At fett og matrester brenner seg fast i langpannen er noe de fleste av oss opplever fra tid til annen. Og jo flere ganger du bruker den skitne langpannen til steking, jo fastere vil de gamle matrestene sette seg.
Fastbrente matrester kan være svært vanskelig å få bort, men det finnes flere metoder som lover å gjøre langpannen skinnende ren.

Sjekk det utrolige cola-trikset
Vi testet to av dem!
Cola og bakepulver
At bakepulver kan brukes til rengjøring, har vi testet flere ganger. Vi har også testet at cola kan også brukes til så mangt. Men hva skjer når vi blander disse to ingrediensene for å få bort brente matrester fra langpannen?
Vi testet metoden som vi fant på interiørbloggen Lazarides Design.

Slik gjør du:
1. Hell cola i den skitne langpannen - vi brukte et halvt vannglass:

2. Ha i litt bakepulver - vi brukte fire te-skjeer:

3. Vi lot det virke i ti minutter:

4. Skrubb stekepannen grundig med en oppvaskbørste. Fjern eventuelt de vanskeligste restene med stålull:

5. Skyll langpannen med rent vann:

Koklusjon: Denne metoden funker bra, for resultatet ble slett ikke verst. Vi ser at noen av de tøffeste flekkene fremdeles sitter igjen, men blandingen fjernet det aller meste av størknede matrester og gjorde langpannen glatt og fin:

Zalo og stålull
- Colatrikset kjenner jeg ikke til, men jeg tror kanskje dette overkompliserer litt, kommenterer Malin Skaar, leder Orkla Forbrukerservice og ekspert hos Plusstid.no.

Stekeovnen ble gullren
I stedet anbefaler hun følgende:
- Håndvask pannen med vann og Zalo.
- Fukt deretter litt stålull som du gnir forsiktig i pannen mens det skummer, da vil det ikke ripe opp underlaget. Eventuelt kan du bruke en skurekrem sammen med stålull.
- Skyll langpannen godt i lunkent vann under springen til slutt.
- På tøffe flekker kan du eventuelt bruke en skurekrem på samme måte.
- Men før du rengjør langpannen, er det lurt å sjekke i bruksanvisningen om det er noe middel som ikke bør brukes ved rengjøring, legger Skaar til.
Eddik og natron
Har du ikke hverken Zalo, skurekrem eller stålull tilgjengelig hjemme, kan du jo prøve et annet triks som vi kom over på Youtube ,og som vi også valgte å teste ut på den andre langpannen vår.
Til denne metoden trenger du vann, eddik og natron.

Slik gjør du:
1. Tøm én del vann oppi langpannen - vi brukte fire, fulle vannglass:

2. Tøm deretter oppi én del eddik sammen med vannet - vi brukte et halvt vannglass:

3. Sett langpannen i stekeovnen og kok opp blandingen:

4. Ta ut langpannen og dryss oppi to rause te-skjeer med natron:

5. Rør dette ut i væsken og la det skumme opp. Bruk en oppvaskkost til å skrubbe bunnen av langpannen med væsken oppi:

6. Skyll pannen ren under vann:

Konklusjon: Dette trikset gjorde virkelig susen! Slitasjemerker er ikke mulig å fjerne, men langpannen ble skinnende ren og helt fri for fastbrente matrester og fett. Dette trikset skal vi definitivt bruke ved neste behov:

Oppvasktablett

Resultatet overrasker!
Dersom du har litt mer tid til rådighet, men ikke orker å legge inn så mye innsats, skal du få et annet tips som Dagbladet tidligere har skrevet om.
TV 2-kokk Wenche Andersen mener at det beste og enkleste rådet er å bruke en oppvasktablett i langpannen:
- Ta en oppvaskmiddeltablett, legg den i langpannen, etterfyll med varmt vann og la det stå i én time. Det vil løse opp alt smusset og fettet. Så når du avslutter med oppvaskbørste, blir det skinnende rent, sier hun.
