Brann i aske

Livsfarlig og grovt uaksomt

Gjør du denne aske-tabben kan det få fatale konsekvenser. I «beste» fall får du kun noe forsikringsavkortning.

ASKE: Visste du at aske ikke skal i matavfallet men i restavfallet? I tillegg er det en del andre ting du bør tenke på før du kaster det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

I disse dager, med skyhøye strømpriser, er det nok mange som velger å varme opp boligen sin med vedfyring - såfremt de har mulighet til det.

– Når du fyrer mye med ved, tar det ikke lang tid før mengden aske øker og må fjernes. Det er da det lett kan oppstå farlige situasjoner, advarer Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, overfor DinSide.

Det er nemlig lett å glemme at asken du fjerner fra ovnen kan inneholde glør, som kan holde seg varme i dagevis og dermed antenne hus og andre bygninger.

Ikke bruk støvsugeren

Voll fraråder på det sterkeste å bruke en vanlig støvsuger til å tømme ovnen for aske.

– Er det glør i asken, kan brann i støvsugerposen oppstå temmelig raskt. Bruk heller en godkjent askesuger eller et askespann, sier han.

Rogaland Brann og Redning IKS deler forsikringsselskapets oppfordring:

Bruk helst aldri vanlig støvsuger til rengjøring av ildsted, skriver Knut Erik Nøttaasen, seksjonsleder boligtilsyn og feiing, i en e-post til DinSide.

Hvis du først velger å benytte støvsuger, skal du være helt sikker på at det ikke kan være glør i asken. Ellers kan det raskt oppstå brann i støvsugeren. Bruk sunn fornuft med tanke på når du sist brukte ildstedet. Er ildstedet brukt innen den siste uka, fraråder vi bruk av støvsuger, skriver han videre.

REN OVN: En enkel blanding gjør vinduene i ovnen skinnende blanke. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Varm aske og sot må legges i en solid beholder av stål eller annet ildfast materiale - sotskuffe og metallbøtte anbefales. Det finnes dessuten egne askebøtter med lokk.

Beholderen må plasseres eller tømmes på et sted hvor det ikke fører til brannfare. Et godt tips kan være å tømme litt vann oppi bøtta.

Brannfare

Ulmende glør holder en temperatur på opp til 600 grader, og asken kan inneholde glør lenge etter at ilden har slukket, ifølge brannvesenet.

Vent derfor minst tolv timer - gjerne lenger - etter fyring før du tar ut asken. Aske fra ildsted må heller ikke settes midlertidig på trapp, veranda eller ved brennbar fasade, da dette kan antenne og starte en brann. Kaster du asken i søppelbøtta for tidlig, kan det også oppstå brann der.

Plasser aske-beholderen slik at den ikke velter, er oppfordringen fra brannvesenet.

SØPPELBRANN: Her har noen kastet ut asken for tidlig. Foto: Rogaland Brann og Redning IKS
SØPPELBRANN: Her har noen kastet ut asken for tidlig. Foto: Rogaland Brann og Redning IKS Vis mer

Kan gi forsikringssmell

Asken kan altså antenne i lang tid etter at du har tatt den ut fra ovnen hvis du ikke tar forholdsregler, og i verste fall kan dette koste liv dersom det begynner å brenne i boligen din.

Passer du ikke på, kan askebrann i «beste» fall gi en forsikringssmell:

Det kan absolutt gi avkortning på forsikringen, siden det kan anses som grovt uaktsomt dersom asken er noenlunde fersk, ifølge Gjensidige.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer