Bygge uten å søke:

Løsner på regelverket

Fra 1. mai kan du bygge høyere terrasse uten å søke. Dessuten kan tilbygg også bestå av rom ment for opphold.

FRITT FREM: Holder du tilbygget under 15 kvadratmeter, kan du fra 1. mai bygge uten å søke – også dersom det du bygger er ment for varig opphold. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FRITT FREM: Holder du tilbygget under 15 kvadratmeter, kan du fra 1. mai bygge uten å søke – også dersom det du bygger er ment for varig opphold. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. mai løsner Regjeringen på regelverket rundt det å bygge terrasse eller lage tilbygg. Nettavisen omtalte saken først.

- Vi ønsker å gjøre det enklere og billigere for folk å gjøre små tiltak på egen eiendom uten å måtte involvere kommunen. Dette er viktige endringer som fører til mindre byråkrati, og at folk får mer frihet, sier kommunalminister Nikolai Astrup til Nettavisen.

Triks og tips som alle kan få bruk for i hjemmet! Vis mer

Terrassehøyden dobles

Med dagens regler kan du bygge terrasse som er maksimalt en halv meter over eksisterende terreng uten å søke kommunen, men med de nye reglene økes denne grensen til én meter. Oppå kan du føre opp rekkverk opptil 1,2 meters høyde.

Det stilles et par andre krav til terrassen. For det første kan den ikke stikke lenger enn fire meter ut fra fasaden, og til nabogrensen må det være minimum én meter.

Bygg ekstra soverom

Per i dag er reglene slik at du kan bygge ut boligen med inntil 15 kvadratmeter så lenge tilbygget ikke inneholder rom ment for opphold, altså soverom, bad, stue, kjøkken og lignende – i praksis da begrenset til bod, gang eller lignende.

Fra 1. mai forsvinner denne begrensningen, så fra da av står du fritt til å bygge ut boligen med inntil 15 kvadratmeter uten å søke kommunen – også dersom planen er å lage et ekstra soverom, gjøre stua større eller hva det måtte være.

Tilbygget må imidlertid ligge minst fire meter fra nabogrensen.

Krever ikke nabovarsel

Når utbyggingen ikke er søknadspliktig, stilles det heller ingen krav om nabovarsel.

Men selv om du ikke trenger å søke, står du ansvarlig for å avklare om det du vil bygge er i samsvar med regelverket der du bor, altså reguleringsplaner og den slags.

1. juli 2015 ble det også gitt lettelser, der du blant annet slapp å søke om å føre opp garasje, uthus og lignende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer