Klesmøll-larver

Larven koser seg i vinterklærne

Her får du en særs god grunn til å rydde i klesskapet.

KLESSMØLL-LARVER Har du vinterklær i garderoben som har hengt der en stund, og som du har lyst å bruke igjen? Da er det særlig én ting du bør se etter: klesmøll-larver. VIdeo: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Har du en vinterjakke eller noen ullgensere i garderoben som du ikke har brukt på en stund, men som du gjerne vil slenge på deg nå?

Da er det én ting du definitivt bør sjekke først.

Spiser hull i klær

I Norge, som i alle andre land, har vi mange typer skadedyr som kan utgjøre en pest og en plage i boligen. Flere av krypdyrene overlever ikke lenge utendørs i norsk klima, og derfor liker de best å oppholde seg innendørs i ulike kriker og kroker.

Et eksempel er insektet som kalles klesmøll. Og ja, det ligger i navnet, det trives spesielt godt i klær. Men det er først og fremst selve larven av klesmøll som slår leir og kan gjøre stor skade på tekstiler i boligen, forteller ekspertene.

- Klesmøll-larvene lever av keratin som blant annet finnes i animalske produkter som ull, pels, silke, skinn, fjær, insekter og lignende. Klesmøll-larvene spiser opp klærne og tekstilene som de utvikler seg i, og kan forårsake store skader, sier Anstein Berntsen, salgssjef hos PELIAS Norsk Skadedyrkontroll.

KLESMØLL: Her ser du bilde av en voksen klesmøll som legger egg i et ullpledd. Foto: FHI.
KLESMØLL: Her ser du bilde av en voksen klesmøll som legger egg i et ullpledd. Foto: FHI. Vis mer

Eksempler på skader fra klesmøll kan være et fint gammelt teppe eller en dress som blir ødelagt fordi larvene lager hull i tekstilet.

Glen Hovdal, fagsjef hos RenTox Service AS, forteller at larvene ofte legge egg på skjulte steder i klær.

- Derfor blir hull og ødeleggelser gjerne funnet under krager, i sømmer og andre bortgjemte steder, sier Hovdal.

Videre forteller han at klesmøll-larver foretrekker klær og møbler som har vært i bruk, da disse inneholder rester av hud, hår, svette og fettstoffer som fungerer som en god næringskilde for klesmøll larven.

- Klesmøll trives på mørke steder, og derfor kan det ta lang tid før et angrep oppdages. Klær og møbler som lagres på loft og boder over lengre tid, kan derfor være et sted hvor møllangrep kan utvikle seg uforstyrret over tid og bli omfattende, sier Hovdal.

Svein Stormoen, skadesjef hos Norsk Hussopp Forsikring forteller at larvene ikke utvikler seg i klær som brukes, fordi eggene lett ristes av når plaggene er i bruk.

- Det er derfor spesielt viktig å være oppmerksom når ullklær skal oppbevares over tid, gjerne over sommeren. I tillegg til at larvene lager store, uregelmessige hull, kan man ofte se ekskrementer etter dem, sier Stormoen.

Klesmøll

 • Klesmøllen (Tineola bisselliella) er insektet i Norge som gjør størst skade på tekstiler.
 • Larvene lever av materialer som stammer fra dyr, som for eksempel ulltøy og pels. Bomullsprodukter eller syntetiske stoffer blir ikke angrepet.
 • Klesmøll finnes innendørs over hele landet.
 • Klesmøll har ensfargete, skinnende blanke og messinggule vinger, samt gylne hår på hodet og i bakkant av vingene. Lengden er 5-8 mm. og vingespennet 10-17 mm.
 • Larvene er hvite med lysebrunt hode. De er omtrent 1 mm. lange som nyklekte, men blir opptil 10 mm. lange.

Kilde: FHI

Fraktes inn i boligen

Klesmøll er opprinnelig av tropisk opprinnelse, men har spredt seg med mennesker i hele verden, deriblant Norge etter hvert som hustemperaturen har økt i historisk perspektiv. Den finnes dermed over hele landet, opplyser Stormoen.

- Klesmøll kan ikke overleve lenge utendørs i norsk klima. De fleste boliger som opplever klesmøll, har klesmøll blitt fraktet inn i boligen med gjenstander, klær eller via mennesker, legger Hovdal til.

Temperatur, luftfuktighet og næringstilgang er de viktigste elementene for at klesmøll skal trives.

- For at larvene skal utvikle seg, må temperaturen ligge på mellom 10ºC og 33ºC. Larvene kan gå i dvale i sin kokong hvis forholdene er dårlige, opplyser Berntsen.

Fått dem i hus?

Men hva gjør du hvis du er uheldig og har fått klesmøll-larver i hus?

Dersom larve-angrepet oppdages tidlig, vil det være relativt enkelt å bekjempe problemet, ifølge Hovdal.

- Tiltak som da bør gjøres er å lokalisere kilden til angrepet, sette ut fermonfeller for å fange møll, vaske angrepne klær på 60 grader og tørke i tørketrommel. Dette vil være nok til å ta livet av larver, møll og egg, sier han.

Videre tipser Hovdal:

 • Alternativt kan klær henges opp i badstu, varmeskap eller legges ut i stekende sol, siden egg dør ved 56 grader.
 • Dersom ikke det angrepne stoffet tåler varme, er frysebehandling et godt alternativ. Temperatur på denne behandlingen bør være lavere enn -24 grader i minimum 72 timer.
 • Området rundt det angrepne tøyet må støvsuges og vaskes grundig for å fjerne mulige egg og larver som befinner seg i sprekker og hulrom som de kan utvikles i.
 • Dersom et angrep har fått utvikle seg over tid og spredd seg til flere plasser og flere rom, kan en bekjempelse bli omfattende og komplisert. I disse tilfellene må man hjelp fra et skadedyrfirma.

Klesmøll-larver trives godt i skitne klær og tekstiler - svette, urin og eller matrester er en god kilde til næring for larvene. Derfor kan renhold av tekstiler og klær ha en bekjempende effekt, understreker Berntsen.

- Eggene kleber seg dårlig til underlaget, og vil fjernes effektivt under vask, rens, banking og støvsuging, sier han.

Hvordan fjerne klesmøll

Stormoen råder:

 • Eggene sitter som regel løst, er ikke særlig solide og vil forsvinne eller bli ødelagt ved støvsuging.
 • Rist klærne godt utendørs. Bruk gjerne teppebanker på tepper.
 • Utsetter du angrepne plagg for temperaturendringer gjentatte ganger vil møllarvene dø.
 • Er det vinter og minusgrader kan du sette ulltøyet ut i perioder, for deretter å ta det inn, og sette det ut igjen.
 • Møllarvene vil også dø ved klesvask på 60 grader.
 • Støvsug grundig rom som er infiserte, spesielt nøye i sprekker og langs lister.
 • Feromonfeller er feller med lukt som tiltrekker møll. Dette brukes både ved kartlegging av omfang og ved pågående bekjempelser.
 • I noen tilfeller kan angrep være svært omfattende, for eksempel angrep i store bodområder. Da er det nødvendig med bistand av skadedyrbekjemper.

Slik forebygger du klesmøll

For å unngå klesmøll anbefaler Berntsen anbefale at man er forsiktig med å ta med møbler eller tekstiler inn i boligen uten å ha støvsuget eller kuldebehandlet de på forhånd.

I tillegg har Berntsen og Hovdal følgende tips:

 • Klær som skal tas inn i boligen kan renses før man tar de med inn, eller vaskes med en gang de tas med inn.
 • Bruk støvsuger flittig, og vask og rens tøy før du henger de bort for lagring.
 • Klær som inneholder naturlige materialer og som ikke blir jevnlig brukt ,oppbevares i lukkede, lufttette beholdere. Bunader og lignende kan med fordel vakumpakkes etter bruk.
 • Man kan også legge cedertrekuler sammen med tøyet, disse fungerer frastøtende på klesmøll. Men ikke bruk insektmidler på møbler eller klær.
 • Ta en opprydning i klesskapet innimellom for å ha oversikt på klær som kan bli utsatt for angrep av møll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer