Australia:

Løftet på badematta: - Fikk hjerteinfarkt

En australsk kvinne satte fyr på Internett da hun delte bilder fra eget baderomsgulv.

HVA I ALL VERDEN: Kvinnen skvatt til da hun fjernet badematta og fikk øye på dette. Foto: Facebook
HVA I ALL VERDEN: Kvinnen skvatt til da hun fjernet badematta og fikk øye på dette. Foto: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du finner dem i alle mulige farger, mønstre, former og prisklasser. De kan gi badeværelset den dekorative prikken over i-en, gjør det varmere og sørger for den gode følelsen under føttene når man trår ut av dusjen.

Men hvor ofte vasker du baderomsmatta di? Eller i det hele henger den opp til tørk etter bruk?

Da en australsk kvinne dro bort matta på families badeværelse, var hun overhodet ikke forberedt på synet som møtte henne.

Guffen oppdagelse

Foran dusjkabinettet der matta hadde ligget, var gulvet dekket av et merkelig, grått stoff.

Rundt om i det grå laget, var det store mengder av noe som minnet uhyggelig om små, hvite mark.

UFYSELIG: Selv om løsningen var guffen nok, var det heldigvis ikke små mark som hadde bosatt seg under natta foran dusjen. Foto: Facebook
UFYSELIG: Selv om løsningen var guffen nok, var det heldigvis ikke små mark som hadde bosatt seg under natta foran dusjen. Foto: Facebook Vis mer

Ved nærmere ettersyn, gikk det opp for henne at det ikke var ekle småkryp hun hadde oppdaget. Det viste seg at det oppvarmede baderomsgulvet hadde fått gummibunnen på badematta til å smelte ned i flisene.

Stofftråder fra gulvmatta hadde så satt seg fast i det klebrige stoffet som lå som et belegg.

Ormeskrekk

Kvinnen fisket fram mobiltelefonen og knipset bilder av den ulekre oppdagelsen.

«Hvordan taklet dere dette?» spurte hun i en egen rengjøringsgruppe på Facebook og la ved bilder.

MØKKETE SILIKONFUGER: Vi testet sitrontrikset, og ble svært overrasket over resultatet. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det tok ikke lang tid før det begynte å koke i kommentarfeltet. Flere delte umiddelbart sin avsky, skriver australske News.com.au.

«Var det flere enn jeg som trodde det var orm av noe slag?!», spør en person.

«Jeg trodde det var ormer – et øyeblikk der fikk jeg et hjerteinfarkt», kommenterer en annen.

Til skrekk og advarsel

Etter at det verste sjokket hadde lagt seg, kom det inn flere forslag til hvordan kvinnen kunne fjerne den klebrige gummien fra de grå gulvflisene.

Det kom inn flere forslag til ulike rengjøringsprodukter tilgjengelig på det australske markedet. Andre foreslo at hun samtidig skulle skifte ut badematta med en ny av bedre kvalitet.

Da Julia Lang-Malone skulle vaske badet i huset de akkurat hadde leid, fikk hun seg en overraskelse. Video: TikTok / @radhauswife Vis mer

«Har den aldri blitt flyttet? Vasket? Hengt til tørk? Herregud», skriver en person.

Et annet gruppemedlem kommenterte at hun tenkte bruke bildene som effektiv advarsel:

«Jeg burde vise dette til stesønnen min. Jeg forsøker lære ham vanen og viktigheten av å alltid henge opp badematta etter en dusj».

Bakteriebombe

Ettersom en baderomsmatte fort er flittig i bruk, kan den raskt bli yngleplass for bakterier som følge av oppsamling av skitt og fukt.

Vannsølet som absorberes av baderomsmattene kan fremdeles inneholde skitt og såperester, noe som i kombinasjon med et varmt badegulv, gir gode vekstvilkår for illeluktende bakterier.

BØR VASKES: Det kan være deilig å tørke føttene på baderomsmatta etter en dusj. Men du bør vaske den med jevne mellomrom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
BØR VASKES: Det kan være deilig å tørke føttene på baderomsmatta etter en dusj. Men du bør vaske den med jevne mellomrom. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

Ekstra ille er det hvis matten din ligger rundt toalettet, og du kanskje er - eller bor sammen med - en vel slepphendt mann.

- De fleste gutter og menn står når de tisser, og de er dessverre dårlige til å sikte, poengterte seniorforsker i SINTEF Byggforsk, Steinar K. Nilsen, i et tidligere intervju med DinSide.

- Det blir derfor en del søl av urin rundt toalettet, noe som kan forårsake luktproblemer.

Så ofte bør du vaske matta

I forbindelse med den samme saken, forteller lederen for Lilleborgs forbrukerservice, Malin Skaar, hvor ofte du bør vaske matta.

- Hvor ofte kommer an på hvor mange som er i husholdningen, og hvor ofte man dusjer, men cirka 1-2 ganger i måneden.

TO FLUER I EN SMEKK: Baderomsmatta kan ifølge Skaar trygt vaskes sammen med brukte håndklær. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
TO FLUER I EN SMEKK: Baderomsmatta kan ifølge Skaar trygt vaskes sammen med brukte håndklær. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

Et godt vaskemiddel og høy temperatur (60 grader), er ifølge Skaar avgjørende for et godt og hygienisk resultat.

Og hvis du nå sitter med dårlig samvittighet for at du ikke husker sist du stappet badematta i vaskemaskinen, så finnes det trøst.

- En litt ekkel, illeluktende baderomsmatte vil ikke utgjøre noen helsefare – såframt man ikke har små barn som krabber rundt på do-gulvet eller tygger på matten, beroliget Steinar K. Nilsen.