Rydde- og oppbevaringstips

Liten tvil om hvem som blir mest stresset av rotet

Kveles du av tanken på å rydde opp hjemme? Her får du noen skikkelig geniale tips!

ROT, ROT OG ATTER ROT: Ja, rot er roten til stress for de fleste av oss. Men etter at du har tatt en skikkelig overhaling av huset, kan du faktisk slippe unna å måtte det gjøre det en gang til. Få tipsene i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
ROT, ROT OG ATTER ROT: Ja, rot er roten til stress for de fleste av oss. Men etter at du har tatt en skikkelig overhaling av huset, kan du faktisk slippe unna å måtte det gjøre det en gang til. Få tipsene i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Soverommet flyter av klær mens klesvasken på vaskerommet hoper seg opp, gangen er bomba av sko og yttertøy, stua er nedlesset av gamle regninger og tekniske duppeditter, kjøkkenbenken er dekket av smuler, skitne panner og kjøkkenmaskiner, lekene sperrer døra på barnerommet.

Oppi alt må du re sengene, støvsuge, skrubbe badet, ta ut av oppvaskmaskinen - og fettete fingermerker burde virkelig ha blitt vasket av vinduene.

Hvis du vil slippe dette, må du nok ta en skikkelig overhaling av huset. Men når du først har gjennomført dette én gang, kan det faktisk være siste gangen du må gjøre en så stor jobb igjen.

Ekspertene tipser deg: slik holder du huset ryddig og velorganisert til enhver tid - så du slipper skippertak.

Smart oppbevaring

Først og fremst: For å ha et ryddig hus er gode oppbevaringsløsninger alfa omega. For det viser seg at mangel på oppbevaringssystem er roten til rote-problemet i de fleste hjem.

Det kommer frem i Elfas årlige Oppbevaringsrapport

Undersøkelsen, gjennomført av YouGov på oppdrag fra Elfa, omfatter 4040 personer som bor i Norden, deriblant 1010 nordmenn. Av resultatet fremgår det at så mange som åtte av ti nordmenn anser at de har unødvendig mye klær og ting hjemme, og over halvparten anser at de har mer klær og ting enn de har plass til.

De fleste ønsker å få orden i sysakene men en av de vanligste hindrene er at oppbevaringsløsningene som finnes i hjemmet, ikke er gode nok, viser undersøkelsen.

RYDDEEKSPERT: Bjørg Anita Såtendal står bak bloggen Ryddemagi.no. Foto: Fotograf Ole Åsheim/NordlysLab.
RYDDEEKSPERT: Bjørg Anita Såtendal står bak bloggen Ryddemagi.no. Foto: Fotograf Ole Åsheim/NordlysLab. Vis mer

Bjørg Anita Såtendal må sies å være ekspert på ryddetips. Hun står bak bloggen Ryddemagi.no, og forstår godt at mange opplever at de har lite lagringsplass hjemme.

Såtendal tror at dette kommer av to årsaker:

- Den viktigste grunnen er at vi har for mange ting – rett og slett. Har vi ennå ikke tatt en storrydding i huset, så er det garantert mye skapfyll her og der som vi ikke trenger. For eksempel at vi lagrer klær på flere steder, verktøy her og der, kontorting i flere rom, sier Såtendal til DinSide.

- Den andre årsaken er dårlig organisering og utnytting av det arealet vi har tilgjengelig. Det kan være at vi kjøpte en tv-benk som var skikkelig fin, men den har åpne hyller og ikke skuffer og skap slik at du får lagret tingene dine på en god måte,

Men bloggeren mener at det finnes enkle løsninger på problemene.

- Den beste investeringen er å sette av tid å til å gå gjennom alt vi eier og gi slipp på det som vi ikke trenger. Redusere antall gjenstander, samtidig som du får du sortert og organisert alt på plass, tipser Såtendal.

Og det er særlig én praktisk løsning som kan hjelpe deg på veien, mener bloggeren.

- Det er funksjonelle møbler - det vil si møbler som har to funksjoner. For eksemepel seng med oppbevaring under, en sittebenk i gangen med skuffer, salongbord med skuffer. Så kan du bruke høyden opp til taket, lagre vertikalt i skuffer, bruke innsiden av skapene dine. Der er det mye luftrom som du kan bruke med å for eksempel klistre opp noen plastkroker, sier hun.

Ryddig garderobe

I Elfas undersøkelse kommer det frem at de overflødige plaggene i garderoben er vår største oppbevaringsbekymring. Garderoben er den delen av hjemmet som anses som vanskeligst å få orden på. I tillegg er sko som flyter i yttergangen det som tynger mange.

- Vi ser en tydelig forbindelse mellom oppbevaringsutfordringer og menneskers overflod av klær og ting. Det første skrittet mot smart oppbevaring er et bevisst forbruk og hverdagsrutiner for å rydde opp og gjenvinne, uttaler Hilde Børresen Istre, oppbevaringsekspert i Elfa Norge, i en pressemelding.

Såtendal tror at en av fellene de fleste går i er at vi fort glemmer at vi har mye sko som skal på plass:

- Til en familie på fire vi snakker fort om 50 par sko. Så mitt tips er å telle over hva dere har og bli enig om at alt skal på ett sted, eller om det deles inn i sport, sesong eller person, sier hun.

Til god garderobeløsning har Såtendal følgende tips:

 • Har du lite lagringsplass til klær og sko så er det viktig å bytte mellom sommer- og vinterklær/sko. Det som er pakket bort kan legges i kasser som lett kan stables, eller vakuumposer som tar liten plass.
 • Tenk vertikal lagring i skuffer av alt som kan brettes. Bli inspirert av Marie Kondo og hennes bretteteknikk, så får du plass til mer i en skuff enn ved stabling. Oversikten du får er en gedigen pluss! Istedenfor skuffer, finn en eske eller kurv som passer til hyllebredden i skapet ditt.
 • Og igjen: vær bevisst på nye innkjøp. Så rydd opp, tell over, og behold de plagg og sko du trenger og elsker.

Ryddetips for garderoben

 • Sortere sko etter årstid, slik at du får unna høststøvler når det er sommer og motsatt.
 • Få skoene opp fra gulvet for å unngå snubling og skitt, og plasser dem gjerne i ulike høyder hvis du har plass og mulighet. Sandalene står på nederste hylle når det er sommer, og flyttes opp når det blir vinter.
 • Det er imidlertid viktig å ikke gjemme uaktuelle sko for godt ettersom du risikerer å glemme dem og kjøpe nytt unødvendig.
 • Bokser, gjerne med merkelapper på, er god oppbevaring av pensko og andre sko som ikke brukes så ofte. La gjerne barna ha bestemte skoplasser, det fungerer ofte bra i barnehagen / på skolen og kan også bli en rutine hjemme.
 • Forsøk å gjøre det til en vane å sette på deg «ryddebrillene» og gjør litt hver uke, eller hver måned hvis det føles mer realistisk. Da unngår du hauger som til slutt kjennes uoverkommelige.
 • Plasser en gjenvinningskasse sentralt i garderoben, ikke bortgjemt i en krok. Ta den ut så snart den blir full, og gi til veldedighet. Ikke glem venner, slektninger og andre personer nær deg – det kan bli en inspirasjon å se klær og sko få nytt liv.
 • Tenk deg om en ekstra gang før du kjøper noe nytt, og sats på kvalitetsplagg som kan brukes lenge.
 • Kroker på baksiden av soveromsdøren er en perfekt mellomstasjon for plagg som verken er rene eller skitne. De finnes i ulike former og farger og er superlette å henge eller feste på døren.
 • Det finnes også kroker og smart tilbehør til garderobe- og hyllesystemer som passer til formålet.
 • Uansett hvilken variant man velger, så er hovedregelen ikke å overbelaste mellomstasjonene – fem kroker betyr maksimalt fem plagg.

Kilde: Hilde Børresen Istre, oppbevaringsekspert i Elfa Norge.

GARDEROBELØSNING: Sett i gang med sortering av klær og sko, og lag til en garderobeløsning som gir deg full oversikt. Foto: Elfa.
GARDEROBELØSNING: Sett i gang med sortering av klær og sko, og lag til en garderobeløsning som gir deg full oversikt. Foto: Elfa. Vis mer

Ryddig kjøkken

Så kommer vi til rotet på kjøkkenet. 75 prosent av respondentene i Elfas undersøkelse synes at kjøkkenmaskiner- og utstyr utgjør det meste av rotet.

Såtendal synes ikke at litt hverdagsrot på kjøkkenet gjør noe. Det er ingen grunn til å streve mot et perfekt rydda kjøkken til enhver tid, mener hun.

Men for å holde det hyggelig og hygienisk, må ikke rotet ta over, understreker bloggeren.

- Er det flere i huset, så må alle bidra. Blir barna minna på fra tidlig alder å ta av bordet etter seg, sitter det i kroppen deres når de blir større, mener Såtendal.

Et kjøkken er et fellesrom så her er det viktig å ha husregler, understreker hun.

- Vi voksne må huske at barna gjør som vi gjør, og ikke som vi sier. Tenåringen må gjerne ha kaos på rommet sitt, men respektere regler på fellesområdet. Rot oppstår alle mest ikke fordi vi ikke kan rydde eller vil, men fordi vi utsetter oppgaven. Som å tømme oppvaskmaskinen, slik at alle i huset kan sette inn etter seg og ikke sette fra seg skittent på benken, sier Såtendal.

Hun har følgende kjøkkentips:

HYLLER PÅ KJØKKENET: Hyller i høyden sparer mye plass på kjøkkenet. Foto: Elfa.
HYLLER PÅ KJØKKENET: Hyller i høyden sparer mye plass på kjøkkenet. Foto: Elfa. Vis mer
 • Bruk noen få minutter hver kveld på å sørge for at kjøkkenet ser fint ut, det gir deg en god start neste dag.
 • En god kjøkkenmaskin er gull verdt å ha på kjøkkenet, og den bør ha sin faste plass. Det må ikke være et spesialskap til en slik maskin, bruk det du har. Rydd plass til den i et skap, og flytt på en hylleplate og to om du må det.
 • Ved siden av kjøkkenmaskinen kan du ha blenderen. Om det ble en lavere hylle over nå fordi du flyttet en plate så sett en boks eller kurv med reservedeler til maskinene der. Lett å ta ut for å finne rett del.
 • Bruker du kjøkkenmaskina kun fire ganger per år, så vurder om den kan stå i et annet rom. Bruker du blender hver dag, kan den stå på benken. Ellers putt den i skapet, slik at den ikke står og samler støv.

Rydd på kjøkkenet

 • Jobb i høyden! Dropp tavler på kjøkkenet. Sats på vegghyller, som sluker husholdsapparater og kjøkkenutstyr.
 • Hvis du har en dør inn til kjøkkenet – utnytt baksiden av den. Det finnes smarte hyllesystemer som er spesialtilpasset for dører og lett kan festes eller henges på døren.
 • Rydd i kjøkkentingene og prioriter utfra det du bruker oftest. Hvis du lager smoothie hver morgen, skal blenderen plasseres lett tilgjengelig. Tenk også på at alt som står fremme på kjøkkenet lett trekker til seg fett og støv, så med færre gjenstander fremme blir det lettere å holde rent.
 • Det finnes mange praktiske gjenvinningsbeholdere. Invester i noe du kan tenke deg å ha fremme. Velg en variant med håndtak, så øker sannsynligheten for at du tar den ut oftere. Her trengs det også litt disiplin. Prøv å gå ut så ofte som mulig for å slippe synet og lukten av overfylte kasser.
 • Hvis dere er flere i familien og vil unngå masing, kan det være en idé å lage et system der man for eksempel får ansvar for hver sin uke.

Kilde: Hilde Børresen Istre, oppbevaringsekspert i Elfa Norge.

«Menn ser ikke rotet»

For mange nordmenn er oppbevaring, eller kanskje snarere manglende oppbevaring, forbundet med negative følelser. Elfas undersøkelse viser at én av fire føler seg frustrert, og nesten én av fem blir stresset av å tenke på oppbevaring i eget hjem.

Undersøkelsen viser også at frustrasjon og stress er betydelig vanligere blant kvinner enn blant menn. Negative følelser er også vanligere blant personer med barn i husholdningen.

Såtendal tror at kvinner blir mest stresset av rot fordi det som oftest er dem som har eller tar ansvaret for å rydde opp.

- Når kvinnene kommer hjem og det er kaos, så ser de rotet og kjenner gjerne på at det er mer jobb som venter på dem. Hodet er kanskje allerede fullt av andre ting, så rot kan bli dråpen og ikke selve problemet som fører til stress, mener Såtendal og legger til:

- Kommer mannen hjem og ikke tenker på at det er hans oppgave å rydde, så vil han heller ikke se rotet og har ingen grunn til å bli stressa av det.

Bloggeren viser til Allan Pease, kroppsspråkekspert og forfatter. Hans teori er at kvinner har mer breddesyn og ser alt, mens menn har «objektblikk» og ser kun ett punkt om gangen. Det vil si at menn ikke ser alt rotet.

Såtendal legger imidlertid kjapt til:

- Om dette stemmer, vet jeg ikke!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer