Like ille som en storbygate

Vedfyring gir like farlige luftutslipp som en storbygate, viser svensk undersøkelse.

PAH-verdiene som ble funnet innendørs i de vedfyrte husene var høyere enn de som ble målt i svært trafikkerte gater i Stockholm sentrum. Foto: Coloubox
PAH-verdiene som ble funnet innendørs i de vedfyrte husene var høyere enn de som ble målt i svært trafikkerte gater i Stockholm sentrum. Foto: Coloubox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Knatringen fra peisen er kanskje balsam for sjelen, men den gjør ikke mye godt for helsen din ellers, skal vi tro en fersk undersøkelse fra Sverige.

Der viser det seg nemlig at vedfyring gir like farlige avgasser som en trafikkert storbygate ... Hvorfor ta peiskosen hjemme i den kjedelige stua, når du kan sitte midt i Sinsen-krysset?

Sexy peiskos

Selv om det er langt mellom godstolen hjemme og en trafikkfelle i Norges største by, er det ikke like lang mellom de to ytterpolene når det gjelder lufta du puster inn.

Fem ganger verre

Pernilla Gustafson har studert inneklimaet i boliger med vedfyring kontra boliger med elfyring, i sin doktoravhandling ved avdelingen for Arbeids- og miljømedisin ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Her har hun kommet fram til at de som fyrer med ved - det være seg i kamin, åpen peis eller sentralfyr - har fem ganger så høyt innhold av det kreftfremkallende stoffet PAH i luften, som de husholdningene som ikke fyrer med ved. Dette skriver Värmlands Folkblad.

Og ikke nok med det - PAH-verdiene som ble funnet innendørs i de vedfyrte husene var til og med høyere enn de som ble målt i svært trafikkerte gater i Stockholm sentrum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer