Lei av å lakke og male?

Hva med å prøve noe helt annet? Vi har sjekket ut gummi på boks.

ALTERNATIV: Hvordan fungerer Plasti-dip på treverk?  Foto: BRYNJULF BLIX
ALTERNATIV: Hvordan fungerer Plasti-dip på treverk? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overflatebehandlinger finnes det mange av, for de fleste materialer. Hva man velger er avhengig av bruk og utseende pluss egenskaper både for selve behandlingen og vedlikehold.

Å beise, male eller lakke er det vanligste, men det finnes også andre muligheter som er både enkle å gjøre og praktiske.

Vi snakker om Plasti-dip, som er gummibelegg på sprayboks. (Det finnes også lignende produkter fra andre leverandører, med tilsvarende egenskaper.)

Bilmekkerne og stylerne har brukt det i årevis, og de har tatt det i bruk også på andre remedier i verkstedet. Men egner det seg også til andre bruksområder? Hva med treverk og mer huslige gjenstander?

LES OGSÅ: Sett farge på hvitevarene

Hva er Plasti-dip?

Vi snakker om et varemerke, som er ganske dominerende på sitt marked. Det er en syntetisk gummi, som lufttørker på kort tid. Det er svært elastisk og slitesterkt, og fester svært godt til underlaget uten at det limer seg fast, eller binder seg som lakk eller maling.

Bruker du Plasti-dip på et hardt og glatt underlag, som plast, metall eller lakkerte overflater, kan du rive det av senere, hvis du av en eller annen grunn skulle ønske det. Vi snakker da om å rett og slett kunne dra belegget av i ett stort, seigt flak, som ikke etterlater seg noen merker.

Bilfolk bruker Plasti-dip på felger og karrosserideler, og du kan dra det av og bytte farge når du måtte ønske det.

LES OGSÅ: Du kan lese mer om bruken på bil i denne artikkelen.

Men hvordan fungerer det på andre gjenstander og underlag?

I stedet for maling og lakk?

Vi hadde et par mekkeprosjekter hvor vi måtte lage noen deler i tre, men var ute etter en overflate som ikke så ut som tre. Vi hadde lest om og hørt om bruken på bil, men for treverk var det ikke så mye informasjon å hente.

Vi visste ikke hvor god dekkevne den ville ha når det gjaldt strukturen i treverket, derfor pusset og sparklet vi trestykkene, og pusset, lakket og sparklet et par omganger for å få et underlag som var ganske jevnt og glatt.

Strukturen i treverket var fremdeles godt synlig gjennom tre strøk med matt svarte lakk.

Så sprayet vi tre lag med Plasti-dip på begge delene.

PROSESSEN: Trestykkene ble pusset, lakket, sparklet og fikk til slutt tre lag med gummi på sprayboks. Foto: BRYNJULF BLIX
PROSESSEN: Trestykkene ble pusset, lakket, sparklet og fikk til slutt tre lag med gummi på sprayboks. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
RESULTATET: Vi ble fornøyd med resultatet. Det ser ikke ut som tre, og har fått en slitesterk og stilig overflate. Foto: BRYNJULF BLIX
RESULTATET: Vi ble fornøyd med resultatet. Det ser ikke ut som tre, og har fått en slitesterk og stilig overflate. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Resultatet var absolutt vellykket, med svært god dekning av trestrukturen.

Tremønsteret var faktisk helt borte og i stedet framstod de som om de var laget av et støpt materiale, men med en fin, matt overflate, uten glansen som er typisk for hardplast.

På det ene stykket var vi uheldige under videre arbeide, det fikk rett og slett et hakk. Man kan ikke slipe og sparkle på dette belegget, derfor måtte vi rive det av. Så måtte vi reparere skaden ved å sparkle og slipe, og spraye på nytt.

Å fjerne belegget gikk svært greit, selv om vi ikke fikk av alt i ett stykke. Det hadde mye med utformingen å gjøre, siden det ble sprayet på begge sider og kantene av trestykkene.

LES OGSÅ: Vannbasert eller oljebasert lakk?

På filmbelagt kryssfiner

Vi hadde også laget et lite brett for effektpedaler, enkelt skrudd sammen av 12 mm filmbelagt kryssfiner (mye brukt til forskaling og i landbruket).

Her var allerede overflaten glatt og hard, så vi bare pusset kantene og børstet/tørket bort støvet før vi sprayet.

Utfordringen her var om Plasti-dip satt så godt at vi kunne bruke borrelåstape på overflaten for å feste effektpedalene. De skal kunne tas av og flyttes om, og da bør absolutt borrelåsen sitte fast på brettet.

Vi sprøytet tre lag og lot belegget herde ett døgn som det står på boksen. Deretter festet vi strimlene med borrelåstape, og limet på den tapen er svært sterkt. Også effektpedalene fikk påsatt strimler med den andre delen av borrelås-tapen.

STILRENT: Filmbelagt kryssfiner er et svært solid materiale, med glatt overflate. Med noen strøk Plasti-dip ser det også stilig ut. Foto: BRYNJULF BLIX
STILRENT: Filmbelagt kryssfiner er et svært solid materiale, med glatt overflate. Med noen strøk Plasti-dip ser det også stilig ut. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
HOLDER DET? Borrelåstape krever at underlaget sitter. Hvordan klarte Plasti-dip den utfordringen? Foto: BRYNJULF BLIX
HOLDER DET? Borrelåstape krever at underlaget sitter. Hvordan klarte Plasti-dip den utfordringen? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Vi monterte og koblet opp pedalene og lot dem sitte på en ukes tid. Deretter dro vi forsiktig av alle pedalene.

DET HOLDT! Borrelåstapen løsnet ikke noen steder, både den og Plasti-dip sitter som de skal. Foto: BRYNJULF BLIX
DET HOLDT! Borrelåstapen løsnet ikke noen steder, både den og Plasti-dip sitter som de skal. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Og Plasti-dip belegget holdt 100 prosent, det var ingen antydning til at det slapp overflaten og ble med borrelåsen når vi løsnet pedalene.

På ubehandlet treverk

Vi sjekket også hvordan resultatet ble på et stykke ubehandlet kryssfiner. Tre omganger med sprayboksen ga helt glimrende dekning, men trestrukturen er det ikke vanskelig å få øye på. Det er heller ikke mulig å fjerne belegget ved å dra det av, siden det har trengt inn i alle de små porene i veden og ikke lagt seg som en film oppå flaten.

SYNLIG TRESTRUKTUR: På ubehandlet treverk kommer strukturen i treverket klart fram.  Foto: BRYNJULF BLIX
SYNLIG TRESTRUKTUR: På ubehandlet treverk kommer strukturen i treverket klart fram. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


På gummistøvler

Hva med mykere varer? Vi hadde et par gamle blå seilerstøvler som var både matte og slitte. Vi vasket dem godt og renset med isopropanol, satte på maskeringstape rundt den hvite kanten på sålen og ga dem tre omganger med sprayboksen.

Resultatet ble glimrende, støvlene ser helt nye ut. Bortsett fra sålen, men den får vi ta en annen gang med en passende farge.

SE FORSKJELLEN! De gamle, slitne seilerstøvlene trenger bare noen strøk med Plasti-dip for å bli som nye.  Foto: BRYNJULF BLIX
SE FORSKJELLEN! De gamle, slitne seilerstøvlene trenger bare noen strøk med Plasti-dip for å bli som nye. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Er du ute etter et alternativ til lakk og maling er det verdt å sjekke ut gummifilm på sprayboks. Den finnes i mange farger, med flere forskjellige effektvarianter som topplag. Metallisk, blank eller matt, til og med optiske effekter finnes.

Du finner mer informasjon om farger og priser hos produsenten. Lignende produkter får du også hos blant annet cardip.no, gummidekk.no, Jula og Biltema.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer