Leste av feil strøm i ti år

Misforstod ny strømmåler og skyldte nettselskapet 126.500 kroner. Ikke gjør samme tabbe.

FORSKJELL: Her ser du en ny og en gammel strømmåler. De har like mange sifre, men den nye har ingen desimaltall, slik den gamle har. Derfor skal du lese av alle tallene på de nye målerne.  Foto: Elisabeth Dalseg/Ole Petter Baugerød Stokke
FORSKJELL: Her ser du en ny og en gammel strømmåler. De har like mange sifre, men den nye har ingen desimaltall, slik den gamle har. Derfor skal du lese av alle tallene på de nye målerne. Foto: Elisabeth Dalseg/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 1968 har en kvinne i Buskerud lest av strømmåleren sin og sendt resultatene til netteier. Men da hun fikk ny måler i år 2000, ble det krøll.

Den gamle måleren hadde ett desimaltall, merket med rødt, som hun ikke trengte å rapportere. Noe slikt tall hadde ikke den nye måleren, men det fikk dessverre ikke kvinnen med seg. Så hun sendte nettselskapet målinger som manglet det siste sifferet, slik hun var vant til.

Du må nok lese av strømmen din i noen år til – utsetter utrulling av smarte strømmålere

Ett siffer kan utgjøre svært høye verdier, da strømmålere ofte har sekssifrede tall. Om man for eksempel fjerner det siste sifferet fra tallet 100.000, sitter man igjen med 10.000, som er 90.000 lavere.

Da feilen ble oppdaget, skyldte hun derfor nettselskapet strøm for 10 år bakover, stipulert til 126.500 kroner. Kvinnen fikk mulighet til å betale 60 prosent av dette, men hun ville helst slippe langt billigere unna.

Slipper unna

Har du trøbbel med levering av strøm, kan du nemlig kontakte Elklagenemnda. Og det gjorde kvinnen.

GJØR DET OFTERE: Vil du spare penger på strømmen, gjelder det å lese den av ofte, da strømforbruk og priser kan variere kraftig.  Foto: Colourbox.com
GJØR DET OFTERE: Vil du spare penger på strømmen, gjelder det å lese den av ofte, da strømforbruk og priser kan variere kraftig. Foto: Colourbox.com Vis mer


I vedtaket kommer det frem at netteier var på besøk hos kvinnen ti år etter målerbytte, og selv leste av på akkurat den samme, gale måten som kvinnen hadde gjort i ti år. Uten å oppdage hverken sin egen eller kvinnens feilavlesing. Året etter kom de tilbake, og denne gangen ble feilen oppdaget.

Men det som gjør at netteieren taper saken hos Elklagenemnda, er foreldelsesloven. Den sier i hovedsak at krav eldre enn tre år ikke kan gjøres gjeldende, med mindre parten som krever pengene avbryter foreldelsesfristen. Det kunne netteieren gjort den dagen de selv klarte å lese av feil, og ifølge Elklagenemnda heller burde hatt oppdaget kvinnens feilavlesnnger.

Nemnda anbefaler derfor at alle krav eldre enn tre år frafalles. Hun vil derfor trolig slippe unna med en regning på rundt 35.000 kroner.

Les også: Automatisk avlesning er bare én av fordelene med smarte strømmålere

Les av ofte

Denne kvinnen slapp på mange måter billig unna, da hun ble trodd på at hun faktisk misforstod den nye måleren. For trikser du med strømmåling, kan du faktisk bli bøtelagt.

Nettleverandøren din sender nemlig tallene videre til strømleverandøren, som har måter å avsløre strømjuks på.

– De har verktøy for å se på avvik i sine områder, for å sjekke at man ikke lurer seg til lavere strømregning. I verste fall kan du få bot for å ha trikset med målerstanden, har markedssjef Trine Prestsveen i Ustekveikja Energi fortalt DinSide.

Det kan også lønne seg å gjøre det oftere enn netteier krever, for å få større utbytte av perioder med lavt strømforbruk eller lave priser. DinSide har anbefalt våre lesere å måle av så ofte som mulig, gjerne så ofte som én gang i uken. En bonus er at du på den måten raskt kan se om tiltak for strømsparing faktisk gir utbytte.

Mer om dette: Hvor ofte bør jeg lese av strømmen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer