Brann i aske

Livsfarlig og grovt uaksomt

Gjør du denne aske-tabben kan det få fatale konsekvenser. I «beste» fall får du kun noe forsikringsavkortning.

ASKE: Visste du at aske ikke skal i matavfallet men i restavfallet? I tillegg er det en del andre ting du bør tenke på før du kaster det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

I disse dager, med skyhøye strømpriser, er det nok mange som velger å varme opp boligen sin med vedfyring - såfremt de har mulighet til det.

– Når du fyrer mye med ved, tar det ikke lang tid før mengden aske øker og må fjernes. Det er da det lett kan oppstå farlige situasjoner, advarer Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, overfor DinSide.

Det er nemlig lett å glemme at asken du fjerner fra ovnen kan inneholde glør, som kan holde seg varme i dagevis og dermed antenne hus og andre bygninger.

Ikke bruk støvsugeren

Voll fraråder på det sterkeste å bruke en vanlig støvsuger til å tømme ovnen for aske.

– Er det glør i asken, kan brann i støvsugerposen oppstå temmelig raskt. Bruk heller en godkjent askesuger eller et askespann, sier han.

Rogaland Brann og Redning IKS deler forsikringsselskapets oppfordring:

Bruk helst aldri vanlig støvsuger til rengjøring av ildsted, skriver Knut Erik Nøttaasen, seksjonsleder boligtilsyn og feiing, i en e-post til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer