LG 84LM960V: Kommer i september

LGs 84-tommers store LED-TV med 4k-oppløsning er nå på vei til Europa.

Den vanlige folkestørrelsen ser ut som en liten laptop ved siden av LGs nye monster-TV. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Den vanlige folkestørrelsen ser ut som en liten laptop ved siden av LGs nye monster-TV. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trenden er tydelig: Det lages stadig større LED TV-er, og nå begynner også modellene med høyere oppløsning å nærme seg butikkhyllene.

Det er imidlertid ingen overraskelse at LG blir først ute, vi har både omtalt og tafset på modellen tidligere i år, og innrømmer glatt at vi lot oss imponere over størrelsen.

Det var imidlertid Oled-modellen på 55-tommer som stjal showet

Det er nemlig vanskelig å forstå hvor stor en 84-tommer faktisk er, før du har sett den selv. Forhåpentligvis klarer illustrasjonen øverst, der vi har tatt med en TV på folkestørrelsen 46-tommer, bare for å tydeliggjøre størrelsesforskjellen.

Heldigvis har LGs alternativ mer å rutte med enn bare å være stor.

Store bilder av 84-tommeren får du her:

4K-oppløsning: Fire ganger bedre enn HD

I motsetning til de fleste andre TV-modeller har nemlig LG tatt steget opp fra 1080p (1920x1080) til 4k, eller såkalt Ultra Definition. LG kommer nok likevel ikke til å være alene om dette lenge, vi regner nemlig med å se flere 4k-modeller på høstens IFA-messe som starter allerede neste uke. Her er det bare å følge med altså.

4k betyr ganske enkelt at formatet har en oppløsning på 3840x2160 piksler, eller fire ganger høyere enn dagens såkalte full-HD standard. I likhet med LGs Oled-TV vil også denne modellen ha alt av LGs Smart-TV-funksjoner (som faktisk er blant de beste i klassen) og passive 3D-teknologi.

LGs modell er altså langt bedre spesifisert enn Sharps alternativ på 80-tommer, men så vil da også prisen være en helt annen.

4K-formatet blir forøvrig spådd å bli det neste trinnet fram til 8k-modellene (les mer om 8k4k-TV-ene til Sharp og Panasonic) kommer i fremtiden.

Problemet med både 4k og 8k4k er imidlertid at det fortsatt ikke finnes noe tilgjengelig innhold med 4k-oppløsning. Enn så lenge må det altså skje en skalering, enten internt i TV-en eller via Blu-ray-spillere og receivere, slik at det matcher TV-panelets oppløsning.

Hva med bildekvaliteten?

Jeg har som sagt sett 84-tommeren og den 4k-oppløsning i aksjon allerede, og førsteinntrykket var det lite å si på:

Siden det var LGs demovideoer som da gikk i bakgrunnen var riktignok ikke det noen overraskelse, og siden innholdet som ble vist var fra vanlige Blu-ray plater (altså 1080p) som så ble skalert av TV-en så det i hvert fall ut som om TV-ens bildeprosessering gjorde en svært god jobb.

Jeg satt likevel igjen med en følelse av at denne 84-tommeren kommer litt for sent.

For selv med den gigantiske størrelsen og 4k-oppløsningen syntes jeg altså at den så litt gammeldags ut der den sto ved siden av LGs Oled-TV. Personlig er det i hvert fall ikke tvil om at jeg selv ville gått for Oled-modellen, som til tross for sin lavere oppløsning virker langt mer fremtidsrettet med sin helt overlegne kontrast, innsynsvinkel og fargetrykk.

Blodpris

LG har så langt ikke bekreftet noe annet enn at TV-en i dag ble lagt ut for salg i Korea, og at den vil komme til Europa, Nord-Amerika, resten av Asia, og Latin-Amerika i løpet av september 2012.

Fra tidligere har imidlertid LG anslått overfor DinSide.no at 84-tommeren skal bli litt rimeligere enn Oled-modellen. Og når vi vet at den vil få en startpris på 9000 Euro her i Norden, tror vi derfor at 55-tommeren raskt ender på godt over 55.000 kroner.

Oppdatert 24/8: Etterhvert som prisanslagene dukker opp i våre naboland er det tydelig at vi har fått opplyst helt feil prisnivå fra LG. Det ser altså ut til at prisen både i danske (Flatpanels.dk) og engelske (T3) medier anslås å bli rundt 130.000 norske kroner. Takk til vår leser som raskt kommenterte dette i debatten.

I så fall tipper vi at denne 84-tommeren blir mer som en utstillingsmodell/ messe-TV å regne.

Men hva tror du? Har 84-tommeren med 4k-oppløsning fortsatt en plass i solen, eller tror du Oled-en blir vinneren av de to?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer