Lønner det seg å bruke koks?

Koksforhandler hevder koks er langt mer miljøvennlig og lønnsomt enn ved.

Trond Paasche, energirådgiver i Enova, er sterkt uenig i at koks er billig og miljøvennlig.  Foto: Wikimedia Commons/Koks.no/Enova
Trond Paasche, energirådgiver i Enova, er sterkt uenig i at koks er billig og miljøvennlig. Foto: Wikimedia Commons/Koks.no/Enova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken kunne DinSide fortelle at Norge snart er tom for ved, og at de som har planer om å ha en varm vinter foran peisen, bør skynde seg.

Men du trenger selvsagt ikke å fryse i hjel denne vinteren bare fordi du var litt seint ute. Det finnes nemlig et annet alternativ.

– De som prøver koks går ikke tilbake til ved. Med koks holder det at du fyller på to ganger i døgnet, og det holder jevn temperatur hele dagen, sier Tor-Martin Kvalsund, daglig leder ved Spesial Koks AS, til DinSide.

Vestlendinger er de som foreløpig bruker mest koks i Norge, ifølge Kvalsund. Men det er mest gamle mennesker som gjør dette.

– En kollega fra Haugesund kunne lese i dødsannonsene at han mistet stadig flere og flere kokskunder. De er en utdøende rase. Folk i dag kjenner nesten ikke til koks, forteller Kvalsund.

Bjørkeved er ikke best: Disse tresortene gir mest varme

– Bare tull fra A til Å

Men Trond Paasche, energirådgiver i Enova, er sterkt uenig i påstandene fra Spesial Koks:

    Fordeler med fyring av koks: Kontinuerlig forbrenning, fyring døgnet rundt. Svært enkel å regulere etter energibehovet. Helt fra en kjølig høstdag til en iskald vinternatt. Med en god koksovn kan en 25 kg sekk vare opp mot en hel uke, når den går på sparebluss. Fyring med koks er bedre for miljøet enn ved, skriver Spesial Koks på nettsiden.
Energirådgiveren reagerer spesielt på dette punktet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer