Lenge siden du har vasket kjøkkenviften?

En fjerdedel av branner oppstår på kjøkkenet. En vask av viften kan redde liv.

IKKE BARE UTENPÅ: Fei gjerne støvet under teppet, men når det kommer til kjøkkenviften er det langt viktigere at den er ren inni - enn utenpå. Foto: Colourbox.com
IKKE BARE UTENPÅ: Fei gjerne støvet under teppet, men når det kommer til kjøkkenviften er det langt viktigere at den er ren inni - enn utenpå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av fire branner oppstår på kjøkkenet. Gjerne som følge av at vi glemmer noe på komfyren. Mange av disse brannene kunne vært unngått dersom avtrekksviften hadde vært rengjort.

– Fett i avtrekksviftene bidrar til raskere brannutvikling i kjøkkeninnredning og ventilasjonskanaler, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Skulle det oppstå brann på kjøkkenet, bør du slå av kjøkkenviften, dersom det er mulig. Du kan også forebygge at det utvikler seg brann ved å gi viften, spesielt filteret og risten, en real vask med jevne mellomrom.

- De som har forsøkt å rengjøre en avtrekksvifte vet at det samler seg store mengder fett i den. Fettet tar lett fyr ved overoppheting, sier Kalheim. Han anbefaler at man rengjør filteret i viften minst hver tredje måned. Det er langt oftere enn hva som er vanlig i norske husholdninger, skal vi tro resultatene av en fersk undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av If Skadeforsikring. Her svarte 7 prosent at de rengjorde filteret i kjøkkenviften for 7-12 måneder siden, 14 prosent at det er mer enn et år siden. Og 14 prosent kan ikke huske når de sist vasket kjøkkenviften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer