Det er ikke bare lønn og gjeld som avgjør hvor mye man kan regne med å få i lån.
Eiendom gir større sikkerhet
Rentene på lån til bolig er lavere enn andre lånetyper. Dette skyldes at bankene regner med at fast eiendom gir bedre sikkerhet for de utlånte pengene enn for eksempel biler og møbler (forbrukslån).
For å sikre banker og lånetakeres situasjon anbefaler Kredittilsynet at ingen får låne mer enn 80 prosent av salgsverdien som førsteprioritetslån. Det vil si lån som har rett til å bli dekket først i bo som for eksempel er slått konkurs.
Dersom du ikke har egenkapital og heller ikke kan ta opp lån i annen fast eiendom, må du ta opp 2. prioritetslån og i visse tilfeller også 3. prioritetslån på det resterende av kjøpesummen. Dette gir bankene mindre sikkerhet for det utlånte beløpet, og du må derfor betale høyere rente på slike lån.
Mange finansieringsinstitusjoner gir imidlertid lån til over 80 prosent av verdien. Dette gjelder for eksempel noen bankers lån til ungdom som har BSU-konto (boligsparing for ungdom) i samme bank.
Renteøkning
Husk også å ta høyde for både renteøkninger og endringer i familiens inntektsforhold. Forbrukerrådet anbefaler at du bør tåle at renten stiger med 2 til 3 prosent over en femårsperiode, også om familien skulle få lavere inntekt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger