- Luft godt første året i ny bolig

Ny maling gir nemlig avgasser over lenger tid.

LUFT GODT: Enten boligen har vifter du kan skru på, eller du bruker vinduene, er det viktig å sørge for god utluftning. Foto: COLOURBOX
LUFT GODT: Enten boligen har vifter du kan skru på, eller du bruker vinduene, er det viktig å sørge for god utluftning. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye eller nyoppussete boliger har en egen lukt, og den første tiden er det vanlig å lufte. Men hvor lenge er egentlig nok?

- Anbefalingen vi gir er: Luft veldig godt det første året, sier Eivind Haugland, konseptutvikler i Trysilhus, til Dinside.

- På denne måten får man utluftning av langsomme utslipp.

LES OGSÅ: - Boligen bør luftes annenhver time! Lufter du riktig?

Siver sakte ut

Etter et EU-direktiv om begrensning av flyktige organiske forbindelser (VOC) forpliktet Norge seg til å redusere utslipp av disse. Og byggematerialer og maling har gått igjennom en aldri så liten revolusjon det siste tiåret.

Det har imidlertid vist seg at der den gamle malingen avga store mengder gass under påføring og de første dagene, avgir de nye malingene gass over litt lenger tid.

Avgassene fra den nye miljømalingen er ikke like skadelige, men eksponeringen for avgasser er nå flyttet fra dem som gjør malejobben til dem som bor i boligene.

Årsaken til heksesot

Underlaget vil også ha å si for hva som skilles ut i luften, for noe av veggen kan løses opp og danne nye stoffer som ikke er sunne. Noen tiår tilbake var miljøtapet eller -strie populært, men det viste seg at denne løste seg opp i kontakt med enkelte malingstyper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer