Lønner det seg å spare strøm om morgenen?

Skyhøye strømpriser gjør norske forbrukere kreative når de skal spare på strømmen. Er det noen vits?

Det er hyppigheten mellom avlesninger av strømmåleren som er med på å styre hva du betaler. Foto: Colourbox.com
Det er hyppigheten mellom avlesninger av strømmåleren som er med på å styre hva du betaler. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har Norge et av de mest effektive kraftmarkedene i verden. De fleste forbrukerne betaler bare 1 til 2 øre mer enn prisen kraften handles for på børsen.

Prisene på børsen svinger imidlertid kraftig. Ikke bare fra uke til uke, eller dag til dag - men også fra time til time.

Spørsmålet er altså om dette er noe norske forbrukere bør forholde seg til?

Sparer strøm om morgenen

Vi har omtalt det før, men får stadig vekk henvendelser fra våre lesere som lurer på dette med å styre strømforbruket gjennom døgnet.

- Jeg har hørt at strømmen er dyrere på de tidspunktene mange bruker mye, for eksempel om morgenen. Nå når strømprisene er så høye, prøver vi jo å spare så mye vi kan, men synes det på sluttregningen at vi for eksempel dusjer og vasker tøy på kvelden i stedet for i strømrushet om morgenen?, skriver Arvid på mail til DinSide.

Har du en timesmåler, kan du enkelt påvirke strømregningen ved å bruke strøm på den tiden av døgnet den koster minst. Denne er fra Fortum. Foto: Fortum
Har du en timesmåler, kan du enkelt påvirke strømregningen ved å bruke strøm på den tiden av døgnet den koster minst. Denne er fra Fortum. Foto: Fortum Vis mer


Svaret på dette spørsmålet avhenger av typen strømavtale og strømmåler vår leser har, men i de aller fleste tilfeller er svaret "nei". Det er ikke når på døgnet du bruker strømmen, men mengden strøm du bruker som er grunnlaget for strømregningen du må betale.

Unntaket er om du har spotprisavtale i kombinasjon med en timesmåler. Slike strømmålere leser av strømmen kontinuerlig, time for time, og rapporterer inn til strømselskapene. Har du en timesmåler, kan du forskyve noe av forbruket til tidspunkt på døgnet det ikke er så dyrt. For eksempel bruk av vaskemaskin og tørketrommel.

Se også: De billigste strømleverandørene i vår strømkalkulator.

NordPool Spots nettsider kan du se hvor mye strømmen koster, time for time.

Strømmålerne som hjelper deg

Har du ikke en timesmåler, vil strømregningen din beregnes utifra et standard forbruksmønster. Det vil si hvordan strømforbruket til gjennomsnittskunden fordeler seg i løpet av en dag.

Det kan imidlertid lønne seg å vente: Se hvorfor du bør vente med å installere en timesmåler

Alle må bidra

Få oversikt med våre prislister:


Grunnen til at strømprisene er høye om vinteren er sammensatt av flere komponenter. Noen, som tilgang på kraft, er det vanskelig for forbrukerne å gjøre noe med. Men en av hovedgrunnene til at prisen går opp er det økte forbruket.

- Grunnen til at strømprisene går opp om vinteren, er at det er mye større behov for strøm, sier Martin Halsos i Forbrukerrådet til DinSide. - Det er klart at dersom vi hadde jevn temperatur og jevnt forbruk av strøm i Norge og Europa, ville strømprisene vært jevnere. Slik det er nå er prisene lave når etterspørselen er lav, og høye når behovet er størst.

Han peker på oppvarmingsbehovet som den viktigste faktoren. For det er faktisk slik at en av fire må fyre med strøm, og de fleste har strøm som en av flere oppvarmingskilder.

- Ja, man burde ha fokus på å spare overalt, men det er oppvarming som gjør utslaget. Folk bruker gjerne like mye varmtvann året rundt, men det er om vinteren du slår på ovnen og setter opp temperaturen på varmekablene, sier Halsos og legger til:

- Ett råd er jo å sette ovnen på 20 watt og ikke 25. Da vil ikke prisene bli så høye. Men det er avhengig av at naboen gjør det samme. Dersom alle kutter strømforbruket samtidig, vil strømmen bli billigere.

Strømprisene går opp om vinteren, så rådet er at man finner alternative oppvarmingskilder, og sørger for å isolere boligen godt, avslutter Halsos.

Kutt oppvarmingsavgiftene: Bruk varmen fra varmtvannet flere ganger

Les av strømmåleren

Strømsparing og ulike avtaler:

Har du en fastprisavtale, betaler du like mye per kWh, uansett. Det vil alltid lønne seg å spare strøm, men når du først skal bruke strøm, spiller det ingen rolle når du bruker den.

Dersom du har variabel strømpris, fastsettes strømprisene løpende, men strømselskapene må informere både kunder og konkurransetilsynet 14 dager før prisendringen trer i kraft. Og du betaler samme pris per kWh til neste prisendring er varslet og trer i kraft.

Har du derimot en spotprisavtale, vil du kunne spare på å styre strømforbruket ditt etter svingninger i strømprisene.


Det som uansett er viktig, for at du skal få en så korrekt strømregning som mulig, er at du regelmessig leser av strømmåleren din, slik at du får riktigst mulig strømregning. - Hvis ikke, vil strømregningen fra kraftleverandørene være basert på stipulerte verdier, skriver NVE i en pressemelding.

Dette betyr at regningen kan være for stor eller for liten, og dette oppdages først når måleren faktisk avleses. I beste fall vil du kunne få penger tilbake, men du kan også risikere en saftig "baksmell" på strømregningen.

Som strømkunde er det derfor viktig å ha gode rutiner for å lese av måleren. Dette kan du også gjøre så ofte du måtte ønske. Dermed kan du sikre deg at systemet fanger opp at du har et annet forbruksmønster enn vanlig, for eksempel når du er på ferie. Dette er kanskje ekstra viktig dersom du reiser bort over lengre tid i en periode strømprisene er høye.

NVE jobber for å få på plass et regelverk om timesmålere, eller avanserte målings- og styringssystemer (AMS) som det også kalles.

- Det pågår en omfattende teknologiutvikling på dette området i kjølvannet av EUs 2020 mål. Det vil da kunne etableres effektiv systemer som gjør det praktisk mulig å styre strømforbruket i forhold til prisene i markedet og motta informasjon på ulike mediekanaler som, internett, webtv og mobiltelefon. NVE arbeider for at norske nettkunder skal bli blant de første som tar i bruk denne teknologien når den er på markedet om noen få år, heter det i en pressemelding fra direktoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer