Smarthjem og sikkerhet

Livredde for smarte hus

Hele 76 prosent av britene frykter nett-dingser hjemme.

TAR KONTROLL: Du kan risikere at ikke bare du, men også kriminelle hackere tar kontroll over det smarte hjemmet ditt. Det gjør et stort flertall av britiske huseiere skeptiske. Foto: Redpixel.pl/Shutterstock/NTB scanpix
TAR KONTROLL: Du kan risikere at ikke bare du, men også kriminelle hackere tar kontroll over det smarte hjemmet ditt. Det gjør et stort flertall av britiske huseiere skeptiske. Foto: Redpixel.pl/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smarthjem er noe stadig flere av oss investerer i. Du får både automatiske dørlåser, overvåkingskameraer, dørklokker med nettforbindelse, smarte røykvarslere og garasjedøråpnere - for å bare nevne noe av det etterhvert rikholdige utvalget av smarthjemsprodukter.

Men selv om markedet er i vekst, nøler de fleste med å kjøre «full pakke». Det viser i hvert fall en fersk britisk undersøkelse.

Ifølge undersøkelsen, som er foretatt av det uavhengige markedsinstituttet MoneySuperMarket, frykter hele 76 prosent av de 2.000 spurte smarthjem-produkter.

Frykter hacking, virus og overvåking

Om lag halvparten (51 prosent) er redde for at dingsene de installerer i huset skal kunne hackes og blir kontrollert av kriminelle.

43 prosent frykter at datavirus vil gjøre de dyre, nye apparatene ubrukelige.

Og 42 prosent misliker tanken på å være overvåket 24 timer i døgnet av sikkerhetskameraer. De frykter at deres private gjøren og laden vil bli strømmet på direkten eller tatt opp, slik at uvedkommende kan følge med.

Et stort flertall frykter at data om deres privatliv vil bli samlet inn og misbrukt.

På den annen side er kunnskapen om hva smarthjem og smarthjemsløsninger egentlig er heller liten. Bare seks prosent svarer at de vet mye om slikt.

Grunn til å være redd

Frykten er nok reell, men har den rot i virkeligheten?

Sikkerhetsekspertene virker generelt enige om at sikkerhetsløsningene i private hjem generelt ikke er gode nok.

Og det har ikke manglet på skandaler.

I november i fjor ble minst to boligblokker i Lappeenranta i Finland iskalde på grunn av DDoS-angrep på sentralvarmeanlegget. Og da den amerikanske Target-kjeden i 2014 opplevde at over 70 millioner brukerkontoer var kommet på avveie, skjedde datainnbruddet via selskapets leverandør av klimaanlegg.

I 2013 klarte en fremmed mann å hacke seg inn på en babycall til en familie i Texas.

Her hjemme opplevde Atle Høidalen i april i fjor at bilder av et vilt fremmed par lå i bildestrømmen fra nettkameraet hans hjemme.

En ny undersøkelse fra forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at barn overvåkes via digitale leker.

FØLGER MED: Å overvåke huset kan øke tryggheten. Men for mange øker det også følelsen av utrygghet. Hva om noen andre følger med? Foto: Tore Neset
FØLGER MED: Å overvåke huset kan øke tryggheten. Men for mange øker det også følelsen av utrygghet. Hva om noen andre følger med? Foto: Tore Neset Vis mer

Hva sier ekspertene?

Generelt er alt som er koplet til det åpen internettet usikkert. Selv med tung kryptering og gode passordrutiner kan uvedkommende, i hvert fall teoretisk, komme seg inn og gjøre ugagn.

Med andre ord følger det med en risiko uansett.

Likevel er det enkle grep du kan ta for å bedre sikkerheten.

Ifølge en sikkerhetsvurdering som det amerikanske IT-nettstedet CNET hadde av de mest kjente smarthus-produktene i oktober i fjor, er det to ting du spesielt bør huske på.

- Unngå billigprodukter

Billig-produkter fra ukjente, asiatiske produsenter bør du styre unna.

Produkter som har standard brukernavn og passord som «admin» er i seg selv en sikkerhetsrisiko. Altfor mange glemmer å endre passordet.

Dette gjelder også mange routere, som jo er selve inngangsporten til nettet ditt hjemme.

Produktene som støtter Apples HomeKit og Googles Nest er ifølge CNET ganske sikre. Det samme gjelder Amazons smarthjemsprodukter og de bestselgende smartlyspærene Philips Hue.

Men dette hjelper ikke stort dersom du ikke bruker smarte passord og endrer dem fra tid til annen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer