Lampene som lyser av seg selv

I morgen starter glødelampeforbudet.

Skrivebordslampe fra Ikea som går på solenergi: Noe for den blakke studenten som vil spare strøm? Foto: Ikea
Skrivebordslampe fra Ikea som går på solenergi: Noe for den blakke studenten som vil spare strøm? Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen starter det viktigste trinnet i prosessen med å fase ut glødelamper. Australia var først ute, og håper å slutte helt med tradisjonelle lyspærer i løpet av året. EU fulgte etter, og målet er at glødelampene skal være borte fra markedet innen 2012.

Allerede i fjor forsvant 125-watts pærer fra det europeiske markedet, og i år forsvinner 100-watts lyspærene. Samtidig blir det nå slutt på produksjon av både matte og ordinære glødelamper i Europa.

Det vil si at de fortsatt kan selges og brukes, men når lageret er tomt, vil du måtte gå over til alternative lyskilder.

Aller best for miljøet er imidlertid de lampene som ikke trenger strøm i det hele tatt! Under kan du se et par av dem:

Vi har tidligere vist frem flere utelamper som lyser av seg selv - og disse kan du se i bildespesialen under.

Forbrukerrådet har testet glødelampenes erstatninger. Disse sparepærene ble best i test. Da det danske forbrukerrådet testet sparepærer tidligere i år, var resultatet nedslående: Ingen av sparepærene holder mål!

Sparepærer er imidlertid ikke det eneste alternativet. Les mer om hvordan hverdagen vil bli, når den siste glødelampen har slukket i denne artikkelen, og ikke minst vår guide til LED-lys LED: - mye lys og lite varme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.