NRK, Viaplay, TV2 Sumo og C More om filmlyd

Les strømmeleverandørenes svar på surround-kritikken

«Kan være vi kommer til å teste litt» og «vår ambisjon er å tilby Dolby 5.1 på alle plattformer som støttes» er noen av svarene vi har fått.

PÅ VEI: Flere av strømmetjenestene sier 5.1-lyd er noe de jobber med å få på plass. Foto: bikeriderlondon / Shutterstock / NTB scanpix
PÅ VEI: Flere av strømmetjenestene sier 5.1-lyd er noe de jobber med å få på plass. Foto: bikeriderlondon / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig skrev jeg en kommentar om strømmetjenestenes manglende støtte for surroundlyd, eller flerkanals lyd, etter at vår store sammenligning viste at de norske strømmetjenestene lå langt bak i løypa med tanke på lydkvalitet.

Vi var interesserte i å høre hva strømmetjenestene selv hadde å si om dette, og sendte derfor en henvendelse til de norske strømmetjenestene.

Det betyr NRK, Viaplay, Dplay, TV2 Sumo og C More. Vi sendte dem en lenke til den opprinnelige kommentaren, og inviterte dem til å skrive noen linjer om hva de tenker om problemstillingen, og hva de eventuelt har tenkt å gjøre med saken.

Her er svarene vi fikk.

NRK

«NRK1 er tilgjengelig med surroundlyd når programmene våre er spilt inn med dette og man ser NRK1 via bakkenettet eller via en distributør.

Når det gjelder NRK TV (samlebetegnelse for alt av NRKs nett-TV-innhold på alle plattformer, journ.anm.) så distribueres innholdet her foreløpig kun i stereo, det er noe vi har valgt i påvente av å kunne legge ved flere lydspor til programmene våre.

Vi har fokus på hele tiden å utvikle NRK TV tjenesten både funksjonelt, men også i forhold til kvalitetene vi tilbyr på både video og lyd. Surroundlyd er noe vi har diskutert, men foreløpig har vi valgt å jobbe med kvalitet i forhold til video og stereolyd. Vi endret enkoding av videosignalet for direktesendinger i NRK TV tjenesten før sommeren for en del av plattformene våre og gjør dette også for video on demand i løpet av våren. Vi har ikke besluttet eller tidfestet en lansering av surround lyd, men det kan være vi kommer til å teste litt i løpet av 2017. »

- Andreas Munkelien, IP-distribusjonssjef i NRK

Viaplay

«Alle i Viaplay er enige om at lyden er en veldig viktig del av filmopplevelsen og derfor jobber vi akkurat nå med å oppgradere plattformene våre så de vil støtte Dolby 5.1. Vi tilbyr faktisk dette på enkelte titler allerede.

Vi er filmnerder som alltid vil jobbe for å tilby best mulig bilde og lyd, og selv om vi ikke kan gi en konkret dato akkurat nå, er det vår ambisjon å tilby Dolby 5.1 på alle plattformer som støtter dette så raskt vi bare klarer.»

- Fredrik Olimb, pressesjef i Norge, Viaplay

Dplay

«Vi har hittil ikke prioritert å kode om programmene våre til surround for Dplay, der det har vært mulig. Det handler i stor grad om at innholdet vårt ikke primært består av storslåtte filmer og actionserier som fortjener luksuslyd.»

- Hanne McBride, mediesjef i Discovery Networks Norway

TV2 Sumo

«Det er absolutt noe som har blitt etterspurt, så dette er noe vi seriøst vurderer å få på plass.

TV 2 har nylig gått over til et nytt playout-system som samler TV- og strømmeplattformen, og er nå i en evalueringsprosess om hvor vidt vi skal få 5.1-lyd på tjenestene og kanalene våre. Premier League-kanalene har 5.1-lyd fra før av i kringkasting, men foreløpig ikke for TV 2 Sumo. Filmer vi har via C More og amerikanske TV-serier er innhold som produseres med 5.1-lyd.

Det kan kreve tilpasninger både i mottak, i produksjonsleddet og ute i ulike avspillere. Vi er på temmelig mange plattformer, så hvis det skal rulles ut, vil vi forvisse oss om at det fungerer.»

- Kristian Bruarøy, sjef for TV 2 Sumo

P.S. Vi har også sendt en forespørsel til C More, men de har ikke svart på vår henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer