Lite eller stort hus mest lønnsomt?

I et investeringsperspektiv: Gir et lite eller et stort hus høyest prisvekst?

Publisert
Sist oppdatert

Sett i lyset av høstens nedgang i boligmarkedet, er det ikke umulig at potensielle huskjøpere (eller eiendomsspekulanter) kan være nervøse for å sette sparepengene sine i en bolig.

Dette til tross for at bolig fortsatt er en av de gunstigste investeringene, rent skattemessig.

Verdens minste hus

Eneboliger steg mest

Imidlertid viste den siste prisstatistikken til eiendomsmeglerbransjen at prisene steg fra desember til januar, etter å ha falt fire måneder på rad. Men hvordan utviklingen vil se ut fremover, er naturligvis vanskelig å spå.

Er det de små eller de store husene som har økt mest i prosentmessig verdi? Foto: Colourbox.no.
Er det de små eller de store husene som har økt mest i prosentmessig verdi? Foto: Colourbox.no. Vis mer


2007 var uansett et forholdsvis labert år i forhold til de mange foregående, og prisene steg bare 0,3 prosent i snitt fra januar 2007 til januar 2008. Men for de ulike hustypene var det store forskjeller:

 • Leiligheter falt med 2,5 prosent fra januar 2007 til januar 2008
 • Delte boliger steg med 4,0 prosent fra januar 2007 til januar 2008
 • Eneboliger steg med 5,8 prosent fra januar 2007 til januar 2008
 • Stort eller lite?

  Det interessante er imidlertid at den boligtypen som steg mest, eneboliger, også er den hustypen som prismessig har steget minst siden bunnåret 1992. For siden da har eneboligprisene gått opp med 268 prosent, mens delte boliger og leiligheter har økt med henholdsvis 321 og 369 prosent.

  Men tilbake til eneboligene: Prisstatistikken for eneboliger, som hver måned publiseres, gjelder kvadratmeterpriser for eneboliger som i snitt er 153 kvadratmeter store (Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund). Imidlertid er eneboliger som er under 50 kvadratmeter, og over 500 kvadratmeter tatt bort fra statistikkgrunnlaget. Reelt betyr dette likevel at alle eneboliger mellom 51 og 499 kvadratmeter er med i prisstatistikken. Med andre ord: Hus som har svært ulik størrelse.

  Det interessante er derfor om det er de små eller store eneboligene som man kan forvente vil gi den største prosentvise prisveksten. Den nåværende statistikken kan ikke gi oss noe svar, men kanskje det er mulig å komme nærmere sannheten likevel.

  Den perfekte husstørrelsen - når du bygger i salgsøyemed

  Minst er mest

  - De små eneboligene har nok relativt sett en høyere kvadratmeterpris enn de store. Jeg vil også anta at de små boligene i forhold til prosentuell vekst har økt mer enn de store, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

  Han antar dette, blant annet fordi at det samme gjør seg gjeldende for eksempelvis små og store leiligheter.

  - Mange ønsker en spesiell beliggenhet, og går så heller ned i størrelse. Og etterspørselen øker også etter de små, fordi flere har råd til små hus enn til store, sier Øye, men legger avslutningsvis til:

  - Det er ingen regler uten unntak. For de store husene ligger ofte i populære områder, og da vil tomteprisen ha mye å si for den samlede prisen.

  Bygge høyt - eller bygge langt?

  Ikke stort, ikke lite

  - Tilfellet er jo at de mindre boligene har en høyere kvadratmeterpris, fordi man får mer betalt for de første kvadratmeterne enn de siste, sier administrerende direktør i Eie eiendomsmegling, Christian Dreyer, og legger til:

  - Men jeg vet egentlig ikke hvor mye størrelsen har å si. Det er nok verken de minste eller de største som går best, men hus på mellom 170-250 kvadratmeter. De er nok de eneboligene som går best, og disse har ofte også en utleiedel.

  Dreyer poengterer at dette er en vanskelig problemstilling, hvor det ikke synes noe tydelig mønster.

  - Men barnefamiliene er veldig viktige på dagens eneboligmarked, og det er typisk at de boligene som retter seg mot barnefamilier går bra, uansett konjunkturene. De kan være mellom 170-250 kvadratmeter, men også mindre. De aller største husene er nok de som vil gå dårligst, avslutter han.

  Gjør huset mer verdt

  Vil gjøre søk

  - Dette er et vanskelig, men spennende spørsmål. Og vi har ikke konkrete tall på det, men kommer til å gjøre søk i forhold til prisutvikling avhengig av størrelsen på eneboligen, på samme måte som vi tidligere har gjort det for andre boligtyper, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

  Han mener at det er svært mange elementer som vil være med på å avgjøre hva som blir resultatet.

  - I kroner og øre er det som regel oftest de store boligene som vil øke mest i verdi, men her er det jo den prosentmessige satsen vi snakker om. Det som er litt vrient er jo også at de største boligene ofte ligger i områder der det er størst prispress, mens de mindre ligger i mer griskgrendte strøk. Det er i alle fall et element det må justeres for, om man lager statistikk som skal vise forskjellene mellom store og små hus. I de mest pressede områdene er det kanskje familier som har leiligheter, og ønsker noe større, som kjøper en enebolig. De har nesten alltid bra egenkapital fra den tidligere boligen, noe som kan være med på å presse prisen oppover. Her er det mange løse gjetninger, og jeg vil se statistikk før jeg uttaler meg helt konkret, avslutter Tveter.

  Best pris med én etasje?

  Avslutningsvis: Om det er korrekt at små hus (eventuelt mellomstore hus) øker mer i verdi enn store, er det på sin plass å poengtere at et "stort" hus vanligvis vil øke mer i kroneverdi enn et "lite" - fordi det inneholder flere kvadratmeter som alle vil gi en viss avkastning. Men i dette tilfellet var vi interesserte i å vite om prisveksten kan antas å være høyere på den ene boligtypen enn på den andre. Og altså, i et investeringsperspektiv, er det muligvis mer lønnsomt å kjøpe to små eneboliger, enn én stor. Om det er høyeste mulige avkastning, som er målet. Annerledes forholder det seg selvsagt om boligkjøpet foretas med fokus på å bo.

  Mer om boligpriser:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer