LED-lys kan skade øyet

Derfor bør du se bort fra LED-lyset.

LED-pæren seiler opp som et godt alternativ til glødelampen. Men ny forskning viser at høy intensitet fra LED-lyspærer kan blende og gi skadevirkninger på øyet. Foto: Colourbox.com
LED-pæren seiler opp som et godt alternativ til glødelampen. Men ny forskning viser at høy intensitet fra LED-lyspærer kan blende og gi skadevirkninger på øyet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Produsentene snakker varmt om de mange fordelene ved LED-lyspærene, som blir stadig mer vanlige i bruk. Det man derimot ikke hører så mye om, er at LED-lys kan være skadelig for øynene.

Det er det franske byrået for mat, miljø og yrkessikkerhet, Anses, som viser til mulige skader på øynene i deres forskningsrapport.

Rapporten peker på at den økende bruken av dioder i belysningen, slik tilfellet er for LED-belysning, utgjør en helserisiko som kan medføre langsiktige helseskader.

Varmelampe holder middagen varm

Blått lys eller blending

Dette skyldes hovedsakelig to årsaker.

Den første årsaken er at den blå komponenten i lyset har en kort bølgelengde, som skal ha negativ effekt på netthinnens celler.

Her er det spesielt barn, på grunn av øyelinsens gjennomsiktighet, og de som er i svært hyppig kontakt med diodebasert belysning, for eksempel lysteknikere, som er utsatt.

Ifølge
Statens Strålevern
kan enkelte LED-kilder avgi mye blått lys som man vet kan føre til skader på netthinnen. Dette gjelder likevel ikke lyspærer som selges til hjemmebruk.

- Ingen kilder brukt til belysning hjemme kommer opp i skadelige mengder blått lys under vanlig bruk, sier forsker Terje Christensen ved Seksjon for ikke-ioniserende stråling.

Det andre problemet med lyset fra LED-pærene, er at lysets intensitet gjør det spesielt sjenerende uansett hvordan lyskilden er plassert i forhold til synsfeltet.

Den franske rapporten forklarer at på grunn av lyskildens punktvise natur kan diodene gi intensiteter som er 1.000 ganger sterkere enn vanlig lys. Dermed oppnår man negative helseeffekter på grunn av blending, som bekreftes av Strålevernet.

- Noen kilder kan være så lyssterke at de kan blende eller gi etter-bilder som henger igjen etter at man har sett på kilden. Dette er ikke medisinsk skadelig, men kan forstyrre synet og forårsake følgeskader, sier Christensen.

Følger sikkerhetsforskriftene

Philips, som er produsent av LED-lyspærer, understreker at de er trygge for forbrukerne.

- I Europa finnes det en rekke EU-forskrifter som produsentene må følge ved produksjon av LED-lyspærer. Disse forskriftene sørger for at produktene er trygge å bruke og ikke påvirker forbrukernes helse. Dette vil si at det er like trygt å bli utsatt for lys fra LED-lyspærer, som det er å bli utsatt for naturlige lyskilder, sier Philips til DinSide, og legger til at mengden blått lys fra LED-lyspærer ikke er større enn fra andre lyskilder, eksempelvis halogenpærer og sparepærer.

- Dessuten er den daglige eksponeringen av blått lys tusen ganger sterkere fra sola på en sommerdag enn fra kunstig lys, sier Philips.

Tenker ikke belysning

Bruk med forsiktighet

Også Terje Christensen ved Statens Strålevern konkluderer med at vanlige hvite kilder brukt til belysning må betraktes som sikre. Han mener likevel det er grunn til å følge nøye med, ettersom det stadig utvikles ny teknologi.

Nettopp fordi Strålevernet vurderer LED-belysningen som brukes i hjemmet for trygg, mener han det holder å vise normale forsiktighetsregler i forhold til bruk av LED som lyskilde.

- Småbarnsfamilier kan derfor nøye seg med helt vanlige forsiktighetsregler som gjelder alle elektriske lyskilder, mener han.

Statens Strålevern gir følgende generelle forholdsregler når det gjelder lyseksponering:

  • Enhver eksponering skal holdes så lav som praktisk mulig, også når eksponeringen ikke har noen påvist risiko (eller bryter grenseverdier). Dette vil si at man må sørge for skikkelig arbeidslys når det er nødvendig, men ikke la lysstyrken bli høyere enn nødvendig.

  • For å forebygge mulige skader på øynene, vil dette bety at man passer på at lyskilden er i god stand og ikke gir uønsket utsendelse av sterkt blått lys eller UV.

  • Små barn må holdes vekk fra elektriske kilder og varme overflater, og de bør heller ikke plasseres helt inntil lamper (uansett om det er LED eller andre typer) som de kan gi seg til å stirre på i lengre tid.
  • Pass opp for stråling fra babycall

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer