Laveste strømpriser på syv vintre

Og du slipper å bekymre deg for strømprisene en god stund til, skal vi tro Gudbrandsalen Energi.

REKORDLAVE PRISER I VINTER: Og ingen grunn til å frykte strømregningen med det første.  Foto: PER ERVLAND
REKORDLAVE PRISER I VINTER: Og ingen grunn til å frykte strømregningen med det første. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennomsnittlig strømpris i årets tre første måneder er den laveste på syv år, melder kraftbørsen Nord Pool Spot.

Strømprisene i Oslo var på 25 øre i snitt per kilowattime (kWh) uten mva og påslag, ned fra 32 øre året før.

- Dette viser at kraftmarkedet fungerer, sier kommunikasjonssjef i Nord Pool Spot, Stina Johansen.

Det er mye som påvirker strømprisene i Norge. Det er et forhold mellom tilbud og etterspørsel, og den milde vinteren har vært en viktig faktor i kraftmarkedet i år.

Så langt i år ligger det nordiske strømforbruket fem prosent under fjorårets.

Forvirret av strømregningen? Se hva du betaler for

Prisene fremover

Stina Johansen Foto: NPSPOT
Stina Johansen Foto: NPSPOT Vis mer


Pengene som er til overs, må du gjerne legge til side for mulig prishopp neste år, men det ser i hvert fall ut til at du ikke trenger å bekymre deg for prisene i nærmeste fremtid.

- I øyeblikket vurderer vi ressurssituasjonen i strømmarkedet til å være såpass god at vi forventer å se fallende priser gjennom påsken og videre utover våren, skriver Gudbrandsdalen Energi i en pressemelding.

De regner riktignok med noe høyere priser de nærmeste dagene, men tror spotprisene vil falle når lavtrikkene kommer inn i helgen.

Det er ingen grunn til å betale for mye, selv om prisene er lave. Finn strømabonnementet som lønner seg for deg med vår strømkalkulator.

Vann beveger strømprisene

Vannmagasinenes fyllingsgrad, altså hvor mye vann som er tilgjengelig og kan utnyttes i vannkraftproduksjon av strøm påvirker prisene.

Ved utgangen av mars i år er fyllingsgraden på 40,7 prosent, tett oppunder medianverdien som var på 41,1 prosent i snitt i perioden 1990-2011, viser tall fra NVE.

Det er likevel viktig å huske på at Norge, som kraftnasjon og -marked, ikke er alene. Vi både eksporterer og importerer kraft. I år endte regnestykket i Norges favør, med en nettoeksport på rundt 1 terrawattime (TWh) til og med uke tretten, mens vi i samme periode i fjor hadde en nettoimport av kraft på 0,7 TWh.

I tillegg har kjernekraftproduksjonen i våre naboland vært god, noe som påvirker importprisene, sier Gudbrandsdalen Energi. Vi begynner også å se effekten av vindkraftutbyggingen i Skandinavia de siste årene.

Skal vi tro strømprodusenten Lyse Energi er det bare et tidsspørsmål før norske forbrukere vil produsere sin egen strøm. Dette blir stadig vanligere på kontinentet, og hver sekstiende tyske strømkunde er nå en såkalt prosument, en konsument som produserer sin egen strøm.

Vil du bli din egen strømprodusent? Se hva du trenger her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer