El-sikkerhet i hjemmet

Livsfarlige strømtabber du må unngå

Ryker sikringene ofte? Da er det flere ting du bør være obs på.

LIVSFARLIG OVERBELASTNING: Bildet viser en svidd sikring i en leilighet med dårlig kontakt. I verste fall kan dette føre til brann i det elektriske anlegget. Foto: Active Elektro AS
LIVSFARLIG OVERBELASTNING: Bildet viser en svidd sikring i en leilighet med dårlig kontakt. I verste fall kan dette føre til brann i det elektriske anlegget. Foto: Active Elektro AS Vis mer
Publisert

I kuldeperioder bruker vi mer strøm til oppvarming. Men opplever du at sikringene ryker vel ofte, kan det være fare på ferde.

Ekspertene forteller deg hvilke strømtabber du må unngå!

Derfor går strømmen

Det er særlig to årsaker til at strømmen kan ryke i boligen, forteller Inge Halvorsen, elektriker og elkontrollør hos Active Elektro AS:

Den første er overbelastning på anlegget:

- Dette kan ofte skje på vinteren når man har stort behov for oppvarming. Flere vil nok oppleve at sikringen ryker på julaften også, når komfyren er i flittig bruk til en bedre middag, forteller Halvorsen.

Mange har dessuten elbil som lader hjemme, noe som kan øke sjansen for overbelastning. Det man kan gjøre for å unngå dette, er å lade bilen til tider på døgnet når man selv ikke bruker mye strøm, råder elektrikeren.

Den andre vanlige årsaken til strømbrudd er jordfeil:

- Jordfeil skjer oftest når det regner ute, dette fordi vann har en stygg tendens til å snike seg inn i utelamper og stikkontakter utvendig på utsatte steder - eventuelt i annet tilkoblet utstyr, slik som julebelysning ute, sier Halvorsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.