Mange synes det er deilig å ligge under en varm dyne, mens den friske og krispe vinter- og høstlufta suser gjennom soverommet. Men vet du om fukt og middfaren?
Fagsjef for inneklima, Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund, har en klar oppfordring til alle som ønsker å bedre inneklima og redusere framkomsten av husstøvmidd: Ikke sov med et åpent vindu om natta slik at rommet kjøles ned og at det blir kondens på boligens vegger.
Hvor utsatt man er for husstøvmidd avhenger nemlig av om du har et nyere eller eldre hus, og hvor godt isolert huset er. Men dersom man gjør forebyggende tiltak, kan du i de fleste tilfellene iverksette tiltak slik at ikke midden trives.
- Midden trives nemlig aller best i kaldere rom med fukt og mugg, sier Gustavsen til DinSide.
Han forteller at mange av de som kontakter inneklimarådgivningstelefonen til NAAF har gjort funn av muggsopp - og har merket at det er dårlig luft eller oppdaget svarte flekker på senga eller på veggene eller andre møbler.
- Dessverre er det flere som sliter med dårlig inneklima i eldre utleieboliger, sier Gustavsen og fortsetter:
- Dersom det blir økt fuktighet i boligen, vil det bidra til gode vekstforhold for midden, forklarer Gustavsen.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforeningen vil høy varme og sterk kulde drepe midd. Såkalt temperaturpåvirkning vil enten drepe eller inaktivere midden. Tørr varme på 50 grader vil drepe støvmidd på 20 minutter og alle egg i løpet av timer. Fuktig varme vil derimot drepe midden ganske umiddelbart, og eggene raskt. Derfor vil en maskinvask av sengetøy og dyner på 60 grader være en effektiv måte å drepe midden på.
Å lufte dyner og puter utendørs i minusgrader vil ikke være særlig effektivt mot midden da ny kunnskap om midd viser at det krever -70 grader for å drepe midd og egg. For å oppnå disse temperaturene trenger man egnet utstyr som svært få privatpersoner har. Derfor vil det, som nevnt over, være mest effektivt med en maskinvask på 60 grader.
Et tegn på økt fuktighet eller for mangelfull ventilasjon i boligen er blant annet kondens på vinduet og maling som flasser av rundt vinduskarmen.
Mange vil kanskje tenke at det da bør luftes godt hele døgnet? Svaret er nei!
Om vinteren er det kaldt ute og når den kalde uteluften møter varme innervegger og inventar i rommet der man kanskje svetter og er varme under dyna, kan det oppstå kondens enkelte steder i boligen. Områder som er spesielt utsatt for fukt og muggsopp er ofte bak møbler, seng og bokhyller er flater der det blir stillestående luft. Muggsopp kan i de fleste tilfeller forebygges ved å påse at inventar og seng har en luftespalte mellom veggen slik luften ikke blir stående stille.
- Det er mye lurere å lukke vinduet og vurdere å ha ventilene i yttervegg eller over vindu åpne, sier han.

Brann: - Helt sykt!
Har man en åpen dør om natta bør man være oppmerksom på at 10 års forskning utført av UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) viser at dersom det oppstår brann i et hjem, kan en lukket dør være en effektiv barriere mot dødelige nivåer av karbonmonoksid, røyk og flammer.
Gustavsen anbefaler også bedre ventiler på veggen og at man bør bruke dem aktivt.
Middens livssyklus kan gi noen av oss helseutfordringer, men alt i alt er selve midden som dyr harmløs. Det personer med middallergi reagerer på er middavføring og rester fra middens vekststadier.
- Avføring fra midden spres rundt som støvpartikler og inneholder proteiner fra midden, dette kan være problematisk for både allergikere, astmatikere og atopikere, forklarer Gustavsen og fortsetter:
- Midden henger overalt, på oss mennesker og. Vi må gjøre at den ikke trives hos oss, sier han og poengterer at midden spiser de døde hudcellene våre.
Kan bo bak tapetet
Gustavsen forteller også at dersom du har tapet på soverommet som buler eller har begynt å gå opp i liminga, bør du være observant.
- Dersom det er fuktig på soverommet og tapetet har sluppet litt taket i hjørnene, kan midden begynne å leve bak der og.

Derfor bør du «sjokklufte»
Han anbefaler heller ingen å ha vegg-til-vegg teppe på soverommet.
- Heldekkende tepper er en risiko på soverommet, vi anbefaler heller å bruke et gulvteppe som kan ristes ute og luftes. Da kan du lett lufte ut sengemidd og støv ut av huset, forklarer Gustavsen.
Men dersom man allerede har et vegg-til-vegg teppe på soverommet, bør man vurdere å fjerne det.

Nå skal TV-en ut!
- Jeg ville vurdert å fjerne det for å bedre inneklimaet og luftkvaliteten. Er du heldig å bor i en eldre bolig kan det hende at det er et fint renholdsvennlig tregulv under det gamle teppet. Tepper fungerer som oppsamlingsplass for organisk materiale. Gulvtepper er samleplass for allergener (dyreflass, middrester, pollen, matrester), bakterier og bakterierester, støv og partikler, så det er mer fornuftig å ha et renholdsvennlig underlag, forklarer Gustavsen.
Kan hjelpe på luftgjennomstrømningen
Søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen forteller at det i Norge er mange som liker å ligge med åpent vindu året rundt, fordi de føler det gir bedre luft på soverommet.
- Fra et søvneksperts ståsted er det interessant, fordi det jo betyr at soverommet holder lav temperatur, av og til ned mot frysepunktet! Ofte anbefales at soverommet bør ha cirka 18-20 grader, noe som jo ikke er mulig med vindu åpent om vinteren, forteller han.
Likevel legger han til at dokumentasjonen på at rommet bør ha 18-20 grader er svak.
- Jeg tenker nok at mye dreier seg om individuelle preferanser. Å holde soveromsdøra åpen kan nok hjelpe på luftgjennomstrømningen, men jeg tviler på om det vil hjelpe dem som trives med frisk og kjølig uteluft, forteller Bjorvatn.
Han forteller at man må huske på at også dyna varmer mye, slik at soveromstemperaturen er ikke alt. En varm dyne gjør gjerne susen hos dem som ligger med åpent vindu.
- Svaret er at hvis man fryser, vil søvnen forstyrres, og hvis man er for varm, vil søvnen forstyrres, sier han.