Flått farlig?

Livredd flått? Slapp av...

Frykten for å bli alvorlig syk gjør mange redde for flått. Men er det egentlig grunn til panikk om vi blir bitt? Dette svarer to av Norges fremste flått-forskere.

SYK AV FLÅTTBITT?: De fleste av oss frykter flåttbitt fordi vi forbinder insektet med sykdommen Borreliose, som i verste fall kan gjøre en alvorlig syk i flere år fremover. Men hvor stor er egentlig sjansen for å bli syk om man blir bitt? Forskerne svarer i artikkelen under! Foto: Shutterstock/NTB
SYK AV FLÅTTBITT?: De fleste av oss frykter flåttbitt fordi vi forbinder insektet med sykdommen Borreliose, som i verste fall kan gjøre en alvorlig syk i flere år fremover. Men hvor stor er egentlig sjansen for å bli syk om man blir bitt? Forskerne svarer i artikkelen under! Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere forskere som Dinside har snakket med, er mektig lei av at insekter fremstilles som «livsfarlige blodsugere» i media.

Faktum er at de fleste insektene i verden har viktige funksjoner i naturen, og svært få av dem er farlige for mennesker, understreker fagfolket.

Men hva med flåtten? Den har vi jo faktisk grunn til å frykte, eller?

Dette, med mer, har vi spurt to av Norges fremste flått-eksperter om!

- Menneskers skyld at flåtten får leve

Tilbake til dette med viktig funksjon i naturen: har flåtten noe som helst nytteverdi på kloden vår?

- Nei, egentlig ikke. Den har, i likhet med alle organismer på jorda, ikke oppstått grunnet et behov, men en mulighet for å eksistere og overleve, opplyser Lars Mørch Korslund, førsteamanuensis ved Institutt for naturvitenskapelige fag på Universitetet i Agder.

- Flått eksisterer til tross for at den er en ulempe for oss og andre vertsdyr, fordi den har funnet en måte å overleve på, gjennom å få næring ved å suge blod av andre. Det finnes dyr som kan spise flått, og dermed ha en fordel av at flått finnes, men i Norge er det ikke noen arter som er avhengig av flått for å overleve, sier Korslund, som også er medforfatter av boken «Fakta om Flått».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.