Hull i sokkene

Lei av dette problemet?

Hvis du er blant dem som alltid får hull i klærne, bør du få med deg disse eksperttipsene.

IRRITERENDE: For å unngå å få hull i sokkene, er det særlig én ting som kan hjelpe. Tekstilekspertene gir deg svaret i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix.
IRRITERENDE: For å unngå å få hull i sokkene, er det særlig én ting som kan hjelpe. Tekstilekspertene gir deg svaret i artikkelen under! Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du har dårlig tid på morgenen, så påkledningen må skje raskt. Du drar på deg undertøyet og hopper i resten av klærne, men så ser du at stortåa stikker ut av den ene sokkelesten. Akk, så irriterende!

Tånegler og trange sko

Det kan være flere grunner til at sokker blir hullete, forteller Malin Skaar, leder Orkla Forbrukerservice og ekspert hos Plusstid.no.

En åpenbar grunn: lange tånegler.

- Hvis du ikke klipper tåneglene dine, og de vokser seg lange og spisse, vil dette absolutt gjøre at du lettere får hull i sokkene, sier Skaar til Dinside.

Derfor bør du helt enkelt være nøye med å klippe tåneglene jevnlig.

Så er det selvsagt kvalitetsforskjeller på sokker, men det henger ikke nødvendigvis sammen med pris, mener Skaar.

- Noen sokker har bedre forsterkning foran på tærne enn andre sokketyper, og dette er jo noe du kan sjekke før du kjøper sokkene. Sokker med slik forsterkning er ikke alltid dyrere enn de mer skjøre, tynne bomulls- eller nylonsokkene.

Skaar mener også at hvilken type sko du bruker vil kunne påvirke hvor lett du får hull i sokkene.

– Ofte kan hull i sokkene komme av trange sko. Det vil bli ekstra gnissninger foran på sokkene dersom skoene er veldig trange. Vær også obs på om det er noe inni skoen som stikker ut som kan bidra til gnissninger. Andre ting på skoene, som glidelås, kan skape slitasje på sokkene, tipser hun.

Bruker du sko i et materiale som lett blir fuktig på innsiden, vil også dette skape mer friksjon på sokkene, og dermed gi lettere hull i stoffet.

- Velg ullsokker

Sokker er plagg som vi stort sett vasker hver dag fordi plaggene sitter tett inntil kroppen mot en intim sone som kan lukte mer. Hyppig vask er en annen vesentlig faktor som vil slite mye på sokkene, og dermed gjøre at du raskere får hull i dem.

Du trenger likevel ikke å vaske sokker hver eneste dag hvis du investerer i strømper laget av kvalitetsmateriale, ifølge tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

– Hvor ofte sokker må vaskes er avhengig av materialet, og her er det mye å hente på å bare bruke ull som kan brukes til de kjennes stive og kalde, råder Grimstad Klepp i boken sin «Lettstelt», som hun har skrevet sammen med Tone Skårdal Tobiasson, redaktør for NICE Fashion.

For ullsokker er slett ikke noe som bare hører vinteren til. Du finner sokker i tynnere helårsull som du også kan bruke på våren og sommeren.

– Bruker du to sokkepar av ull, kan du la det ene paret hvile og lufte seg mens du bruker det andre. Skift hver dag, eller flere ganger om dagen hvis du svetter mye på bena. Fordelen med ullsokker er at ullen absorberer mer svette enn andre fibre, uten å føles våte. Husk at det å holde rent, er å holde tørt, tipser forskeren videre.

Friksjon fra andre plagg

TV-programmet The Today Show på NBC har også sett nærmere på hvorfor det ofte kommer hull i annet hverdagsplagg, blant annet t-skjorter.

Dette har de fått svar på av den amerikanske produsenten American Giant.

Ifølge direktør Bayard Winthrop, er det to hovedgrunner til at hull oppstår i t-skjorter.

– Det handler om at t-skjorter gnisser mot et hardere materiale som beltet ditt, kanten på jeansen eller andre steder på kroppen. Denne friksjonen vil over tid føre til at stoffet blir slitt, sier Winthrop.

Slitasjen på t-skjorter kan forebygges ved å for eksempel bytte fra et belte i metall til et belte i stoff, eller ved å velge mykere bukser enn jeans.

Slitesterk bomull

Men Winthrop mener også at det handler om hva slags tekstil t-skjorten er laget av.

– Den egentlige synderen til hull er ofte selve stoffet i t-skjorten, hevder Winthrop.

Det meste av hverdagsundertøyet ditt, er sannsynligvis laget av bomull. Bomull blir lett skitten og er vanskelig å få ren, tar lett opp fuktighet og tørker sent. Det er derfor en krevende fiber å holde ren og tørr, opplyser Grimstad Klepp.

Men i utgangspunktet skal bomull tåle mye:

– Og dagens maskiner og de fleste vaskemidler er tilpasset vask av bomull. Bomullsfibrene tåler hyppig og kraftig vask godt fordi det er en sterk fiber, og enda sterkere når den er våt, opplyser hun.

Winthrop oppfordrer deg til å velge klesmerker som angir hvilken type bomull som brukes i plaggene.

– Et godt tegn er hvis det brukes bomull med lang fiberlengde. Jeg anbefaler bomullstypen Supima, sier han.

– Bruk vaskepose

For å forsikre deg om at det ikke kommer hull på t-skjorter, sokker og boksere, kommer Malin Skaar med et enkelt tips på tampen:

– I noen tilfeller kan hullene komme av andre plagg du vasker de sammen med i maskinen, for eksempel at undertøyet setter seg fast i en glidelås. Mitt råd er derfor å legge undertøyet i en vaskepose først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer