LED-pæretest: Svært mye å spare

Du kan spare 80 prosent på å dimme ned, hvis du har riktig dimmer, viser svensk test.

- KAN SPARE 80 PROSENT STRØM: En fersk test gjennomført av Energimyndigheten viser at du kan spare inntil 80 prosent av strømforbruket sammenliknet med en lampe som ikke kan dimmes. Dette forutsetter imidlertid at led-lampen og dimmeren fungerer sammen slik at man kan få maks uttelling av dimmingen. Foto: Kristin Sørdal
- KAN SPARE 80 PROSENT STRØM: En fersk test gjennomført av Energimyndigheten viser at du kan spare inntil 80 prosent av strømforbruket sammenliknet med en lampe som ikke kan dimmes. Dette forutsetter imidlertid at led-lampen og dimmeren fungerer sammen slik at man kan få maks uttelling av dimmingen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Svenske Energimyndigheten har testet dimbare led-pærer sammen med ulike dimmere. I testen har de målt strømforbruket og forskjellen ved ulike dimmernivå - og her er det virkelig mye å spare.

Ifølge Energimyndigheten kan du spare opptil 80 prosent av strømforbruket, sammenliknet med en led-pære som ikke kan dimmes.

- Maks utbytte avhenger av dimmer

– En dimmer kan spare opptil 80 prosent av strømforbruket om man dimmer ned til laveste lysmengde, sier Christofer Silfvenius som er ansvarlig for testen ved Energimyndighetens Testlab.

Men for å få maks utbytte av den dimbare pæra og full uttelling for sparepotensialet, er det er viktig at pæra og dimmeren passer godt sammen.

– Alle pærer passer ikke med alle dimmere. Selv når det fungerer så varierer det hvor mye det går an å dimme ned lampa. I beste fall går det å dimme helt, men iblant går det bare å dimme ned litt, sier Silfvenius.

Trond Paasche, energirådgiver ved Enova, påpeker at sparepotensialet vil avhenge av hvor mye man ønsker å dimme ned. Og at et alternativ kan være å ganske enkelt kjøpe en led-pære med lavere effekt, om det er det du kanskje trenger:

- Det kommer an på om det er et ønsket behov å redusere hvor mye lys led-lampa skal levere. Ved dimming reduseres energibruket, men også lysstyrken. Alternativet kan være å sette inn en led-lampe med lavere effekt uten behov for å dimme. Kraftig dimming av lyset kan redusere energibruken tilsvarende, men vær oppmerksom på at det også blir mørkere i rommet, sier Paasche til Dinside.

Enova har ingen tester av led-pærer - eller altså led-lamper som de også kalles.

HUE: Phillips sin HUE-teknologi kan nå brukes på alle skjermer med HDMI-inngang. Video: Martin K. Størbu. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Dette må til for maks utbytte

Det er flere ting som må være på plass for at man skal kunne oppnå maks uttelling av sparepotensialet ved dimbar led-lampe.

- Høyest mulig lumen/Watt (energimerket A+ til A++) på led-lampa samt at dimmer og led-lampa er tilpasset hverandre uten fare for flimring. Her må kunden høre med leverandører eller de som selger slikt utstyr, for å få dette best tilpasset, uttaler Paasche.

Når det kommer til hva som kan være sparepotensialet ved å bytte til dimbare led-lamper, påpeker Paasche at disse jo også er dyrere:

- Vær oppmerksom på at dimbare led-lamper koster mer enn ikke- dimbare lamper. I tillegg må det installeres dimmere av elektriker hvis det ikke er i boligen fra før, sier Paasche.

- Hvis man forutsetter at led-lampene ofte gir mer lysstyrke enn lysbehovet så vil dimming redusere energibruken, men her snakker vi om noen få prosent ikke 80, hevder han, og sier videre at energibruken ikke reduseres proporsjonalt med redusert lysstyrke da det også er energitap i dimmeren.

- Viktigst: Prøve ulike lamper

Silfvenius forteller til Dinside at de har testet mer enn 10 led-lamper, og mer enn 200 eksemplarer av hver lyskilde. Videre er disse testet sammen med fem ulike dimmere - slik at det totalt handler om mer enn 1000 enkelttester.

De ønsker imidlertid ikke å gå ut med navnene og testresultatene på de ulike led-lampene og dimmerne:

- Vi har valgt å ikke navngi produktene ettersom resultatet lett kan tolkes generelt, og den viktigste lærdommen er at man må prøve ulike dimmere med ulike lamper innen kjøp, eller om det er mulig; å følge produsentenes anbefalinger, sier Silfvenius til Dinside.

Jonas Pettersson, som også har jobbet med testen hos Energimyndigheten, forteller at dette er den første testen de har gjort av dimbare led-lamper, og at testen ikke er designet som en test for å sammenlikne ulike produkter.

- Denne testen er designet for å gi generell forbrukerinformasjon om hva man skal tenke på når det gjelder dimbare led-lamper, sier Pettersson, og legger til at det er mulig de kommer til å gjøre en mer detaljert test i framtida.

Tips for dimbare led-lamper:

Her er Energimyndighetens tips for dimbare led-lamper:

  • Velg en dimbar led-lampe. Sjekk at det står at den er dimbar på pakken.
  • Velg en dimmer som fungerer for led-lamper med høye watt-tall. Noen lampeprodusenter tipser om hvilke dimmere som passer sammen med deres lamper, og noen ganger informerer de også om hvor mye man maks kan dimme lampen.
  • Universaldimmer eller bakkantsdimmer fungerer ofte bedre enn en forkantsdimmer.
  • Spør i butikken om du kan få levere lampen tilbake dersom den ikke passer med den dimmeren du har hjemme.
  • Iblant må du bytte dimmer for å kunne dimme led-lamper. Du må ha hjelp av fagfolk for å bytte dimmer.

Hvilken lampe passer hvilken dimmer?

Det første du må gjøre om du skal ha en dimbar lampe, er å lese på pakken: Der vil det stå, sammen med informasjon om lumen, kelvin og watt.

Men hvordan kan man vite hvilken lyspære som passer til dimmeren man har hjemme?

- Det finnes produsenter som har informasjon om hvilke lamper som passer til deres dimmere, tipser Pettersson.

Dette forutsetter imidlertid at du vet hvilken dimmer du har.

Pettersson poengterer at mange har dimmere som er designet for den gamle glødelampa med høye watt-tall, og de vil ikke fungere optimalt med led-lamper som drar mye mindre watt.

- Et tips er å spørre i butikken når man kjøper lampa, om man kan få levere den tilbake dersom den ikke skulle fungere sammen med den dimmeren du har hjemme. Men i verste fall kan du bli nødt til å bytte ut din gamle dimmer til en ny som fungerer sammen med nye led-lamper, sier Pettersson til Dinside.

Det finnes ulike typer dimmere. Ifølge Energimyndigheten er det større sjanse for at dimming av led-lampa vil fungere godt dersom du har en universaldimmer eller en bakkantsdimmer.

- Tegn på at dimmer og led-lampe ikke fungerer sammen kan vises på flere ulike måter, sier Pettersson, og nevner at lampa kanskje ikke lar seg dimme i det hele tatt; at den ikke lar seg dimme helt ned eller så mye du ønsker; at den flimrer - eller at lysnivået på lampa blir merkbart lavere bare ved at dimmeren er tilkoblet.

Paasche i Enova anbefaler å kontakte en elektriker dersom man ikke vet hvilken dimmer man har og hvorvidt den vil passe med led-lamper.

- På led-lampepakken kan man se om lampa er dimbar. Problemet gjelder om dimmer man har i boligen er tilpasset lav effekt for led-lamper. Har man ikke kunnskaper selv her må man kontakte en elektriker, sier Paasche.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer