Lukter vinen vondt?

Legg 10-kroningen i vinglasset

Lukter det promp av vinen du nettopp har åpnet? Ikke fortvil: Du kan redde vinen med mynt-trikset!

SJEKK TRIKSET: Har du opplevd at det har luktet råtne egg eller svovel av vinen, bør du få med deg trikset i denne videoen. Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

Høsten er her, ute er det surt, kaldt og mørkt - men hva gjør vel det når du kan slenge deg ned i sofaen, varme deg under pleddet og kose deg med litt rødt i glasset?

Men akk, så nedtur om vinen du har gledet deg til å drikke lukter svovel eller råttent egg - ja, rett og slett promp.

Bare til å tømme i vasken, tenker du kanskje? Ikke mist håpet! For det er faktisk mulig å gjøre vinen drikkbar igjen - med et ganske så fiffig mynt-triks.

Slik redder du vinen

Uåpnet vin holder seg i måneder og år om den er lagret riktig i kjølige, mørke og rolige omgivelser. Men så snart vinflaska er åpnet og får kontakt med luft, er den å regne som ferskvare. Det er flere faktorer som vil forringe vinen: blant annet for mye oksygen, for lite oksygen, mugg, skimmelsopp og bakterier.

- En vin som nettopp har blitt dårlig lukter ikke lenger friskt, og smaker mindre fruktig enn vanlig, sier Svein Lindin, sommelier og vinjournalist i Kapital.

Har vinen begynt å lukte vondt, er den ikke farlig å drikke, men duft og aroma er vesentlig redusert, og den vil virke flat og kjedelig, ifølge Vinmonopolet. Da er den ikke så fristende å drikke, men den kan fint brukes til matlaging, understreker sommelieren.

- Kok den gjerne ned til bruk i saus, tipser Lindin.

Er du likevel vintørst, trenger du ikke å miste håpet selv om vindunsten er nokså guffen.

I stedet kan det være verdt å prøve mynt-trikset! Dette trikset kan virke på vin som altså lukter svovel, svidd gummi eller råttent egg.

Slik gjør du:

  • Finn fram en kobbermynt, for eksempel 10-kroningen som består av 81 prosent kobber.
  • Vask den godt med vann og såpe
  • Legg mynten oppi vinglasset
  • Rør mynten rundt i glasset med en skje i noen sekunder
  • Plukk deretter mynten opp fra vinglasset med skjeen
  • Nå har du «reddet» vinen, og den skal både smake og lukte deilig igjen
  • PS: Har du ikke kobbermynt i hus, men heller en sølvskje, kan du i stedet forsøke å redde vinen ved å røre rundt i vinen med sølvskjeen.

Sommelier Lindin går absolutt god for trikset:

- Ja, du kan redde illeluktende vin med kobbermynt, sier han.

OPPI MED MYNTEN: Hvorfor ikke teste selv? Foto: Linn Merete Rognø.
OPPI MED MYNTEN: Hvorfor ikke teste selv? Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Men dersom du kjenner at vinen du nettopp har åpnet lukter vondt, kan du returnere denne til Vinmonopolet, understreker Lindin:

- De har verdens beste returordning på vin - fem år. Så det er ingen grunn til å drikke dårlig vin, mener han.

Derfor virker det

Men hva er det egentlig som gjør at kobbermynt-trikset kan redde vin som lukter dårlig?

Enkelte svovelrelaterte forbindelser kan forårsake dårlig lukt, men kobber får lukten til å spre seg. Så når du slipper en kobbermynt ned i vinen din, reagerer kobberet med disse svovelforbindelsene som gjør at den dårlige lukten så å si forsvinner helt.

Slik lagrer du åpnet vin

Lurer du på hvor lenge vinen vil holde seg drikkbar når den først har blitt åpnet?

Dette varierer mellom selve vinsortene, og om flaska har naturkork, skrukork, eller om det er en Bag in Box-vin (pappvin).

Men generelt sett:

  • En åpnet vinflaske bør drikkes innen to til tre dager, ifølge flere vineksperter, men jo tettere korken er satt på / skrudd igjen, jo mindre tilgang på oksygen i flaska, dermed kan vinen holde seg god noen dager ekstra.
  • En åpnet Bag in Box bør drikkes innen tre uker, men den kan også holde seg god så lenge som i seks til åtte uker siden den ikke er like utsatt for oksygen som vin med kork.

Men når du først har åpnet en vinflaske eller kartong som du ikke drikker alt av, er det uansett én hovedregel som gjelder for at vinen skal holde seg drikkbar så lenge som mulig:

- Oppbevare vinen i kjøleskapet hvor det er kaldt og mørkt, dette gjelder både rød og hvit vin, sier Lindin.

- En pappvin bør lagres stående i kjøleskapet slik at vinen har kontakt med tappekrana, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer