Lenge siden du har vasket kjøkkenviften?

En fjerdedel av branner oppstår på kjøkkenet. En vask av viften kan redde liv.

IKKE BARE UTENPÅ: Fei gjerne støvet under teppet, men når det kommer til kjøkkenviften er det langt viktigere at den er ren inni - enn utenpå. Foto: Colourbox.com
IKKE BARE UTENPÅ: Fei gjerne støvet under teppet, men når det kommer til kjøkkenviften er det langt viktigere at den er ren inni - enn utenpå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av fire branner oppstår på kjøkkenet. Gjerne som følge av at vi glemmer noe på komfyren. Mange av disse brannene kunne vært unngått dersom avtrekksviften hadde vært rengjort.

– Fett i avtrekksviftene bidrar til raskere brannutvikling i kjøkkeninnredning og ventilasjonskanaler, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Skulle det oppstå brann på kjøkkenet, bør du slå av kjøkkenviften, dersom det er mulig. Du kan også forebygge at det utvikler seg brann ved å gi viften, spesielt filteret og risten, en real vask med jevne mellomrom.

- De som har forsøkt å rengjøre en avtrekksvifte vet at det samler seg store mengder fett i den. Fettet tar lett fyr ved overoppheting, sier Kalheim.

Han anbefaler at man rengjør filteret i viften minst hver tredje måned. Det er langt oftere enn hva som er vanlig i norske husholdninger, skal vi tro resultatene av en fersk undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av If Skadeforsikring. Her svarte 7 prosent at de rengjorde filteret i kjøkkenviften for 7-12 måneder siden, 14 prosent at det er mer enn et år siden. Og 14 prosent kan ikke huske når de sist vasket kjøkkenviften.

Brannvern: Slik sikrer du deg best og billigst

Slik rengjør du kjøkkenviften

Både filteret og risten som ligger over filteret rengjør du lettest i varmt såpevann. Er det lenge siden du har vasket det, la det gjerne ligge i bløt en stund, eller hell over kokende vann. Skyll godt med varmt vann etterpå, og sett til tørk.

Rengjøringsekspertene i Lilleborg anbefaler at du legger filteret i en vaskevannsløsning med lunkent vann, Salmi og Zalo. - La det ligge i ca 20 minutter, slik at smuss et løsner. Skyll deretter godt og skrubb med oppvaskbørste, sier Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice til DinSide.

Eventuelt kan du ta ut filteret og legge det i oppvaskkummen. - Påfør litt ufortynnet Salmi og spyl godt med varmt vann. Gjenta behandlingen til alt fett er fjernet.

Et tips er også å gi filteret runde i oppvaskmaskinen. Men ikke glem å se på bruksanvisning til viften du har før du går i gang med vasken. - Noen filtere er ikke vaskbare og må skiftes ut etter behov, sier Skaar til DinSide.

Les også: Hvor ofte bør du bytte oppvaskkosten?

1.500 boligbranner hvert år

Små grep kan bidra til at du slipper å oppleve dette.  Foto: If Skadeforsikring
Små grep kan bidra til at du slipper å oppleve dette. Foto: If Skadeforsikring Vis mer


Undersøkelsen viser at 7,3 prosent av oss har opplevd brann i hjemmet. Flest branner oppstår i trehus, men også fire prosent av dem som bor i murhus har opplevd brann i hjemmet.

Ved siden av kjøkkenbranner, skyldes åtte prosent av brannene feil i det elektriske anlegget, mens syv prosent skyldes lynnedslag.

– Av farlige ting som kan skje hjemme, regnes brann som det verste, vet vi fra tidligere undersøkelser. For noen blir marerittet dessverre en realitet, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring i en pressemelding.

I underkant av 1.500 boliger brenner hvert år i Norge. Eneboligene utgjør omtrent halvparten.

Pass ekstra på i vinterhalvåret: Sprengkulde øker faren for brann

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer