Bygge uten å søke:

Løsner på regelverket

Fra 1. mai kan du bygge høyere terrasse uten å søke. Dessuten kan tilbygg også bestå av rom ment for opphold.

FRITT FREM: Holder du tilbygget under 15 kvadratmeter, kan du fra 1. mai bygge uten å søke – også dersom det du bygger er ment for varig opphold. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FRITT FREM: Holder du tilbygget under 15 kvadratmeter, kan du fra 1. mai bygge uten å søke – også dersom det du bygger er ment for varig opphold. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. mai løsner Regjeringen på regelverket rundt det å bygge terrasse eller lage tilbygg.

- Vi ønsker å gjøre det enklere og billigere for folk å gjøre små tiltak på egen eiendom uten å måtte involvere kommunen. Dette er viktige endringer som fører til mindre byråkrati, og at folk får mer frihet, sa kommunalminister Nikolai Astrup til Nettavisen tidligere i år.

Terrassehøyden dobles

Tidligere kunne du bygge terrasse som var maksimalt en halv meter over eksisterende terreng uten å søke kommunen først, men med de nye reglene økes denne grensen til én meter. Oppå kan du føre opp rekkverk opptil 1,2 meters høyde.

Det stilles et par andre krav til terrassen. For det første kan den ikke stikke lenger enn fire meter ut fra fasaden, og til nabogrensen må det være minimum én meter. Den kan heller ikke være overbygd.

Er høyden over terrenget mindre enn 0,5 meter, der terrassen gjerne kalles en platting, kan den i utgangspunktet bygges helt inntil nabogrensa. En platting regnes heller ikke som bebygd areal med tanke på utnyttelsesgraden av tomta - altså inngår ikke den i arealet du har lov til å bygge på eiendommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.