Lettere å sammenligne priser på eiendomsmeglere

Men bare ett av meglerkontorene vi har sjekket har fulgt opp den nye forskriften.

Vi har lett og lett, men det er ikke mange meglerkontor som har fått prisopplysningene på plass. Heldigvis lønner det seg å lete: vi fant én til slutt, en liten lenke, nederst på siden til Garanti Eiendomsmegling.  Foto: Boa, DNB Eiendom, Eie Eiendom, Garanti Eiendom/DinSide
Vi har lett og lett, men det er ikke mange meglerkontor som har fått prisopplysningene på plass. Heldigvis lønner det seg å lete: vi fant én til slutt, en liten lenke, nederst på siden til Garanti Eiendomsmegling. Foto: Boa, DNB Eiendom, Eie Eiendom, Garanti Eiendom/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar 2013 må alle som selger varer og tjenester oppgi prisliste på sine hjemmesider, ifølge den nye prisopplysningsforskriften.

Dette skal gjøre det enklere for forbrukerne å sammenligne priser på blant annet kraftavtaler, tannlegetjenester, overnattings- og serveringstjenester. I det hele tatt priser på alle varer og tjenester som markedsføres på nett - herunder også eiendomsmeglertjenester.

Når vi sjekker et utvalg meglerkjeder 2. januar, er det ikke mye som ligner på prisopplysninger på de forskjellige nettsidene. Bare hos én megler, Garanti Eiendomsmegling, finner vi en prisliste - ved annen gangs sjekk. Den var så anonym at vi rett og slett overså den første gang. Men den var der, altså.

Har du sett flere prislister? Tips oss gjerne i debatten, eller send oss en mail.

– Ikke uventet

IKKE UVENTET: Terje Buraas i Eff er ikke overrasket over kravet om tydeligere merking av priser på meglertjenester på nett.  Foto: Postbanken Eiendom
IKKE UVENTET: Terje Buraas i Eff er ikke overrasket over kravet om tydeligere merking av priser på meglertjenester på nett. Foto: Postbanken Eiendom Vis mer


Terje Buraas, styreleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), tror bransjen er klar for lovendringen, men at 1. januar kanskje kom litt brått på.

– Jeg vet at de kjedene jeg er i kontakt med har lagt ut eller er i ferd med å legge ut priser. Vi tar forskriften på alvor, den vil bli fulgt opp, sier Buraas til DinSide.

Han synes ikke det var uventet at det kom krav til at meglernes priser skal være tilgjengelig på nett. – Det skulle nesten bare mangle, det er der folk er og sjekker priser på hva man skal velge.

Få full kontroll på kostnader om du selger boligen selv.

Vil fremme konkurranse

Kjetil Ostling er statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet Foto: BLD
Kjetil Ostling er statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet Foto: BLD Vis mer


Forskriften fra regjeringen berører mange ulike aktører og mange ulike bransjer.

– Det er seks forskrifter som samles i en større forskrift, hovedsaklig for å forenkle, men også for å presisere og utvikle forskriftene, sier Kjetil Ostling, statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) til DinSide..

Det ble vedtatt 14. november, men ifølge Ostling, burde det ikke komme som noen overraskelse på noen.

– Dette er et resultat av en høringsrunde som har gått igjennom hele forrige halvdel av året, det gikk ut på høring i februar 2012, og det har vært en prosess der bransjen har vært involvert hele veien.

De har ikke hatt noen direkte kontakter med bransjene, og det er heller ikke departementet som skal følge opp at forskriften følges. Dette er Forbrukerombudets jobb.

– Det er jo ikke nytt, bransjen har hatt anledning til å områ seg både praktisk og mentalt, men det vil være noen bransjer eller enkeltaktører som vil trenge litt tid til oppklaring, og dette vil Forbrukerombudet ha dialog med dem på, sier Ostling.

Alt om å kjøpe og selge bolig på DinSide finner du her.

Prisoverslag hos Garanti

Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling har fått prisliste på plass, men kjeden jobber fortsatt med bedre lokal tilpasning. Foto: Garanti Eiendomsmegling
Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling har fått prisliste på plass, men kjeden jobber fortsatt med bedre lokal tilpasning. Foto: Garanti Eiendomsmegling Vis mer


Den eneste meglerkjeden vi fant med en nettside der prisopplysningene er tilgjengelig, er Garanti.

– Vår jobb er å ha et godt forhold til både kunder og myndigheter, så det er ikke noen grunn til å trenere eller ikke følge opp, sier Stein Drogseth, direktør i Garanti Eiendomsmegling til DinSide.

Han forteller at de hittil har vært viktig for dem å ha prisopplysninger lett tilgjengelig på meglerkontorene, fordi det er der de får de fleste henvendelsene. Dette er også årsaken til at det som i dag ligger ute på nett er prisoverslag. Kjeden er landsdekkende, og det er aktuelt å legge ut egne prisoverslag på nettsidene til de ulike kontorene.

– Vi har kontor over hele landet, så vi har ingen ens pris over alt. Nå jobber vi med å tilrettelegge for at alle kontorene skal få det på plass, for nettet blir viktigere og viktigere, så vi må følge opp der.

Prislisten profileres ikke like tydelig som meglere eller bestilling av verdivurderinger, men den er der, noe som gjenstår hos en rekke andre meglerkontor. Og mer synlig vil den nok bli, skal vi tro Drogseth.

Kjøpe bolig? Dette kan ikke megleren hjelpe deg med

Blir det lettere å sammenligne?

Hovemålet med forskriften i tillegg til å forenkle – at det skal fremme konkurranse i markedet, og gjøre det enklere for forbrukere å sammenligne priser. Om det vil bli noe særlig lettere for forbrukerne, er noe usikkert, så lenge meglerne har så ulike modeller for prissetting.

– Det er stor forskjell på salgsoppdrag, og det er et veldig sammensatt produkt å prissette. Det er ikke enkelt å synliggjøre enkeltpriser, sier Buraas i Eff. – Jeg tror nok ikke lettere tilgjengelige prislister vil bety noe særlig. I dag står jo betingelsene i salgsoppgavene til hvert enkelt oppdrag.

Fakta om den nye prisopplysningsforskriften:

  • Forskrift om prisopplysninger for varer og tjenester ble fastsatt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet 14. november 2012 og trådte i kraft 1. januar 2013
  • Forskriften erstatter seks tidligere prisforskrifter.
  • Krav om lett tilgjengelige priser skjerpes for flere bransjer, blant annet eiendomsmeglerbransjen.
  • Alle som leverer tjenester og har en nettside, skal oppgi prisene sine der.
  • Forbrukere skal få skriftlig pristilbud før avtalen inngås om de ber om det
Hele forskriften finner du på Lovdata.no


Om denne forskriften vil få noen betydning for prisene gjenstår å se – men det er et klart skritt i riktig retning av å gjøre det lettere å orientere seg i markedet. I den reviderte loven om eiendomsmegling som trådte i kraft 1. januar 2008 ble blant annet progressiv provisjon forbudt.

Vi vil følge dette tett fremover. Har dere noen tips eller noe dere ønsker at vi skal se nærmere på, send oss en epost.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer