Pleie av uteplanter

Les før du planter ute

Visste du at nylonstrømper, gamle kjøkkenhåndklær og brusflasker er ypperlige hjelpemidler?

VAKKERT UTEROM: Stikkordene for å lykkes med potteplanter utendørs er godt forarbeid og riktig vedlikehold. Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no.
VAKKERT UTEROM: Stikkordene for å lykkes med potteplanter utendørs er godt forarbeid og riktig vedlikehold. Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no. Vis mer
Publisert

Endelig vår og tid for å pynte uteområdet med friske farger og grønn pryd. Men ikke glem at utendørs potteplanter kjapt kan visne hen om de ikke får nok eller riktig pleie.

Ikke grønne fingre, sier du?

Her får du den ultimate oppskriften.

Godt forarbeid

Det er flere regler som gjelder for å få utendørs potteplanter til å holde seg fargerike og friske gjennom våren og høsten. Det hele starter med riktig forarbeid og tilrettelegging.

LECA-KULER I NYLONSTRØMPE: Det råder Nina Borkner hos Mesterhagen Askøy. Foto: Privat.
LECA-KULER I NYLONSTRØMPE: Det råder Nina Borkner hos Mesterhagen Askøy. Foto: Privat. Vis mer

- Vi opplever at mange kunder velger for små krukker eller potter når de skal plante ute. Så velg en stor god potte, da kan du også sette flere sorter sammen, sier Nina Borkner hos Mesterhagen Askøy.

Drenering er neste punkt:

- Velg potte med gode hull i bunnen, dette gjelder spesielt for flerårige planter. Start med leca-kuler i bunnen. Bruker du en barkduk, et gammelt kjøkkenhåndkle eller nylonstrømpebukse som du først fyller leca-kulene i, er det lett å bruke kulene igjen neste år. Deretter legger du et skillelag oppå der igjen, tipser Borkner.

Nå er pottene klar for jord:

-VELG STOR NOK POTTE: Det tipser Espen Skarphagen, blomsterdekoratør og hageskribent på Skarpihagen.no. Foto: Privat.
-VELG STOR NOK POTTE: Det tipser Espen Skarphagen, blomsterdekoratør og hageskribent på Skarpihagen.no. Foto: Privat. Vis mer

- Velg en god jord - ikke den rimeligste. Pris og kvalitet henger sammen. Krukkejord med langtidsgjødsel er et godt alternativ. Jeg legger alltid noen gode never med kugjødselkompost i plantehullet, sier hun.

Skal du bruke potter som har vært brukt før, er det lurt å rengjøre dem først:

- Ikke bruk den gamle næringsfattige jorden fra året før, råder Borkner.

Utfordringen flere møter på er å vedlikeholde blomstene gjennom vår, sommer og tidlig høst.

Espen Skarphagen, blomsterdekoratør og hageskribent på SkarpiHagen.no, forteller at man må skille på nettopp to kategorier: vår og sommer.

- Vårblomster som nå settes ut, vil blomstre av og må sees på en oppstart for å pynte opp et litt grått uterom. Det er gjerne løkblomster og annet som tåler litt nattefrost. De aller fleste av disse vil klare seg med den potten de står i, og trenger kun en skvett vann i ny og ne, sier Skarphagen.

Løkblomstene kan plantes i hagen etter blomstring. Da vil de bruke sommeren på å lade batteriene, og som regel komme igjen med ny blomstring neste år, opplyser han.

Når vi er sikre på at det er slutt på nattefrost, vil det åpne seg mange muligheter, og vi kan dermed velge planter som vil klare seg gjennom sesongen:

- De fleste plantene vil ha godt av å bli plantet i en større krukke med næringsrik jord, gjerne med tilskudd av kukompost eller hønsegjødsel som gir god og langsiktig næring. Når vekstene er i gang vil jeg anbefale å supplere med flytende gjødsel ved vanning. God plass til røttene og god jord er grunnlaget for flotte planter, tipser Skarphagen videre.

Ikke for tørt, ikke for vått

Ved siden av god jord og god gjødsel, er vanning og kniping viktig:

- Vann og næring er viktig utover i sesongen. På dager med sol og vind må man være særlig nøye med vanning, spesielt ampler (hengepotter journ.anm.) tørker veldig fort ut. Skal man vekk i helgen, kan det være lurt å sette krukker og ampler på skyggesiden. Et tilleggstips er å sette en liten brusflaske på hodet i jorden på tørre dager, sier Borkner.

Men husk: Når det gjelder vanning, vil mange planter lide av drukningsdøden hvis de blir stående med beina i vann - så husk god drenering og unngå overvanning, understreker Skarphagen.

FUCHSIA: En nydelig uteplante som krever litt ekstra vedlikehold. Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no.
FUCHSIA: En nydelig uteplante som krever litt ekstra vedlikehold. Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no. Vis mer

- Hvis jorden alltid er våt vil den fort bli sur og dårlig når det ikke kommer til oksygen, sier han.

- Er det mye nedbør blir næringsstoffer fort vasket ut fra jorden, da er det lurt med litt påfyll av gjødsel, tipser Borkner.

Og så er plantenes behov for lys viktig.

- Har du en ren sydvendt balkong vil du sjelden lykkes med skyggeelskende planter hvis det ikke settes opp noe som gir ekstra skygge. Riktig plante til riktig sted, tipser Skarphagen.

Han legger også vekt på å knipe av visne blomster, det vil stimulere til ny knoppsetting og sikrer videre blomstring.

Ikke grønne fingre?

Her er Espen Skarphagens tips:

  • Tenk etter hvor mye stell og tid du vil investere. Fokuser på de nærmeste områdene og legg mest mulig energi i plassen der du oppholder deg mest i første omgang.
  • Stauder og grønt gir et fint uterom om du ønsker både farger og grønt. Plantes det tett vil det i tillegg bli mindre rom for ugress å snike seg opp, dermed vil det bli mindre tilsyn og vedlikehold.
  • Blomstrende planter krever ofte mer tilsyn, men sommerblomster i ulike former er alltid hyggelig. Da er det i tillegg enkelt å plukke inn å ha i vaser. Ved å klippe av, og ta inn vil vi slå to fluer i en smekk. Fylte vaser inne, og de vil raskere sette nye knopper. Eksempler på dette: Georginer, Erteblomster, Kosmos, Kornblomster og Kjempeverbena.
  • Stauder i bed er alltid enkelt. Her finnes det en mengde ulike planter som krever minimalt og som blomstrer lenge. Eksempler på dette: Peoner, Stjerneskjerm, Duehode, Høstfloks og ulike Geranium.
  • Potter med planter som plasseres rundt omkring gir alltid den gode sommerfølelsen, men vil kreve mer tilsyn og vanning. Eksempler: Margeritter, Fuchsia, Pelargonia, Middagsblomst og Blodbeger.
  • Vil du bare ha de grønne sjatteringene er det en spennende retning med ulike former og strukturer i bladverk og farger. Eksempler på dette: Hosta, Stormarikåpe, Bronseblad, Brunnerea, vintergrønne blåeiner. De kan være med på å gi et veldig fresht og spennende uterom fra det lyseste grønne til sølv og blåtoner.

Hvilke planter skal du velge?

For at det skal være enkelt å vedlikeholde potteplantene ute, er det noen planter som er smartere å velge enn andre. Både Skarphagen og Borkner råder deg til å velge planter med lang blomstring.

HOSTA: Flott uteplante som tåler skygge godt. Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no.
HOSTA: Flott uteplante som tåler skygge godt. Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no. Vis mer

- Mange sommerblomster vil fortsette å blomstre utover. Noen holder det faktisk gående frem til frosten kommer med litt godt stell. Ved planting i krukker kan det være lurt å velge sommerblomster med litt tykke blader - de tørker ikke så fort ut. Stauder passer også fint i krukker, sier Borkner.

Her er hennes favorittplanter utendørs:

  • Hosta: tåler skygge godt.
  • Geranium-sorter, spesielt Rozanne: fin i både potter og bed, er ikke sneglemat og blomstrer lenge.
  • Astrantia ( stjerneskjerm) og Astilbe: vakre stauder som finnes i mange fargetoner.
  • Rhododendron, spesielt syrinhortensia: Lang blomstring på sensommeren, lett å få til, finnes i mange nydelige farger.

Artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 18.4.2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer