El-sikkerhet i hjemmet

Livsfarlige strømtabber du må unngå

Ryker sikringene ofte? Da er det flere ting du bør være obs på.

LIVSFARLIG OVERBELASTNING: Bildet viser en svidd sikring i en leilighet med dårlig kontakt. I verste fall kan dette føre til brann i det elektriske anlegget. Foto: Active Elektro AS
LIVSFARLIG OVERBELASTNING: Bildet viser en svidd sikring i en leilighet med dårlig kontakt. I verste fall kan dette føre til brann i det elektriske anlegget. Foto: Active Elektro AS Vis mer
Publisert

I kuldeperioder bruker vi mer strøm til oppvarming. Men opplever du at sikringene ryker vel ofte, kan det være fare på ferde.

Ekspertene forteller deg hvilke strømtabber du må unngå!

Derfor går strømmen

Det er særlig to årsaker til at strømmen kan ryke i boligen, forteller Inge Halvorsen, elektriker og elkontrollør hos Active Elektro AS:

Den første er overbelastning på anlegget:

- Dette kan ofte skje på vinteren når man har stort behov for oppvarming. Flere vil nok oppleve at sikringen ryker på julaften også, når komfyren er i flittig bruk til en bedre middag, forteller Halvorsen.

SIKRINGSSKAPET: Her forklarer vi deg hvordan du skal sjekke at jordfeilbryteren fungerer, det bør du nemlig gjøre! Video: Martin K. Størbu Vis mer

Mange har dessuten elbil som lader hjemme, noe som kan øke sjansen for overbelastning. Det man kan gjøre for å unngå dette, er å lade bilen til tider på døgnet når man selv ikke bruker mye strøm, råder elektrikeren.

Den andre vanlige årsaken til strømbrudd er jordfeil:

- Jordfeil skjer oftest når det regner ute, dette fordi vann har en stygg tendens til å snike seg inn i utelamper og stikkontakter utvendig på utsatte steder - eventuelt i annet tilkoblet utstyr, slik som julebelysning ute, sier Halvorsen.

Gammelt el-anlegg

Dersom du støtt og stadig opplever at sikringen går, kan det også være tegn på at det elektriske anlegget ikke lenger er oppdatert til dagens bruk. Tidligere var det ikke vanlig med så mange strømkrevende apparater.

Frem til 1990-tallet var det veldig vanlig med 10A-kurser på forbrukskurser slik som i stue og soverom. Det var mer vanlig med 16A-på kurser med mer energikrevende utstyr slik som vaskemaskin, ifølge Halvorsen.

- I dag har vi et veldig forandret forbruksmønster i forhold til tidligere, med mer behov for stikkontakter til PC, TV-er, mobilladere, Playstation og så videre. Hver ting for seg selv trekker muligens ikke så mye strøm, men samlet sett kan det trekke mer enn en tror, sier elektrikeren.

SVIDD: Bildet viser svidde tilkoblinger i varmtvannsbereder. Foto: Active Elektro AS.
SVIDD: Bildet viser svidde tilkoblinger i varmtvannsbereder. Foto: Active Elektro AS. Vis mer

På kjøkkenet har vi flere krevende apparater slik som mikrobølgeovn, vannkoker, toaster og oppvaskmaskin.

- Og bytter man ut komfyren som hadde keramisk platetopp til induktiv, kan man ofte oppleve at sikringen ryker, da den muligens ikke er dimensjonert for så høy effekt.

Ved kjøp av ny komfyr og oppgradering av kjøkken, har Halvorsen følgende tips:

- Snakk med en elektriker om det elektriske anlegget ditt er klargjort for en slik oppgradering. Mange opplever når man kjøper nytt kjøkken med integrerte hvitevarer at man mangler stikkontakt til selve stekeovnen. Den nye platetoppen plugges i der hvor komfyren sto tidligere, og da mangler man plutselig en stikkontakt.

Brannfare

- Fra 2017-2020 har brannvesenet rapportert om 667 utrykninger til boligbranner eller branntilløp i elektrisk anlegg. Dette innebærer stikkontakter, sikringer, ledninger, brytere, dimmere og annet installasjonsutstyr.

Det forteller Jostein Ween Grav, sjefingeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB).

- Sikringene i boligen skal beskytte anlegg og utstyr slik at det ikke oppstår varmgang og brann. Men dagens sikringer skal også løse ut ved jordfeil dersom det oppstår skade på isolasjonen på kabler og utstyr, sier Grav.

BRANNFARLIG: Bildet viser et svidd støpsel. Foto: Active Electro AS
BRANNFARLIG: Bildet viser et svidd støpsel. Foto: Active Electro AS Vis mer

Noen ganger løser sikringene ut når lynet slår ned i nærheten.

- Da bør du sjekke at overspenningsvernet i sikringsskapet er uskadd før du vipper opp sikringene igjen. Bruksanvisningen finner du på døren i sikringsskapet, tipser Grav.

Vanlig tabbe

- Dersom sikringen går bør du flytte noe av belastningen til andre kurser. For eksempel kan du flytte varmeovner og annet utstyr som bruker mye strøm til andre kontakter.

Men det er særlig én tabbe som flere begår: benytter skjøteledninger for utstyr som bruker mye strøm.

Apparater som bruker mye strøm krever ledninger som er tilpasset mengden strøm som skal passere. Bruker du skjøteledning her kan du risikere at dimensjonene ikke er kraftige nok. Da kan skjøteledningen bli for varm og begynne å brenne, opplyser DSB.

- En god regel er unngå dette er at apparater som bruker over 1000 watt ikke bør kobles til med skjøteledning over lengre tid, råder Grav.

SVIDD STIKKONTAKT: Foto: Active Elektro AS
SVIDD STIKKONTAKT: Foto: Active Elektro AS Vis mer

Panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner er eksempler på slike apparater. Jo mer strøm et apparat bruker, dess kortere tid bør det være koblet til med skjøteledning, ifølge DSB.

Når strømmen ryker, anbefaler Grav at du gjør følgende:

  • Sjekk at ledninger, kontakter, brytere, lamper og termostater er uten synlige skader eller tegn på varmgang.
  • Test at jordfeilbrytere løser ut ved å trykke på testknappen. Dette må utføres minst en gang i året.

Tips for strømsparing

For å unngå overbelastning i kuldeperioder, er Halvorsens fremste råd å investere i en god varmepumpe med høy SCOP-faktor - såkalt teoretisk årsvarmefaktor:

- Teoretisk årsvarmefaktor finner du på varmepumpens energimerke. SCOP angir hvor mye mer varme en varmepumpe i beste fall kan levere, sammenlignet med hva den bruker i strøm, forklarer Halvorsen.

Å vente med lading av elbilen til etter at man er ferdig med middagslaging og vasking av tøy, gjør også at man unngå at hovedsikringen slår ut som følge av overbelastning, tipser elektrikeren.

- Man bør ikke bruke stikkontakt/skjøteledning til hjemmelading, men får montert en ladestasjon som tåler høy belastning over tid. Fordelen med en ladestasjon er at man også kan lade raskere, understreker han.

Halvorsen tipser også om andre mulige måter å redusere strømforbruket til oppvarming:

  • Etterisolering av huset hvis det er gammelt
  • Investere i en nyere varmtvannsbereder hvis den du har er gammel, de nye er mye bedre isolert.
  • Hvis man har et eldre elektrisk anlegg med 1-2-3-bryter til varmekabler, kan man bytte til en termostat for å redusere strømforbruket, og forlenge levetiden på varmekablene i samme slengen.

- Kontroll hvert femte år

Selv om det er mye du kan sjekke, er det likevel flere el-feil som du ikke skal prøve å nøste opp i selv, understreker ekspertene.

- Enkelte ting må sjekkes med måleinstrumenter eller ved å ta av deksler. Dette kan bare utføres av en fagperson. Det kan for eksempel være aktuelt å forsterke anlegget med nye kurser eller oppgradere eksisterende kurser. I noen tilfeller kan også automatsikringer være utslitt eller ha feil slik at de løser ut når de ikke skal. Da må de skiftes, sier Grav.

Ofte er det ting som du ikke kan se med det blotte øye som kan være farlig, understreker Halvorsen.

- Under elsjekken vil kontrolløren se over sikringsskap, kabler, kontakter og termostater for å se etter større avvik, sier elektrikeren.

- En bør tenke på det elektriske anlegget slik som man gjør med bilen: bilen sikkerhetssjekker man annethvert år i EU-kontroll. Den anbefalte perioden på kontroll av elsikkerheten i sin egen bolig er hvert femte år, avslutter Halvorsen.

Saken ble publisert oktober 2020. Sist oppdatert oktober 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer