Leiemarkedet for tapere?

For noen uker siden hevdet kommunalminister Erna Solberg at leiemarkedet er en fattigdomsfelle. Med vår nye kalkulator kan du sjekke selv om hun har rett.

Publisert
Sist oppdatert

Leiemarkedet for tapere?

  1. Finn ut med eie/leie kalkulatoren


Vår lynsjekk av leiemarkedet i to byer bekrefter ryktene om at husleiene ligger for høyt, og bør ned.

Selv om du tar høyde for en renteoppgang på ett til to prosentpoeng, får du langt høyere bostandard både i Oslo og i Trondheim hvis du kjøper enn hvis du leier for samme summen.

Og ikke nok med det. Kjøper du deg inn i boligmarkedet i pressområdene, blir du med på verdistigningen de neste årene.

Fem prosent mer

Hvor stor verdistigningen blir, vet vi jo ikke. Men hvis arbeidsledigheten ikke øker og vi får en stabil vekst i reallønningene, er det ikke utenkelig at det kan dreie seg om 5 - 10 prosent hvert år. Statistisk sentralbyrås prognoser for prisveksten ligger rundt 4,5 prosent de neste tre årene - i snitt for hele landet.

Eksempel Oslo

Bodde du i en tre-roms i Oslo i fjor måtte du ut med 9.450 kroner måneden, i følge Oslo kommune. Siden vi ikke har hatt prisstigning siden da, forutsetter vi at du betaler samme summen i år.

Bedre enn en tre-roms i Majorstuekrysset?
Bedre enn en tre-roms i Majorstuekrysset? Vis mer


Med vår kalkulator kan du gjøre om den månedlige husleien din til lånerenter, vedlikehold, og andre kostnader du får som eiendomskonge. Den viser at du kan heller bo i en bolig til 2,84 millioner kroner. På nettet fant vi mange boliger i denne prisklassen, blant annet "Murvilla med høy standard i Prinsdal I Oslo". Prisantydningen er 2,9 millioner kroner, og må kunne sies å være en god erstatning for din tre-roms.

Eksempel Trondheim

Gjengs leie for en tre-roms i landets første hovedstad var på 7.200 kroner måneden, i følge Trondheim kommune. Kalkulatoren vår viser at dette tilsvarer kostnadene ved en bolig til cirka 2,2 millioner kroner. På Johannesborg i Trondheim fant vi denne selveierleiligheten med to soverom.

Men to priseksempler sier ikke stort i vårt informasjonssamfunn. Det beste er om du undersøker saken selv. Vår nye kalkulator hjelper deg et godt stykke på veien.

OBS: Borettslag

Merk deg at kalkulatoren gir deg svar på hvor mye du kan betjene av kostnader (utenom avdrag på lån - som er sparing) i stedet for å betale husleie. Kjøper du en bolig hvor det kreves en sum i husleie, for eksempel i et borettslag, kan du ikke bruke hele din nåværende husleie til utgifter ved å eie.

Lyst til å bytte bolig? Her ser du hva du kan få for din egen bolig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer