Lukter vinen vondt?

Legg 10-kroningen i vinglasset

Lukter det promp av vinen du nettopp har åpnet? Ikke fortvil: Du kan redde vinen med mynt-trikset!

SJEKK TRIKSET: Har du opplevd at det har luktet råtne egg eller svovel av vinen, bør du få med deg trikset i denne videoen. Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

Høsten er her, ute er det surt, kaldt og mørkt - men hva gjør vel det når du kan slenge deg ned i sofaen, varme deg under pleddet og kose deg med litt rødt i glasset?

Men akk, så nedtur om vinen du har gledet deg til å drikke lukter svovel eller råttent egg - ja, rett og slett promp.

Bare til å tømme i vasken, tenker du kanskje? Ikke mist håpet! For det er faktisk mulig å gjøre vinen drikkbar igjen - med et ganske så fiffig mynt-triks.

Slik redder du vinen

Uåpnet vin holder seg i måneder og år om den er lagret riktig i kjølige, mørke og rolige omgivelser. Men så snart vinflaska er åpnet og får kontakt med luft, er den å regne som ferskvare. Det er flere faktorer som vil forringe vinen: blant annet for mye oksygen, for lite oksygen, mugg, skimmelsopp og bakterier.

- En vin som nettopp har blitt dårlig lukter ikke lenger friskt, og smaker mindre fruktig enn vanlig, sier Svein Lindin, sommelier og vinjournalist i Kapital.

Har vinen begynt å lukte vondt, er den ikke farlig å drikke, men duft og aroma er vesentlig redusert, og den vil virke flat og kjedelig, ifølge Vinmonopolet. Da er den ikke så fristende å drikke, men den kan fint brukes til matlaging, understreker sommelieren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer