Les av strømmåleren nå!

Det hjelper ikke å spare strøm, om du ikke forteller strømleverandøren din om det.

Sparer du på strømmen i dyre perioder, bør du fortelle det til strømleverandøren din.  Foto: Colourbox.com
Sparer du på strømmen i dyre perioder, bør du fortelle det til strømleverandøren din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statnett hevet statusen for kraftsituasjonen i Sør-Norge fra "stram" til "anstrengt" sist uke. Vannmagasinenes fyllingsgrad er under 25 prosent, og flere medier melder nå om fare for strømrasjonering i Sør-Norge.

Selv om dette nok er en smule overdrevet, vil den anstrengte kraftsituasjonen likevel påvirke norske strømkunder i form av høye kraftpriser fremover. Norges vassdrags- og energiverks (NVE) råd for å holde utgiftene nede og spare strøm er klart:

- Forbrukere som ønsker å spare strøm i dyre perioder må lese av måleren sin regelmessig og med korte mellomrom for at sparingen skal få full effekt, skriver NVE i en pressemelding.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste abonnement med vår strømkalkulator

Abonnementsavhengig

- Skal du reise bort i en lengre periode hvor det er høye strømpriser, bør du sørge for å lese av måleren før du drar og like etter hjemkomst. På den måten blir det registrert at du ikke har brukt mye strøm i høyprisperioden. Dette er det dessverre mange som ikke vet, sier seksjonssjef i NVE, Thor Erik Grammeltvedt.  Foto: NVE
- Skal du reise bort i en lengre periode hvor det er høye strømpriser, bør du sørge for å lese av måleren før du drar og like etter hjemkomst. På den måten blir det registrert at du ikke har brukt mye strøm i høyprisperioden. Dette er det dessverre mange som ikke vet, sier seksjonssjef i NVE, Thor Erik Grammeltvedt. Foto: NVE Vis mer


Hvor ofte du bør lese av strømmåleren avhenger selvfølgelig av hvilket abonnement du har.

Dersom du har fastpris er det viktig at du leser av strømmåleren etter endt periode. Har du variabel strømpris bør du lese av etter endt prisperiode. Prisendringer for variabel strømpris skal varsles i forkant, så her er det bare å merke av datoen i kalenderen når din strømleverandør endrer prisen. Har du spotpris, også kalt markedskraft, vil prisene endre seg langt raskere, gjerne flere ganger i døgnet. Og de kan variere sterkt fra dag til dag, og fra time til time.

Det holder selvfølgelig ikke bare å lese av strømmåleren for å kutte regningen. Men dersom du sparer litt ekstra i periodene der prisene er høye, vil du ikke merke dette på regningen, med mindre du forteller strømselskapet hvor flink du er.

Markedskraft/spotpris, fastpris eller variabel pris. Blir du forvirret? Les mer om de ulike typene strømavtaler, og hvilke som lønner seg mest over tid, i vår miniguide.

Smart måler gjør jobben

Smart strømmåler leser av strømmen for deg. Dennne er fra Fortum.  Foto: Fortum
Smart strømmåler leser av strømmen for deg. Dennne er fra Fortum. Foto: Fortum Vis mer


Du kan også be om å få en automatisk strømavleser, også kalt timesmåler, smart strømmåler eller AMS, som måler ditt strømforbruk time for time og rapporterer til ditt strømselskap.

Dette vil imidlertid medføre en ekstrakostnad for deg på rundt 2.500 kroner, så det er ikke sikkert det vil lønne seg. NVE jobber med å påby slike for alle husstander i Norge, men det er fortsatt et stykke frem i tid. Tidligere olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ville be NVE legge frem forslag om å framskynde innføring av automatisk strømmåling (AMS) i Midt-Norge. Planen er at 80 prosent av husstandene i Midt-Norge skal få AMS innen utgangen av 2013, det vil si rundt to år før resten av landet.

- Vi anbefaler å vente, fordi teknologien vil bli utviklet såpass mye at når det blir rullet ut i stor skala, vil dagens målere mest sannsynlig være utdaterte, har Katarina Finneng, informasjonssjefen i Hafslund, tidligere sagt til DinSide.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste abonnement med vår strømkalkuklator

Hvor ofte bør du lese av?

Det er spotprisene som svinger mest, og derfor er det ekstra viktig for kunder med slike avtaler å lese av måleren ofte. Har du et jevnt forbruk, vil det kanskje ikke si så mye, men for alle som er ekstra flinke til å spare strøm i perioder der prisene er høye, vil dette betale seg.

Så er da (ti)tusenkronersspørsmålet: Hvor ofte bør du lese av?

Du bør ihvertfall lese av oftere enn det er påkrevd fra nettselskapet. Dette er stort sett annen hver eller tredje hver måned. Når du bruker strømmen blir imidlertid ikke registrert, dette blir stipulert utifra et standard forbruksmønster. Både i forhold til tid på døgnet og tid på året. Mange kraftkontrakter endrer prisene hver måned. En del kan også endre prisene hver fjortende dag. Derfor bør man lese av måleren minimum en gang per måned, og gjerne oftere i perioder hvor det er høye kraftpriser. Slik som nå.

Å lese av en gang om dagen, kommer nok de fleste til å gå lei etter kort tid. Men å legge inn en måleravlesning i uken burde være gjennomførbart for de fleste. Slik kan du også se hvordan forbruket ditt endrer seg fra uke til uke, og se om ulike sparetiltak du gjennomfører har effekt. I tillegg peker NVE på at det å bli bevisst sitt eget forbruk kan gi en positiv sparingseffekt i seg selv.

Du kan sende inn målerstand på nett, på sms eller ringe.

Les også: Har det noe for seg å spare strøm om morgenen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer