Hvordan bli kvitt spyfluer

Legger egg på maten din

Ekspert: - Fornuftig å være oppmerksom.

FLUEMAT: Spyfluer besøker ekskrementer før de kan oppsøke maten din. - Dette er et smittedyr, så vær oppmerksom, råder ekspert. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
FLUEMAT: Spyfluer besøker ekskrementer før de kan oppsøke maten din. - Dette er et smittedyr, så vær oppmerksom, råder ekspert. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- De er mest aktive i sommerhalvåret, de er gode flygere og tiltrekkes av råtten mat og gjerne søppelrester, på leting etter et egnet sted å legge eggene sine, sier Mari Steinert, leder ved Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Hun snakker om spyfluer. Og et egnet sted å legge egg, finner de for eksempel på søppelfyllinger eller dyr som har dødd i naturen.

Eller på maten din.

Og om du ikke legger merke til det, og dermed spiser maten som spyflua har tråkka på, kan du få en svært ubehagelig opplevelse etterpå…

Kan forårsake tarmsykdom

Det er 45 kjente arter av spyfluer i Norge, de er gjerne blå, grå eller grønne. Hvis det er varmt ute og mye mat tilgjengelig, så kan spyfluer formere seg i flere generasjoner på en sommersesong.

De fleste spyfluene lever utendørs og finner næring i blomster, råtnende frukt og ekskrementer.

Men de kan dukke opp inne i huset dersom de kjenner lukten av mat eller avfall.

- Dersom man har matvarer som skinke, ost, kjøtt og kjøttpålegg liggende ute i romtemperatur, kan dette tiltrekke seg spyfluer. Og på sommeren spesielt, kan de legge egg på mat som står fremme, forteller Øyvind Magerøy, fagsjef hos Norsk Hussopp Forsikring.

Og siden spyfluer besøker ekskrementer før de oppsøker maten vår kan de være smittebærere, advarer han.

- Dette er en åtseleter, som er et smittedyr. Så det kan være fornuftig å være oppmerksom, råder Magerøy videre.

Ifølge Steinert kan spyfluer være vektorer for blant annet virus og bakterier som kan forårsake tarmsykdommer hos mennesker.

- Det sies at du skal være forsiktig med å la spyfluene tråkke rundt i maten din siden vi ikke vet hvor flua har vært tidligere - altså om de har med seg noe smitte, sier Steinert.

Hun legger samtidig til at det er usikkert hvor farlig det er at fluene går på maten vår:

- For det er ikke sikkert at mengden bakterier eller virus som blir lagt igjen på maten vår er stor nok til at vi blir syke, presiserer hun.

Tøm søpla!

For å holde spyfluer unna hjemmet, er det først og fremst viktig med god søppelhåndtering - både inne og utenfor huset, råder Steinert.

- Det er ikke uvanlig at søppeldunker som tømmes litt for sjeldent, og som er blitt så fulle at lokket ikke kan lukkes, blir et egnet klekkested for spyfluer om sommeren, sier hun.

Hvis det i tillegg er varmt ute, fremskyndes utviklingen til fluene.

Sørg for at søppelbeholdere er tette. Det er også viktig å sette opp insektsnetting for å holde fluer ute, råder forskeren.

Slik blir du kvitt spyfluer

Men hva gjør du om spyfluene allerede har funnet veien inn i huset ditt? Du bør i alle fall ikke bli fristet til å bruke insektgift, er rådet fra Folkehelseinstituttet.

- Det er viktig å huske på at gift ikke er bra for oss mennesker eller miljøet, og det er ikke bare spyfluene som tar skade av denne giften, presiserer Steinert.

I stedet anbefaler forskeren å bruke fluenetting for å hindre at fluer kommer inn gjennom ventiler, vinduer eller andre åpninger.

- Hvis problemet er ille så kan du bruke lysfeller med ultrafiolett lys, eller limfeller. Men i lengden så er det å fjerne steder der fluene kan formere seg det som er løsningen, avslutter Steinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer