Duracell

Lanserer batterier med smak

Og de smaker ikke godt!

LIVSFARLIG: Derfor får disse batteriene smak. video: Tobias Fjeldvang / DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å svelge batterier kan være livsfarlig og kan raskt gi etseskader i munn, svelg og tarmsystem. Spesielt farlig er de små knappcellebatteriene, som finnes i alt fra bilnøkler og fjernkontroller til matvekter og leketøy, som er enkle å svelge. Spesielt for barn.

For å redusere risikoen for at barn svelger slike batterier, kommer Duracells batterier nå med et nytt belegg med en bitter smak.

Belegget på undersiden av batteriet reagerer med spytt og fremtvinger en smak som er så vond at barnet heller spytter ut batteriet – det er i hvert fall tanken bak.

I tillegg til den lite appetittlige smaken, er også forpakningen utformet for å være vanskelig å åpne. Det kreves saks eller en annen skarp gjenstand for å få ut batteriet.

Batteritypene som utstyres med den bitre smaken, er CR2016, CR2025 og CR2032.

DURACELL: Slik merkes de nye batteriene. Foto: Duracell
DURACELL: Slik merkes de nye batteriene. Foto: Duracell Vis mer

Kan være livsfarlig

– Når batteriet blir sittende fast på et trangt sted, typisk i spiserøret, vil det gå elektrisk strøm gjennom vevet og det dannes en sterkt etsende (alkalisk) forbindelse som skader vevet. Dette kan skje i løpet av få timer, sier han, og legger til at alle batterier bør holdes unna små barn, fortalte fortalte nylig overlege Thomas Alme ved Barne- og ungdomsklinikken ved Akershus universitetssykehus overfor KK.

Det kan være vanskelig å vite at barnet har svelget et batteri hvis du ikke ser at den gjør det eller at barnet sier fra, men overfor KK sier Alme at det er noen symptomer du kan være oppmerksom på, blant annet brekninger og sikling.

– Et knappcellebatteri som har satt seg fast i spiserøret vil kunne gi symptomer i form av ubehag eller utilpasshet, samt brekninger eller sikling. Etter hvert kan barnet få feber. I noen tilfeller kan barnet også ha problemer med å puste.

Han advarer samtidig om at enkelte barn ikke får symptomer i det hele tatt.

– Dette er alt sammen uspesifikke tegn som man også kan se ved andre tilstander. Som regel har foreldrene mistanke om at barnet kan ha svelget et batteri. Noen barn får ingen symptomer i det hele tatt.

Dersom du mistenker at barnet har svelget et batteri, bør du kontakte legevakta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer