Rengjøre avtrekksventil

Løsner papiret? Ta grep snarest!

Papirtesten hjelper deg å sjekke en viktig ting i huset.

DÅRLIG VENTILASJON?: Papirtesten kan avsløre om avtrekksventilen fungerer som den skal, eller om luftekanalen er tett. Foto: Kai Gustavsen.
DÅRLIG VENTILASJON?: Papirtesten kan avsløre om avtrekksventilen fungerer som den skal, eller om luftekanalen er tett. Foto: Kai Gustavsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å holde huset rent for skitt og støv og gi boligen en skikkelig gjennomlufting, er viktig for et friskt og sunt inneklima.

Men det er ikke alle steder i boligen som er like lett å huske på å rengjøre. For eksempel avtrekksventil på bad og vaskerom.

Og glemmer vi dette, kan det på sikt få svært uheldige konsekvenser.

Derfor blir det «sotflekker»

Avtrekksventiler brukes på bad og våtrom i boligen for å fjerne brukt og fuktig luft, og luft som lukter vondt, forklarer Jon Dehli, markedssjef hos Flexit.

Rundt avtrekksventilene kan det danne seg flekker som ser ut som en slags sotflekk.

- Dette kan skje når luft settes i bevegelse. Da blir det indusert spenning rundt ventilen som trekker til seg støv fra omgivelsene og som så setter seg fast. Fenomenet kalles på fagspråket støvinduksjon og er et vanlig problem, sier Dehli.

Støvavsetningen dannes fra rommets støvinnhold, og hastigheten på luften som kommer inn i rommet, vil ved møte med inneluften ha en tendens til å gi det støvinnholdet som finnes i inneluften en statisk oppladning, opplyser eksperten.

- Dette oppladede støvet vil da i sin tur feste seg i nærheten av avtrekksventilen, der luften trekkes ut, sier Dehli.

Men her finnes det flere forebyggende tiltak, tipser han:

  • Minst mulig støvinnhold i romluften. Støvsug og fjerne støv regelmessig.
  • Tobakksrøyk og røyk fra stearinlys er den verste kilden til at det kan dannes avsetninger rundt avtrekksventilen.
  • Ha minst mulig temperaturforskjeller mellom luft og tak/vegger.

Viktig med tilluft

For å oppnå avtrekk fra et bad kreves det tilluft. Det vil si at det må komme luft til baderommet fra det tilstøtende rommet, foklarer Dehli.

- Luften kommer inn til badet som oftest under døren med bruk av terskelfrie dører med en luftspalte på minimum 10-20 millimeter høyde. Dersom uteluften i det tilstøtende rommet kommer gjennom en friskluftventil i yttervegg er det viktig å passe på at ventilen er åpen hele året, forklarer han.

- Har man et balansert ventilasjonssystem kommer friskluft inn gjennom tilluftsventilen i det tilstøtende rommet, sier eksperten.

Kan føre til fuktskader

- Dersom fuktige, varme og støvete rom ikke ventileres eller gjennomluftes godt etter dusjing eller annen fuktproduserende aktivitet, vil muggsopp få gode vekstbetingelser på fuktige overflater, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund.

I tillegg til fuktskader i boligen, kan også tette ventiler få en annen, kjip konsekvens, ifølge Helge Myklebust, daglig leder hos Renere Luft AS:

- Tette kanaler vil øke belastningen på viftene i aggregatet og dermed redusere levetiden, forteller Myklebust.

Slik vasker du ventilen

Selv om du ikke trenger å gjøre det hver uke, så bør avtrekksventilen i alle fall rengjøres såpass regelmessig at støv som har festet seg ytterst på ventilen og rundt i taket ikke blir liggende, anbefaler Gustavsen.

Såkalt støvinduksjon, som Dehli nevner, kan vaskes bort som ved vanlig rengjøring:

- Støvsug først, og så kan du bruke vanlig oppvasksåpe og vann på en klut, vaske ventilen og til slutt tørke over med rent vann, tipser Myklebust.

Dersom der er en ring av sot rundt ventilen, kan dette også vaskes bort med samme vaskemiddel, legger han til.

Men er det gipsplater med matt maling i taket, kan det være vanskelig å få bort sotflekker, opplyser eksperten. Da bør du høre med fargeforhandler om hva som er best å rengjøre mattmalte overflater med, er rådet.

Ta papirtesten

Merker du at avtrekket ikke fungerer bedre etter at ventilen er rengjort, bør du sjekke om baderommet tilføres nok luft slik at avtrekksvifta fungerer slik den skal.

- Får du ikke avtrekket til å fungere, er det fornuftig å ta kontakt med et firma som har kompetanse til å gjennomføre sjekk av ventilasjon og eventuelt rens av avtrekkskanalen innvendig og av risten utvendig, råder Gustavsen.

Er du usikker på om ventilasjonen fungerer som den skal, kan du prøve ut trikset som ifølge Gustavsen kan avsløre om ventilen er tett eller ikke:

- Hold en papirbit under ventilen. Henger papiret fast av seg selv, betyr det at ventilasjonen fungerer som den skal. Faller papiret ned, er det noe i systemet som er tett sier han.

Rengjøre luftekanalen

Dehli understreker at sot- og støvavsetninger rundt ventilen og selve ventilen ikke er farlig, men bør fjernes når du oppdager dette.

Selv om du har vasket utenpå og rundt ventilen, kan det nemlig hende at det har lagt seg smuss og støv innvendig, lenger inn i kanalen.

Da må det litt grundigere rengjøring til:

- Da må du skru koppen i senter av ventilen ut. Husk å notere antall omdreininger når du skrur koppen ut slik at du skrur den inn igjen med samme antall - da får du samme luftgjennomstrømning over ventilen som tidligere, råder Dehli.

Det meste av smusset legger seg i den første meteren innvendig kanalen, og du kan bruke en børste og støvsuger for å fjerne smusset, ifølge eksperten.

- Dersom det er mye smuss i kanalen, kan firmaer som tilbyr kanalrensing kontaktes. Avtrekksventiler inngår enten i avtrekksystem eller et balansert ventilasjonssystem, sier Dehli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer