Strø på isen

Lesernes beste strø-tips

Nylig delte vi tips vi hadde fått fra profesjonelle aktører for å strø på glatt is. Nå deler vi de beste tipsene vi har fått fra dere lesere.

VELDIG GLATT: Det er viktig å strø riktig nå som det er så glatt for å forhindre uhell. Foto: Camilla Øino
VELDIG GLATT: Det er viktig å strø riktig nå som det er så glatt for å forhindre uhell. Foto: Camilla Øino Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært mange steder i landet er det holkeføre om dagen, noe mange smertelig har fått erfare. Budstikka.no skriver blant annet at Bærum sykehus melder om flere brudd i ben og armer enn på mange år, mye på grunn av dårlig strøing på glatte trapper og gangveier.

Det hersker ingen tvil om at mange skader på glattisen kan unngås med fornuftig strøing. Nylig publiserte vi en sak der en del profesjonelle aktører kom med sine strøtips. Samtidig inviterte vi leserne våre til å dele deres beste strøtips. I denne saken har vi samlet de beste av dem.

Salt er ikke alltid bra

Salting er en klassiker i strø-sammenheng, og kan være svært effektivt - men ikke alltid like gunstig. En leser har for eksempel tipset oss om at salt hadde ødelagt trappen hans, fordi saltet hadde løst opp støpen. Salt kan også gjøre skade på både bil, blomsterbed, og miljø, samt være et smertefullt bekjentskap for våre firbente venner.

Det kan derfor være fint med en liten oversikt over andre muligheter man har, annet enn de vanlige strømidlene. Noen av tipsene er også mer miljøvennlige, mer naturlige og mindre skadelige enn salt og andre kjemikalier som ofte brukes.

#1: Aske med trekull

Flere lesere har tipset oss om at aske fra vedovn er et svært effektivt strømiddel, og at det fungerer bra på relativt våt is og gir best feste på glattisen. En av leserne våre hevder også at biter av trekull sammen med asken gjør effekten enda bedre.

MILJØVENNLIG: Peisaske er godt strømiddel på isen, miljøvennlig og lett å få tak i hvis du har peis. Foto: Berit B. Njarga
MILJØVENNLIG: Peisaske er godt strømiddel på isen, miljøvennlig og lett å få tak i hvis du har peis. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- Ulempen med asken er at man fort kan dra med seg litt skitt inn, men er det kritisk glatt er valget enkelt, skriver han i en e-post til oss.

Dette kan altså være en grei og effektiv måte å bli kvitt noe av asken på, for deg som fyrer i vedovn/peis.

Aske er også helt miljøvennlig, og inneholder ingen skadelige stoffer for verken biler, barn, dyr eller miljø – samt at det er både billig og lett tilgjengelig for de som har peis, og benytter seg av denne.

#2: Skjellsand

Da vi tidligere snakket med avdelingssjefen hos Vaktmesterkompaniet AS, Steinar Myhra, for å høre hva proffene strør med, sa han at skjellsand (knuste skjell), fungerer bra som strømiddel, men at det dessverre har en lei tendens til å feste seg til skotøy. Dermed blir det lett dratt inn i huset.

En DinSide-leser mener likevel at å ferdes trygt ute trumfer litt skitt inne:

- Ulempen med skjellsand er at den blir dratt inn i huset, men det er bare å støvsuge av og til, skriver han.

Leseren mener også at skjellsand er tryggere for snøfreseren enn strøgrus, og ikke skader verken freserhuset eller utkasterrør.

- Skjellsand er kalk, og skader dermed heller ikke planter, blomsterbed eller plen under måking, i motsetning til den skaden vanlig strøsalt kan gjøre, tipser leseren.

Leseren opplyser også om at man kan kjøpe skjellsand på blant annet Felleskjøpet, og at det heller ikke koster verdens.

#3: Magnesiumklorid også en mulighet

Samme leser mener også at magnesiumklorid (MG-kombi), fungerer godt som tinesalt, og smelter isen. Det har mindre klor enn vanlig salt, og dermed mindre skadelig for miljøet, hevder han.

Han hevder videre at denne typen salt ikke tærer like mye på betong og belegningsstein som det vanlig strøsalt gjør, men at det likevel er effektivt for å få bort den verste isen.

- En blanding av magnesiumklorid og skjellsand i en bøtte er supert, avslutter leseren.

Send oss gjerne flere strøtips! Adressen er tips@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer