– Livsfarlig bruk

Nattlig bruk av oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel kan være livsfarlig, advarer forsikringsselskap.

ADVARER: Bruk av oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel på natta kan være livsfarlig, ifølge forsikringsselskap. Likevel er det 39 prosent som bruker oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel eller tilsvarende, når de sover eller når de ikke er hjemme. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ADVARER: Bruk av oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel på natta kan være livsfarlig, ifølge forsikringsselskap. Likevel er det 39 prosent som bruker oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel eller tilsvarende, når de sover eller når de ikke er hjemme. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

39 prosent bruker oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel eller tilsvarende, når de sover eller når de ikke er hjemme.

Dette viser en spørreundersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet Codan.

8 prosent svarer at de gjør dette daglig, 31 prosent ukentlig, 14 prosent månedlig og 47 prosent sjeldnere eller aldri.

Ifølge forsikringsselskapet, kan dette være å gamble med livet:

- Det kan være livsfarlig. Hvis maskinen tar fyr er det viktig at brannen oppdages raskt, advarer kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

- Store konsekvenser

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), startet 42 branner eller branntilløp i vaskemaskin, 32 i oppvaskmaskin og 30 i tørketrommel, i 2019.

Ifølge Codan, har hittil i år tre branner eller branntilløp startet i en vaskemaskin, to i oppvaskmaskin og én i en tørketrommel.

Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, forteller til Dinside at det er over 3000 boligbranner i året - og av disse er det cirka 10 prosent knyttet til vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin.

- Grunnen til at vi har stort fokus på at man ikke skal bruke disse artiklene når man sover er at konsekvensen er stor dersom man ikke våkner. Særlig er det viktig at man har god og seriekoblet brannvarsling uavhengig av når man benytter disse artiklene, sier Søtorp til Dinside.

Også Richvoldsen i Codan og informasjonssjef Sigmund Clementz i If, understreker at det er dette med reaksjonstida og de potensielle konsekvensene, som gjør at oppfordrer til ikke å bruke maskinene på natta.

- Det er jo ikke større sjanse for at det begynner å brenne på natta enn på dagen, for brannfaren i seg selv er jo ikke større på natta, men det er enklere både å oppdage og takle en brann i forhold til forsøk på å slokke og rømme, dersom det skjer på dagen når man er våken, sier Clementz til Dinside.

Se forskjellen på å sove med døra åpen og lukket dersom det brenner. #closebeforeyoudoze Vis mer

Frykter nattebruk

I februar la Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fram forslag til nye regler for hvordan nettleien for strøm skal bli i årene fremover. Et av forslagene er høyere nettleie på tider av døgnet med høyt strømforbruk, slik at du kan spare en del over tid ved å fordele forbruket bedre gjennom døgnet og gjennom uka.

Clementz sier til Dinside at de frykter at en eventuell omlegging av strømprisingen slik at strømmen vil være billigere på natta, vil kunne ha uheldige konsekvenser - og kanskje spesielt for dem med trang økonomi:

- Det vi frykter er at det kan være en del mennesker som velger å vaske på natta av økonomiske årsaker. Vi frykter at dette kan være utsatte grupper i samfunnet, som gjør det av økonomiske årsaker og hvor brannsikkerheten i huset kunne vært bedre i forhold til røykvarslere og så videre, sier Clementz.

- Hvis man har trang økonomi kan det være at brannsikkerheten er på topp, men det kan også hende at du ikke har så mange varslere som det en med god økonomi har, og et er noe vi frykter dersom det blir billigere å kjøre disse maskinene på natta, sier han videre.

Søtorp sier til Dinside at de har forståelse for at det er behov for å spre strømforbruket utover døgnet, men understreker samtidig at ting som oppvaskmaskiner, tørketromler og andre elektriske apparater i huset ikke skal brukes når man sover eller om man ikke er hjemme:

- Vi har forståelse for at med den elektrifiseringen som vi ser av bilparken spesielt, er behov for å spre strømforbruket. Ved at man har en godkjent installasjon av lader til elbil er det større trygghet for at man kan lade når strømmen er billigere. Samtidig er det viktig å understreke at elektriske artikler i husstanden kun skal brukes når man er til stede og våken. Det er lite å spare på å vente til man legger seg med å eksempelvis vaske klær og en helt unødvendig risiko å ta, sier Søtorp.

Sjekk apparatet

Som et forebyggende tiltak anbefales du å vedlikeholde husholdningsmaskinene ved å passe på å tømme lofilteret i tørketrommelen etter hver bruk - og å være årvåken i forhold til eventuelle feil ved apparatet.

Søtorp i Norsk brannvernforening anbefaler jevnlig kontroll av apparatene:

- Kontroll av stikkontakter og støpsler og sjekke for varmeutvikling og misfarging er noe man bør gjøre årlig. Gjerne samme dag som du sjekker røykvarslere og skifter batteri. Vi anbefaler også at man drar ut støpsler på elektriske artikler som ikke er i bruk dersom man skal være borte i lengre tid eller ved tordenvær, sier han.

Søtorp advarer også mot å bruke skjøteledninger på denne typen maskiner:

- Unngå bruk av skjøteledninger og prioriter å få installert faste stikkontakter og strømtilkoblet brannvarsling. Opplever man at sikringen på en kurs går ved normal belastning så kontakt elektriker før du tar kursen i bruk igjen, oppfordrer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer