Rengjøre avtrekksventil

Løsner papiret? Ta grep snarest!

Papirtesten hjelper deg å sjekke en viktig ting i huset.

DÅRLIG VENTILASJON?: Papirtesten kan avsløre om avtrekksventilen fungerer som den skal, eller om luftekanalen er tett. Foto: Kai Gustavsen.
DÅRLIG VENTILASJON?: Papirtesten kan avsløre om avtrekksventilen fungerer som den skal, eller om luftekanalen er tett. Foto: Kai Gustavsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å holde huset rent for skitt og støv og gi boligen en skikkelig gjennomlufting, er viktig for et friskt og sunt inneklima.

Men det er ikke alle steder i boligen som er like lett å huske på å rengjøre. For eksempel avtrekksventil på bad og vaskerom.

Og glemmer vi dette, kan det på sikt få svært uheldige konsekvenser.

Derfor blir det «sotflekker»

Avtrekksventiler brukes på bad og våtrom i boligen for å fjerne brukt og fuktig luft, og luft som lukter vondt, forklarer Jon Dehli, markedssjef hos Flexit.

Rundt avtrekksventilene kan det danne seg flekker som ser ut som en slags sotflekk.

- Dette kan skje når luft settes i bevegelse. Da blir det indusert spenning rundt ventilen som trekker til seg støv fra omgivelsene og som så setter seg fast. Fenomenet kalles på fagspråket støvinduksjon og er et vanlig problem, sier Dehli.

Støvavsetningen dannes fra rommets støvinnhold, og hastigheten på luften som kommer inn i rommet, vil ved møte med inneluften ha en tendens til å gi det støvinnholdet som finnes i inneluften en statisk oppladning, opplyser eksperten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer