LED-pæretest: Svært mye å spare

Du kan spare 80 prosent på å dimme ned, hvis du har riktig dimmer, viser svensk test.

- KAN SPARE 80 PROSENT STRØM: En fersk test gjennomført av Energimyndigheten viser at du kan spare inntil 80 prosent av strømforbruket sammenliknet med en lampe som ikke kan dimmes. Dette forutsetter imidlertid at led-lampen og dimmeren fungerer sammen slik at man kan få maks uttelling av dimmingen. Foto: Kristin Sørdal
- KAN SPARE 80 PROSENT STRØM: En fersk test gjennomført av Energimyndigheten viser at du kan spare inntil 80 prosent av strømforbruket sammenliknet med en lampe som ikke kan dimmes. Dette forutsetter imidlertid at led-lampen og dimmeren fungerer sammen slik at man kan få maks uttelling av dimmingen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Svenske Energimyndigheten har testet dimbare led-pærer sammen med ulike dimmere. I testen har de målt strømforbruket og forskjellen ved ulike dimmernivå - og her er det virkelig mye å spare.

Ifølge Energimyndigheten kan du spare opptil 80 prosent av strømforbruket, sammenliknet med en led-pære som ikke kan dimmes.

- Maks utbytte avhenger av dimmer

– En dimmer kan spare opptil 80 prosent av strømforbruket om man dimmer ned til laveste lysmengde, sier Christofer Silfvenius som er ansvarlig for testen ved Energimyndighetens Testlab.

Men for å få maks utbytte av den dimbare pæra og full uttelling for sparepotensialet, er det er viktig at pæra og dimmeren passer godt sammen.

– Alle pærer passer ikke med alle dimmere. Selv når det fungerer så varierer det hvor mye det går an å dimme ned lampa. I beste fall går det å dimme helt, men iblant går det bare å dimme ned litt, sier Silfvenius.

Trond Paasche, energirådgiver ved Enova, påpeker at sparepotensialet vil avhenge av hvor mye man ønsker å dimme ned. Og at et alternativ kan være å ganske enkelt kjøpe en led-pære med lavere effekt, om det er det du kanskje trenger:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer