LG 47LX950N mot Philips 46PFL8605H

Rålekre, proppet med funksjoner og gnistrende bilde. Her er det lett å bli imponert.

To TV-er som gjør selv blaserte testere fornøyd. Foto: Per Ervland
To TV-er som gjør selv blaserte testere fornøyd. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både LG og Philips selger trailerlass på trailerlass av sine TV-modeller i billigsegmentet, og for deg som lurer: Vi kommer tilbake med en test av billigmodellene etterhvert.

I dagens duell er imidlertid spørsmålet hva du egentlig får hvis du legger noen ekstra kroner i potten.

Og svaret er enkelt: Du får svært mye, og spør du oss, er det definitivt verdt det.

Mye likt

Både utseende- og spesifikasjonsmessig er dagens duellanter tilnæmet identiske, og stikkordene er LED på henholdsvis 400Hz og 200Hz, og full HD-oppløsning. I utgangspunktet er de også ganske like prismessig når vi ser på veiledende pris. I dagens marked går det imidlertid kun få uker fra en modell blir lansert til prisene synker, og det ser vi også her.

Veiledende pris på Philipsen er f.eks 22.000 kroner, men allerede nå får du den til 14.000 i flere nettbutikker. Til sammenligning ligger LG-en på rundt 19.000 kroner, men siden den nettopp har kommet for salg, tipper vi at den vil nærme seg Philips-modellen ganske raskt. Her gjelder det altså å sjekke prisene nøye før du kjøper.

Ikke bare mellom kjedene - du kan spare mye på å sjekke prisene i ulike butikker fra samme kjede.

Men hvilken skal du velge? Vi har sammenlignet TV-ene på flere områder, og selv om dette er to svært gode TV-modeller, så er det også forskjeller på de to duellantene.

Design

LG: LX950N er rett og slett nydelig med en heldekkende front. Den er også sylslank, og tatt i betraktning at den har LED-diodene bak panelet og lokal dimming, er dybden intet annet enn imponerende.

LG-en leveres i tillegg med to fjernkontroller, og det er et smart trekk. Hovedkontrollen er nemlig full av knapper, og til tross for at den har bakgrunnsbelysning er det lett å bli forvirret. Ekstrakontrollen er på sin side helt slank, og gir deg basisfunksjonene du bruker i det daglige. Den er også retningsbestemt på linje med en Wii-kontroll, noe som kommer greit med når du skal styrer utvalget av spill som ligger på TV-en. Perfekt for deg med små barn med andre ord...

Philips: Selv om kant-LED teknologien har gjort Philips 46PFL8605H slank og fin, så er den fortsatt litt tykkere enn LG-modellen. Litt av forklaringen er at den har Ambilight-belysning på sidene og større høyttalere i kabinettet.

Den leveres også med Philips nye fjernkontroll, som med sin avrundede form har langt færre knapper enn tidligere. Fordelen er at det blir enklere å finne og styre basisfunksjonene, ulempen er at du langt oftere enn tidligere må bruke Home-knappen når du skal inn i de mer avanserte menyene. Likevel: Dette er en vanesak, og vi kom raskt inn i det.

Bordstativet er forøvrig dreibart, og hvis du uansett skal henge TV-en på veggen har Philips et smart trekk: Det medfølgende bordstativet kan nemlig også fungere som veggfeste! Det bygger imidlertid litt ut fra veggen sammenlignet med denne supersmarte løsningen som også er fra Philips, men gir deg også mulighet til å vinkle TV-en. Dette gir pluss i margen hos oss.

Philips design: 8 av 10
LG design: 9 av 10

Bildekvalitet: TV og Blu-ray

Philips 8605 har altså kant-LED belysning, men på LG-modellen er LED-diodene plassert bak panelet med lokal dimming. På forhånd så vi på dette som et ubetinget pluss, men i praksis så vi faktisk ikke noen stor forskjell på de to TV-ene når de sto ved siden av hverandre. Det virker altså som om kant-LED utviklingen har tatt et steg framover siden i fjor, men ha også i bakhodet at 8605 har den samme bildebehandlingen som fjorårets beste TV; storebror 9704.

Begge duellantene har uansett et særdeles bra sortnivå.

Vi har tidligere gitt skryt til Philips for enkel bildeinnstilling, men nå gjør LG en minst like god jobb: Menyene er logisk bygd opp slik at du raskt ser hva du bør justere, og dette gir ekstra pluss i margen. Se bildespesial fra TV-menyene her:

Som vanlig fra Philips konstaterer vi at de er vel opptatt av å vise hvor mange detaljer og farger de faktisk klarer å skvise ut av et bilde. I praksis gikk vi derfor inn og reduserte skarpheten til 2 (5 er nøytralt/10 er maks), og dempet fargemetningen noe. LG-modellen var annerledes: Her måtte vi i stedet øke skarpheten og kontrasten, samtidig som vi justere litt fargebalansen, som til å begynne med var litt for grønn.

Og resultatet ble intet annet enn imponerende på begge modellene, nesten uansett hva vi så på.

Når det gjelder SD-materiale syntes vi kanskje LG-en gjorde en marginalt bedre jobb enn Philipsen, men dette er ren pirk. LGen har imidlertid litt mer hakking i bildet ved store panoreringer både på Blu-ray og HD-TV, og til tross for gjentatte runder i innstillingsmenyen, klarte vi ikke å fjerne det helt. Vi presiserer at dette er noe som ikke er lett å se hvis du bare har LG-en foran deg, men ved siden av Philipsen er altså vår dom at den gjør en bedre jobb på dette punktet - kanskje som et resultat av at den har bedre responstid enn LG-en.

Philipsen trekker også det lengste strået når det gjelder å vise detaljer på objekter i bakgrunnen, og resultatet er en bedre dybdefølelse.

Vi må også nevne innsynsvinkelen, for her er LG-en klart best, noe som er bra siden TV-foten ikke er dreibar. Philips har på sin side dårligere innsynsvinkel, men dreibar TV-fot.

Philips bildekvalitet: 8 av 10
LG bildekvalitet: 7 av 10

3D

LX950N har 3D-sender innebygget og du får med en 3D-brille sammen med TV-en. Philips er derimot 3D-klar, som betyr at 3D-sender og briller må kjøpes i tillegg. Dette er en fordel for de som ikke bryr seg om 3D, men en ulempe for de som vil ha det, siden du må betale ekstra for 3D-oppgraderingspakken på to briller + 3D-sender. Veiledende pris er 2.495.

Se også: DinSides 3D-TV guide

Vi hadde kun en 3D-spiller fra Philips tilgjengelig, og det gjorde direkte sammenligning umulig. Det vi imidlertid merket oss er følgende:

  • Begge TV-ene er svært lyssterke, noe som er en stor fordel til 3D, ettersom brillene stjeler så mye lys. Med begge TV-ene i default film-modus var imidlertid fargetrykket kraftigere på Philipsen.
  • En stor ulempe på LG-en er at du ikke har tilgang til bildemenyene når du er i 3D-modus. SKal du endre fargemetning, kontrast eller lysstyrke må du altså gjør det før du slår på 3D-spilleren og dette er unødvendig tungvint. På Philipsen slipper du heldigvis dette.
  • LGs LX950N har ørlite mer crosstalk (=ekstra konturer på objekter i bakgrunnen), enn Philipsen, men det er ikke så synlig som på Samsung. Fortsatt er likevel Panasonic VT20 vår favoritt når det gjelder 3D.
Philips på 3D: 7 av 10
LG på 3D: 6 av 10

Lyd

Flate TV-er er ofte ensbetydende med dårlig TV-lyd, og i så måte bekrefter den slanke LG-en alle vår fordommer. Bass og mellomtone er omtrent ikke-eksisterende, og dommen er enkel: Her må du kjøre lyden gjennom en surround-receiver, for dette duger knapt nok til dagsrevyen.

Desto større ble derfor overraskelsen når vi kom til Philipsen. Det litt tykkere kabinettet (den er fortsatt tynn folkens ...) gir nemlig større plass til høyttalere, og to minisubber på baksiden gjør susen. På dette punktet var det rett og slett storeslem til Philips.

Philips lydkvalitet: 8 av 10
LG lydkvalitet: 2 av 10

Finesser

Begge TV-ene har Lan-inngang som gir deg visse internettfunksjoner, og på dette punktet er NetTV-løsningen til Philips klart best, med et langt større utvalg av innhold og tjenester.

Den store nyheten i år er f.eks. at du nå kan leie film direkte via TV-en via Film2Home (vi kommer til å teste denne tjenesten nærmere). Sammenlignet med fjorårsmodellene til Philips jobber årets NetTV-versjon cirka 40% raskere, det er merkbart i praksis.

Per dags dato er LGs nettilbud skuffende, med kun YouTube, værmelding og Picasa som alternativer. Heldigvis blir det bedre også her. Allerede 25 oktober får LG-eierne tilgang til videoleie fra SF-Anytime; og det loves at filmutvalget skal være stort. Alt du trenger for å få tilgang er å oppdatere softwaren på TV-en fra denne datoen.

Både LG og Philips lar deg også streame innhold til TV-ene via PC-en din. Dette forutsetter imidlertid at du må installere medfølgende programvare på PC-en, og dessverre er ikke disse programmene spesielt brukervennlige for alle.

Philips finesser: 8 av 10
LG finesser: 7 av 10

Dette liker vi ikke...

Det største minuset på disse TV-ene er gjenskinn og formatstøtte.

Gjenskinn: Begge modellene har nemlig en glassplate foran panelet for å øke den opplevde kontrasten. Med på kjøpet får du derfor også svært mye gjenskinn, og med mindre du har lyst til å seg deg selv i TV-gjenskinnet bør du ha det mørkt i rommet. Disse glassplatene blir forøvrig mer og mer vanlig i dagens marked, så er dette noe som irriterer deg bør du sjekke dette nøye før du kjøper TV. Se bildespesial for eksempler:


Philips gjenskinn: 4 av 10
LG gjenskinn: 4 av 10

Formatstøtte: Drømmer du om å spille av innhold du har lagret på harddisker eller USB-pinner? Da kan du lett bli skuffet. Det er nemlig stor sannsynlighet for at mye av innholdet ikke vil vises, men her var det stor forskjell på TV-ene.

LG er klart best når det gjelder å takle videoformater, mens Philips som en fattig trøst gjør det litt bedre på lydformater:

  • Videoformater som LG klarer, men som Philips ikke makter å vise: DivX HD 1080/720, H264, YouTube HD, WMV HD 1080/720, og MPEG 2 TS SD/HD.
  • Ingen av TV-ene klarte forøvrig å spille av Windows Media (WMV), og Motion JPEG AVI, og selv om begge viste bilde av VOB-filer var det ingen lyd å få...
  • Her er videoformatene begge TV-ene klarte å spille av: Matroska MKV, YouTube HQ MP4, Mpeg2, Xvid, SVCD og VCD.
  • Lydformater: LG klarte kun å spille av vanlig MP3. Philips spilte i tillegg av M4a (iTunes), Wav og Wma. Legg merke til at ingen av TV-ene klarte spille av lossless-formater...
Philips formatstøtte: 4 av 10
LG formatstøtte: 7 av 10

LG 47LX950N 8/10-2010
LG 47LX950N 8/10-2010 Vis mer

Konklusjon

Dette er TV-er med et formidabelt sortnivå, flott design og mulighet til å vise 3D. Hadde det ikke vært for gjenskinnet, ville vi vurdert å trille en sekser på terningen, for så bra er de faktisk. Dette er likevel TV-modeller som forutsetter at du ikke har en stue som er full av vinduer, eller at du er flink til å trekke for gardinene og dempe belysningen.

Philips 46PFL8605, 8/10-2010
Philips 46PFL8605, 8/10-2010 Vis mer

Philips tar til slutt en svært knepen seier, men LG er ikke langt bak totalt sett. Vi anbefaler derfor at du ser nøye på hva som er viktigst for deg under de ulike kategoriene. Pris er også et moment her, men det at Philipsen er billigst akkurat nå bør ikke være noen sovepute. Vi spår som nevnt at LG-en kommer til å synke mer i pris, og den har i tillegg 3D-sender innebygget (+ en brille) som du må betale ekstra for på Philipsen.

Nærmeste konkurrent i denne klassen er Samsung 46C8705 som er testet her. Den har et like imponerende design som LG-en, og kan i tillegg gjøre om 2D til 3D-signaler. På minussiden har den imidlertid litt mer crosstalk på 3D-signaler, og ble heller ikke opplevd som å ha et like godt sortnivå. Av disse tre vil vi anslå at den havner på en knapp tredjeplass bak LG-en, men at Philipsen også her sniker seg først.

Trykk her for alle TV-testene

Testresultat

Philips 46PFL8605H

Flott design, formidabelt sortnivå, 3D-klar, god TV-lyd, 4 HDMI, glimrende på panoreringer, bordstativ kan også brukes som dreibart veggfeste, LAN-inngang, mulighet for wlan via dongel (ekstrautstyr)

Gjenskinn, må kjøpe 3D-sender og brille, svak formatstøtte på video, kun en USB-inngang,

Testresultat

LG 47-LX950N

Nydelig design, 3D-klar ut av esken, en brille inkludert, formidabelt sortnivå. 4 HDMI, 2 USB, LAN-inngang, mulighet for wlan via dongel (ekstrautstyr), formatstøtte på video.

Gjenskinn, syltynn TV-lyd, lite nettinnhold foreløpig, formatstøtte på lyd.

Oppdatert 12/10: Vår testmodell het LX9500, men i Norge er navnet LX950N.
Se også:
DinSides 3D-TV guide
Trenger du egentlig 3D?
Se alle våre TV-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer