LED-lys kan skade øyet

Derfor bør du se bort fra LED-lyset.

LED-pæren seiler opp som et godt alternativ til glødelampen. Men ny forskning viser at høy intensitet fra LED-lyspærer kan blende og gi skadevirkninger på øyet. Foto: Colourbox.com
LED-pæren seiler opp som et godt alternativ til glødelampen. Men ny forskning viser at høy intensitet fra LED-lyspærer kan blende og gi skadevirkninger på øyet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Produsentene snakker varmt om de mange fordelene ved LED-lyspærene, som blir stadig mer vanlige i bruk. Det man derimot ikke hører så mye om, er at LED-lys kan være skadelig for øynene.

Det er det franske byrået for mat, miljø og yrkessikkerhet, Anses, som viser til mulige skader på øynene i deres forskningsrapport.

Rapporten peker på at den økende bruken av dioder i belysningen, slik tilfellet er for LED-belysning, utgjør en helserisiko som kan medføre langsiktige helseskader.

Varmelampe holder middagen varm

Blått lys eller blending

Dette skyldes hovedsakelig to årsaker.

Den første årsaken er at den blå komponenten i lyset har en kort bølgelengde, som skal ha negativ effekt på netthinnens celler.

Her er det spesielt barn, på grunn av øyelinsens gjennomsiktighet, og de som er i svært hyppig kontakt med diodebasert belysning, for eksempel lysteknikere, som er utsatt.

Ifølge Statens Strålevern kan enkelte LED-kilder avgi mye blått lys som man vet kan føre til skader på netthinnen. Dette gjelder likevel ikke lyspærer som selges til hjemmebruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer