Lønner seg ikke å leie

Skal du kjøpe bolig nå, er markedet trolig på din side.

Hvor lenge har du tenkt å bo her? Det er en avgjørende faktor hvis du vurderer å leie fremfor å eie.  Foto: Colourbox.com
Hvor lenge har du tenkt å bo her? Det er en avgjørende faktor hvis du vurderer å leie fremfor å eie. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange som skal anskaffe bolig, er leie av bolig et reelt alternativ til kjøp av bolig. Men økt rente på boliglånet har skutt fart i leiemarkedet, og leieprisene har steget kraftig de siste månedene. I et marked der leieprisene stiger og boligprisene synker kan man spørre seg hvor lønnsomt det er å leie - selv med høy boliglånsrente. Vi har regnet på saken.

Hva er din bolig verdt akkurat nå? Sjekk boligtakstkalkulatoren

Forvirrende informasjon

I forrige uke skrev Aftenposten.no at det er ulønnsomt å kjøpe leilighet i Oslo. En toroms leilighet på 55 kvadratmeter til 1,9 millioner, og et boliglån på 6,6 prosent rente er lagt til grunn for deres regnestykke. Å leie en tilsvarende leilighet vil ifølge Aftenposten.no koste 109.000 kroner i året, altså i overkant av 9.000 kroner per måned.

Regn ut: Så mye kan du låne

Putter vi disse dataene inn i vår eie eller leie-kalkulator, finner vi at du kan betjene et avdragsfritt lån på inntil 2.217.789 kroner for de samme månedlige utgiftene. For dette kan du kjøpe deg en leilighet på cirka 64 kvadratmeter. Kalkulatoren tar hensyn til fordelsskatten, vann- og kloakkavgiften, vedlikehold og forsikring. Kalkulatoren tar ikke hensyn til kostnader ved kjøp og salg av bolig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer