LÅN: Takstens levetid hos banken

Skal du lånefinansiere boligen vil banken kreve takst eller verdivurdering før du får beregnet størrelsen og vilkårene på lånet ditt. Er taksten for gammel kan du få problemer.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ikke stol på at banken vil ta verditaksten for god fisk. Generelt kan du gå ut i fra at banken alltid vil ta utgangspunkt i den endelige kjøpesummen når de bestemmer hvor mye du kan få låne.

Ikke over ett år

- Hvorvidt vi godtar gamle takster vil bero på en konkret vurdering, sier Tore Westhrin, informasjonssjef i Nordea. Vi har tidligere akseptert takster som har vært opp mot ett år gamle. Men i dagens marked vil nok dette vurderes langt mer individuelt.

- Vi har selv god kjennskap til utviklingen i boligmarkedet, og det vil jo også bli en vurdering av lånesøkerens posisjon. Har du høy egenkapital og betjeningsevne vil nok en gammel takst kunne gli igjennom systemet.

- Ber du om et finansieringsbevis vil det uansett være satt en ramme for hva du kan kjøpe. Er vi i tvil, kan du risikere å få beskjed om at vi vil kreve en ny takst. For kundene innebærer også det en viss trygghet, i form av at vi får advart mot kjøp av eventuelle luftslott, avslutter Westhrin.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer