Levende lys, uten flamme

Vi lot oss lure på avstand.

Flammeløse lys kan trygt stå tett sammen, og nært brennbare materialer. Foto: Elisabeth Dalseg
Flammeløse lys kan trygt stå tett sammen, og nært brennbare materialer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flammeløse lys. Det gir ikke helt den samme steminingen med klar og ubrutt lys fra lysestaker og lykter. Det et få ting som kan matche.

Men lysene Safe Candles fra Candle Impressons kommer likevel ganske nærme. Vi lot oss ihvertfall lure, da gikk forbi en stand på Gave- og Interiørmessen tidligere i høst, og lurte veldig på hva som var så spesielt med lysene de hadde stående fremme. Det var ikke før vi kom nærme innpå at vi kunne se at lysene ikke brant.

Hvorfor velge flammeløst?

Safe Candles finnes i både telys og kubbelysvarianter.  Foto: Safe Candle
Safe Candles finnes i både telys og kubbelysvarianter. Foto: Safe Candle Vis mer


Det finnes mange flammeløse varianter på markedet. Dette er bare én av dem. Vi falt for dem av to grunner: For det første ser de naturtro ut. Flammen flimrer på beste vis, og fargen har riktig temperatur. I tillegg føles de naturtro. Lysene er dekket av voks, og du kjenner ikke forskjell.

Se flere flammeløse lys her.

Grunnene til at du bør vurdere flammeløse lys, er uansett de samme:

  • Det er miljøvennlig, du slipper unna eventuelle giftige gasser, og sot
  • Mindre arbeid, du slipper å skifte lys, du slipper å huske på å kjøpe nye. Du slipper også å fjerne stearinsøl
  • Det er barnesikkert, her slipper du at poden brenner fingertuppene sine, eller svir bort luggen
  • Det er brannsikkert. Du kan trygt la dem brenne uten å følge med
  • Økonomisk lønnsomt. Et ordinært kubbelys koster fra femti til flere hundre kroner. Safe Candles koster 189 for et 10 centimeter høyt lys og 239 for et 15 centimeter høyt lys. I tillegg kommer batterikostnader

Én brannfelle mindre

Førjulstiden er hyggelig, og ingen kan kunsten å hygge og kose seg like mye som oss nordmenn. Vi er, for eksempel, verdensmestre i telysbrenning, ifølge Ikea. Dessverre er det en annen og ikke fullt så hyggelig statistikk som topper seg i desember: Boligbranner. I snitt er det dobbelt så mange boligbranner i desember som resten av året.

Grunnene til brann er mange. Feil på det elektriske anlegget, fordi det rett og slett er for gammelt. Det kan skje, fordi vi i et overmodig øyeblikk har fikset på noe selv som vi ikke burde. Ja, det kan til og med skyldes et og annet lynnedslag. Men en av hovedgrunnene er levende lys og flammer.

Her er de største brannfellene i vinterkulden

Lyspærer og LED har for lengst overtatt juletrebelysningen, så det er én brannfelle mindre. Men de fleste av de andre, stemningsskapende lyspunktene i julen og vinteren, er fortsatt levende lys. Vi nevner i fleng; adventsstake, adventslys - i tillegg til vanlige lys, telys og lykter.

Sjekk dette om du velger levende lys

Det første du må gjøre om du skal ha levende lys hjemme, er å sjekke at de er godkjente. For ifølge Standard Norge er det mange lys som brenner ujevnt. Dette kan føre til selvantenning og i verste fall brann.

- Som forbruker bør man først og fremst sjekke at lysene en går til innkjøp av, er utstyrt med tilstrekkelig sikkerhetsinformasjon. Alle lys skal ha advarselsmerking, synlig og lesbar på selve produktet, på emballasjen eller hvis lys selges løst skal informasjonen være tydelig i salgsøyeblikket, skriver Standard Norge i en pressemelding.

I tillegg anbefaler de følgende kjøreregler for lysbrenning i hjemmet:

  • Forlat aldri et levende lys
  • Plasser lyset så barn ikke får tak i det
  • Ikke sett lysene for nær hverandre – Det skal alltid være et mellomrom mellom brennende lys (oppgitt på pakken). Dette for å hindre varmeutvikling som kan være årsak til uforutsigbart brannforløp og selvantenning pga av varmen. Dette er særlig viktig for telys.
  • Brenn aldri lys på eller nær lettantennelige materialer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer