Hvordan bli kvitt spyfluer

Legger egg på maten din

Ekspert: - Fornuftig å være oppmerksom.

FLUEMAT: Spyfluer besøker ekskrementer før de kan oppsøke maten din. - Dette er et smittedyr, så vær oppmerksom, råder ekspert. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
FLUEMAT: Spyfluer besøker ekskrementer før de kan oppsøke maten din. - Dette er et smittedyr, så vær oppmerksom, råder ekspert. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- De er mest aktive i sommerhalvåret, de er gode flygere og tiltrekkes av råtten mat og gjerne søppelrester, på leting etter et egnet sted å legge eggene sine, sier Mari Steinert, leder ved Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Hun snakker om spyfluer. Og et egnet sted å legge egg, finner de for eksempel på søppelfyllinger eller dyr som har dødd i naturen.

Eller på maten din.

Og om du ikke legger merke til det, og dermed spiser maten som spyflua har tråkka på, kan du få en svært ubehagelig opplevelse etterpå…

Kan forårsake tarmsykdom

Det er 45 kjente arter av spyfluer i Norge, de er gjerne blå, grå eller grønne. Hvis det er varmt ute og mye mat tilgjengelig, så kan spyfluer formere seg i flere generasjoner på en sommersesong.

De fleste spyfluene lever utendørs og finner næring i blomster, råtnende frukt og ekskrementer.

Men de kan dukke opp inne i huset dersom de kjenner lukten av mat eller avfall.

- Dersom man har matvarer som skinke, ost, kjøtt og kjøttpålegg liggende ute i romtemperatur, kan dette tiltrekke seg spyfluer. Og på sommeren spesielt, kan de legge egg på mat som står fremme, forteller Øyvind Magerøy, fagsjef hos Norsk Hussopp Forsikring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer