Flått farlig?

Livredd flått? Slapp av...

Frykten for å bli alvorlig syk gjør mange redde for flått. Men er det egentlig grunn til panikk om vi blir bitt? Dette svarer to av Norges fremste flått-forskere.

SYK AV FLÅTTBITT?: De fleste av oss frykter flåttbitt fordi vi forbinder insektet med sykdommen Borreliose, som i verste fall kan gjøre en alvorlig syk i flere år fremover. Men hvor stor er egentlig sjansen for å bli syk om man blir bitt? Forskerne svarer i artikkelen under! Foto: Shutterstock/NTB
SYK AV FLÅTTBITT?: De fleste av oss frykter flåttbitt fordi vi forbinder insektet med sykdommen Borreliose, som i verste fall kan gjøre en alvorlig syk i flere år fremover. Men hvor stor er egentlig sjansen for å bli syk om man blir bitt? Forskerne svarer i artikkelen under! Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere forskere som Dinside har snakket med, er mektig lei av at insekter fremstilles som «livsfarlige blodsugere» i media.

Faktum er at de fleste insektene i verden har viktige funksjoner i naturen, og svært få av dem er farlige for mennesker, understreker fagfolket.

Men hva med flåtten? Den har vi jo faktisk grunn til å frykte, eller?

Dette, med mer, har vi spurt to av Norges fremste flått-eksperter om!

- Menneskers skyld at flåtten får leve

Tilbake til dette med viktig funksjon i naturen: har flåtten noe som helst nytteverdi på kloden vår?

- Nei, egentlig ikke. Den har, i likhet med alle organismer på jorda, ikke oppstått grunnet et behov, men en mulighet for å eksistere og overleve, opplyser Lars Mørch Korslund, førsteamanuensis ved Institutt for naturvitenskapelige fag på Universitetet i Agder.

- Flått eksisterer til tross for at den er en ulempe for oss og andre vertsdyr, fordi den har funnet en måte å overleve på, gjennom å få næring ved å suge blod av andre. Det finnes dyr som kan spise flått, og dermed ha en fordel av at flått finnes, men i Norge er det ikke noen arter som er avhengig av flått for å overleve, sier Korslund, som også er medforfatter av boken «Fakta om Flått».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer