Strø på isen

Lesernes beste strøtips

Væromslag og mildvær kan gjøre det ekstra glatt. Her deler vi lesernes beste strøtips med deg.

GLATT: Det er glatt flere steder, og det fører med seg utfordringer, både for bilister og fotgjengere. Disse tipsene kan lette litt på dem. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

Samtidig som stormen Frank herjer på forrykende vis i nord, er det en del områder av landet som opplever glatte veier og fortau. Kanskje ikke like dramatisk som at takplatene flyr, men det kan fort gå galt for både biler og fotgjengere. Blant annet melder kollektivselskapet Innlandstrafikk om svært glatte veier i hele regionen, som vil føre til forsinkelser på deres transportmidler.

Vil du unngå skader på glattisen kan strøing være et smart tiltak. I denne saken har vi samlet lesernes beste strøtips som de har delt med oss tidligere. I videoen over ser du også hvorfor Zalo er smart for bilistene akkurat nå.

Salt er ikke alltid bra

Salting er en klassiker i strø-sammenheng, og kan være svært effektivt - men ikke alltid like gunstig. En leser har for eksempel tipset oss om at salt hadde ødelagt trappen hans, fordi saltet hadde løst opp støpen. Salt kan også gjøre skade på både bil, blomsterbed, og miljø, samt være et smertefullt bekjentskap for våre firbente venner.

Det kan derfor være fint med en liten oversikt over andre muligheter man har, annet enn de vanlige strømidlene. Noen av tipsene er også mer miljøvennlige, mer naturlige og mindre skadelige enn salt og andre kjemikalier som ofte brukes.

#1: Aske med trekull

Flere lesere har tipset oss om at aske fra vedovn er et svært effektivt strømiddel, og at det fungerer bra på relativt våt is og gir best feste på glattisen. En av leserne våre hevder også at biter av trekull sammen med asken gjør effekten enda bedre.

MILJØVENNLIG: Peisaske er godt strømiddel på isen, miljøvennlig og lett å få tak i hvis du har peis. Foto: Berit B. Njarga
MILJØVENNLIG: Peisaske er godt strømiddel på isen, miljøvennlig og lett å få tak i hvis du har peis. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- Ulempen med asken er at man fort kan dra med seg litt skitt inn, men er det kritisk glatt er valget enkelt, ifølge leseren som har tipset oss.

Dette kan altså være en grei og effektiv måte å bli kvitt noe av asken på, for deg som fyrer i vedovn/peis.

Aske er også helt miljøvennlig, og inneholder ingen skadelige stoffer for verken biler, barn, dyr eller miljø – samt at det er både billig og lett tilgjengelig for de som har peis, og benytter seg av denne.

#2: Skjellsand

Da vi tidligere snakket med Vaktmesterkompaniet AS, for å høre hva proffene strør med, lød rådet at skjellsand (knuste skjell) fungerer bra som strømiddel, men at det dessverre har en lei tendens til å feste seg til skotøy. Dermed blir det lett dratt inn i huset.

En DinSide-leser mener likevel at å ferdes trygt ute trumfer litt skitt inne:

- Ulempen med skjellsand er at den blir dratt inn i huset, men det er bare å støvsuge av og til, skriver han.

Leseren mener også at skjellsand er tryggere for snøfreseren enn strøgrus, og ikke skader verken freserhuset eller utkasterrør.

- Skjellsand er kalk, og skader dermed heller ikke planter, blomsterbed eller plen under måking, i motsetning til den skaden vanlig strøsalt kan gjøre, tipser leseren.

Leseren opplyser også om at man kan kjøpe skjellsand på blant annet Felleskjøpet, og at det heller ikke koster all verdens.

BRODDER: Synes du dine egne joggesko har blitt litt glatte? Slik pigger du skoene dine selv! Video: Dinside Vis mer

#3: Magnesiumklorid også en mulighet

Samme leser mener også at magnesiumklorid (MG-kombi), fungerer godt som tinesalt, og smelter isen. Det har mindre klor enn vanlig salt, og dermed mindre skadelig for miljøet, hevder han.

Han hevder videre at denne typen salt ikke tærer like mye på betong og belegningsstein som det vanlig strøsalt gjør, men at det likevel er effektivt for å få bort den verste isen.

- En blanding av magnesiumklorid og skjellsand i en bøtte er supert, avslutter leseren.

Saken er publisert ved en tidligere anledning, og trukket frem igjen for gamle og nye lesere.

Send oss gjerne flere strøtips! Adressen er tips@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer