blant annet vinylgulv som også kan festes på kjøkkenveggen, eller til og med i dusj og våtrom.

De anbefaler både bruk av vinyllim, som skal spres lett på overflaten hvor platene skal festes for å gi høyest mulig styrke. Universallim skal være ideelt for montering av vegglister og profillister på alle materialer. Det herdes raskt og har meget høy slitestyrke.

Denne videoen viser hvordan du kan montere vinylfliser på veggen og i dusjen:

  • Start med en plan og tørr overflate. For dusjvegger må du også dampsikre flatene.
  • Slip lett og fjern alt støv.
  • Bruk riktig type lim for veggen, og følg monteringsanvisningen.
  • Avslutt med silikon langs kantene, for et fint resultat.

Har du festet laminatplater eller lignende på veggen med mer eller mindre vellykket resultat? Del gjerne i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer