Leiemarkedet for tapere?

For noen uker siden hevdet kommunalminister Erna Solberg at leiemarkedet er en fattigdomsfelle. Med vår nye kalkulator kan du sjekke selv om hun har rett.

Publisert
Sist oppdatert

Vår lynsjekk av leiemarkedet i to byer bekrefter ryktene om at husleiene ligger for høyt, og bør ned.

Selv om du tar høyde for en renteoppgang på ett til to prosentpoeng, får du langt høyere bostandard både i Oslo og i Trondheim hvis du kjøper enn hvis du leier for samme summen.

Og ikke nok med det. Kjøper du deg inn i boligmarkedet i pressområdene, blir du med på verdistigningen de neste årene.

Fem prosent mer

Hvor stor verdistigningen blir, vet vi jo ikke. Men hvis arbeidsledigheten ikke øker og vi får en stabil vekst i reallønningene, er det ikke utenkelig at det kan dreie seg om 5 - 10 prosent hvert år. Statistisk sentralbyrås prognoser for prisveksten ligger rundt 4,5 prosent de neste tre årene - i snitt for hele landet.

Eksempel Oslo

Bodde du i en tre-roms i Oslo i fjor måtte du ut med 9.450 kroner måneden, i følge Oslo kommune. Siden vi ikke har hatt prisstigning siden da, forutsetter vi at du betaler samme summen i år.

Med vår kalkulator kan du gjøre om den månedlige husleien din til lånerenter, vedlikehold, og andre kostnader du får som eiendomskonge. Den viser at du kan heller bo i en bolig til 2,84 millioner kroner. På nettet fant vi mange boliger i denne prisklassen, blant annet "Murvilla med høy standard i Prinsdal I Oslo". Prisantydningen er 2,9 millioner kroner, og må kunne sies å være en god erstatning for din tre-roms.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer