Lån til bolig i utlandet

Lånet kan øke med en halv million hvis kronen svekkes

Du bør tenke nøye gjennom hvor komfortabel du er med valutasvingninger og varierende terminbeløp, før du velger å låne til utenlandsbolig i lokal valuta.

PÅ UTKIKK ETTER BOLIG: Det er flest ektepar over 45 år som kjøper eller eier bolig i utlandet, i alle fall blant Nordeas kunder. Vurderer du og din kjære å kjøpe feriebolig, bør dere tenke nøye gjennom hvilken valuta dere vil låne penger i. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PÅ UTKIKK ETTER BOLIG: Det er flest ektepar over 45 år som kjøper eller eier bolig i utlandet, i alle fall blant Nordeas kunder. Vurderer du og din kjære å kjøpe feriebolig, bør dere tenke nøye gjennom hvilken valuta dere vil låne penger i. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Tall fra SSB viser at nordmenn har eiendom i hele verden, men over 90 prosent av boligene befinner seg i Europa, mest av alt i Spania.

Blant Nordeas kunder er det flest ektepar over 45 år som eier bolig i utlandet. DNB erfarer også at det er alminnelige, veletablerte par som lever ut drømmen om feriebolig.

- Vi har naturlig nok også en ansamling av kjøpere med sterk økonomi, som kjøper de dyrere objektene, sier Svein Erik Lampe ved DNBs kontor i Marbella, Spania.

De siste årene har Lampe sett at gjennomsnittsalderen på kjøperne har falt. Nå ser han like ofte 30- og 40-åringer kjøpe utenlandsbolig, mot en tidligere høyere aldersgruppe.

- Ønsker du å kjøpe bolig i utlandet, må du først av alt skaffe deg et finansieringsbevis. Deretter må du velge om du ønsker å ta opp lånet i norsk eller lokal valuta, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Det er fordeler og ulemper med begge måtene å låne penger på. Her får du oversikten over dem.

Lånet kan øke med over 500.000 kroner

Dersom du tar opp lånet i den lokale valutaen der boligen kjøpes, vil lånets størrelse svinge i takt med valutakusen. Det kan for mange oppleves som nervepirrende, ifølge Reitan.

- Samtidig er det slik at du reduserer risikoen for at lånet ditt overstiger boligens verdi den dagen du skal selge, som taler for å låne i lokal valuta, sier forbrukerøkonomen.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

Hvor mye lånets størrelse kan svinge, kommer an på valutamarkedet. Du bør, derimot belage deg på relativt store svingninger og tåle og leve med dem.

Tok du for eksempel opp et lån på 300.000 euro i september 2005, tilsvarte dette om lag 2,34 millioner kroner. I dag er tilsvarer dette 2,9 millioner kroner, altså en forskjell på 570.000 kroner, eksemplifiserer Reitan.

Dersom kronen styrker seg i forhold til den valutaen du har lån i, vil du tjene på å ha et valutalån, men hvis kronen svekker seg, vil du kunne tape på det.

Terminbeløpene kan svinge fra måned til måned, og du bør derfor ha romslig økonomi og en buffer i bakhånd, dersom du velger å gå for et valutalån, råder Reitan.

- Norske lån er mer forutsigbare

På grunn av usikkerhetene knyttet til markedssvingningene, synes mange det er mest sikkert å ta opp lån til bolig i utlandet i norske kroner.

- Da er det bare renteendinger du trenger å bekymre deg for, i alle fall inntil den dagen du eventuelt skal selge utenlandsboligen, sier Reitan.

En av fordelene med lån i lokal valuta, er nemlig at du eliminerer valutarisiko når du selger ferieboligen og får oppgjøret fra salget. Oppgjøret får du i samme valuta som du har lån.

- Har du et lån i den lokale valutaen slipper du da å bekymre deg for at den norske kronen er svak i forhold til denne valutaen du har lån i, sier forbrukerøkonomen.

Det er likevel en del fordeler med å ta opp lån i norske kroner, blant annet at hverdagen blir mer forutsigbar når terminbeløpene ikke svinger og at du hele tiden vet hva du skylder.

For mange kan det også være lettere å forholde seg til svingninger i den norske renten, enn renteendringer i andre land, ifølge Reitan.

Ingen særskilte låneregler

Mange nordmenn har bolig i Spania, Danmark og Sverige, viser statistikken til SSB. Hvor fordelaktig er det å ha lån i disse landenes valuta?

- Dersom du får hele eller deler av inntekten din i euro, svenske eller danske kroner, som du kan betjene lånet med, vil du eliminere valutarisikoen, sier Reitan.

Du bør, derimot, merke deg at renteforskjellen bør bli med i regnestykket. I dag er det ikke så store renteforskjeller når det gjelder valutaene over, men dette er uansett noe å tenke over, mener forbrukerøkonomen.

Og hvordan går du fram hvis du vil ta opp lån til feriebolig i lokal valuta?

Du kontakter den banken du ønsker å ta opp lånet i, og går gjennom låneprosessen i den aktuelle banken. Det er mulig å ta opp lån i en utenlandsk bank, men mange velger også å ta opp lånet i sin norske bank, ifølge Reitan.

Når det gjelder å ta opp lån til bolig i utlandet i norske kroner, er det ingen spesielle låneregler, såfremt du har betjeningsevne og sikkerhet på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer