LED - mye lys og lite varme?

Vi sløser med varme når vi skal ha lys, hva er alternativene?

Publisert
Sist oppdatert

Her i landet har vi vært bortskjemt med billig strøm i flere generasjoner, selv om dette har endret seg en del i senere år. I motsetning til i andre land har vi ingen sterk tradisjon for å slå av lyset når vi går ut av et rom, derfor blir det totale strømforbruket for belysning ganske mye høyere enn i andre land.

Siden omtrent 95% av energien som brukes i en tradisjonell lyspære går over i varme, bidrar belysningen i stor grad til oppvarming. Dermed sparer vi litt inn på annen fyring, bortsett fra om sommeren hvor varmen fra lyspærer kan bli direkte plagsom.

Snart blir denne lyspæren forbudt

Men hvilke alternativer til lyspærer har vi?

Mye av moderne belysning bruker lavvolts halogenpærer, gjerne i forbindelse med dimmer. Fordelene med halogen er at de er mer effektive og har et lys som i fargetemperatur minner mer om dagslys. Effektiviteten er omtrent dobbelt så stor som vanlige glødelamper, men det betyr at 10% blir til lys, resten blir til varme.

Levetiden er også høyere enn vanlige glødelamper, og hvis man dimmer lampene ned noen hakk fra full styrke varer de enda lenger. Vi har selv en installasjon med 8 hengende halogenspot'er hvor 6 av pærene har vart i snart 15 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer