Lenge siden du har vasket dusjen?

Med disse smarte triksene blir dusjen ren på én - to - tre.

Lenge siden du vasket dusjhodet ditt? Folkehelseinstituttet anbefaler at du gjør det hver tredje måned.  Foto: Kristin Sørdal
Lenge siden du vasket dusjhodet ditt? Folkehelseinstituttet anbefaler at du gjør det hver tredje måned. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lenge siden du har vasket dusjen?

Nei, ikke badet: Dusjen!

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er dusjen hjemme mest sannsynlig den vanligste smittekilden for legionærsykdom i Norge.

Så varmt bør varmtvannet være

For å forebygge legionella-smitte anbefales det å rense dusjen med klorin fire ganger i året. Alternativt kan du skylle gjennom dusjen med varmt vann som holder over 70 grader, i fem minutter. Dette bør du også gjenta minst fire ganger i året.

I forlengelse av rutinene for rensing av dusjslange, bør du også skru av frontstykket på dusjhodet og rense det.

Prøv selv å skru av selve dusjsilen på dusjhodet og kjenn inni. Er det et belegg på innsiden, som kjennes glatt og slimete, er det på høy tid at du får renset herlighetene.

Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dette gir forhold hvor legionellabakteriene kan trives.

Se hvordan i videoen under, eller trinn for trinn i denne artikkelen.


Ikke glem sluket

Om du husker å rense sluket eller ikke skal ikke ha noen nevneverdig effekt på bakterieinnholdet i vannet du dusjer i. Men det er noe av det smarteste du gjør for boligen.

– Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, har Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk tidligere sagt til DinSide.

Rens sluket før du pensjonerer oppvaskbørsten. Foto: Elisabeth Dalseg
Rens sluket før du pensjonerer oppvaskbørsten. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Takstmann Thorvald Wahl har tidligere anbefalt DinSides lesere å vaske over sluket med oppvaskbørsten før du kaster den. Det finnes også en rekke forskjellige avløpsrensere på markedet, som kan brukes preventivt. Er det helt tett, bør du imidlertid passe litt på hva du heller i rørene, og i hvilken rekkefølge.

Flere rengjøringstips får du her: Slik rengjør du sluket

En god skurekrem

Til baderomsporselenet er det fint med en god skurekrem. Vi har testet merkevare mot billigvareskurekrem, og resultatet var omtrent det samme. Men vår tester synes billigvaren luktet særs lite friskt, og kommer til å fortsette med å bruke merkevaren.

Har du dårlig tid, kan det kanskje friste med engangskluter for baderommet. Vi har testet Jordan Easy Wipe, og de virket fint, men var alt for lite drøye til at vi vil bruke dette til hovedvask. Velger du å bruke slike engangskluter, er det verdt å merke seg at de ikke må kastes i toalettet.

Cillit Bang på de verste flekkene

Vi har testet ulike vaskemidler på dusjveggen. Ble det ordentlig rent? Foto: Stine Okkelmo
Vi har testet ulike vaskemidler på dusjveggen. Ble det ordentlig rent? Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Er du flink og skrubber baderommet jevnlig, kan du godt bruke et vanlig vaskemiddel. Er det lenge siden, anbefaler vi Cillit Bang. Vaskesprayen skårer høyt og best i de aller fleste tester, men vær obs på at det er sterkt og kan slite noe på overflatene.

Se også vår vaskeduell mellom Cillit Bang og vanlig såpevann.

Skinnende rene dusjdører

Har du dusjkabinett eller dusjdører, er det også et poeng at disse skal være skinnende og blanke. Det er ikke lett å bli kvitt skjolder og striper, spesielt om du har dusjdører i plexiglass. Glassdører er enklere å vaske, men kan være hakket mer risikabelt om du er ekstra uheldig.

Vi har testet rengjøring med eddik og oppvaskpulver, cola og sitron - se hva som virket best.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer