Luksusbolig til 500.000

En rykende fersk bolig til under 500.000 kroner står og venter på deg i den argentinske hovedstaden. Her er din komplette guide til boligkjøpet.

Det ligger mange indrefileter ute på det argentinske boligmarkedet, og den lave dollarkursen hjelper spesielt. En av dem kan kanskje bli din...Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det ligger mange indrefileter ute på det argentinske boligmarkedet, og den lave dollarkursen hjelper spesielt. En av dem kan kanskje bli din...Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Noen må jo spise de høye biffene og kjøre de lave bilene, sa John Fredriksen.

Han siktet til seg og sine venner i milliondollarklassen. I Argentina er muligheten tilstede også for deg.

For er du sulten på en eksotisk bolig i utlandet til en velsmakende pris, kan Argentina og Buenos Aires by på mye av det beste du finner på det søramerikanske kontinent. Fotball i verdensklasse, syndig tango og dekadent byliv.

Det blomstrende boligmarkedet i Buenos Aires snur også stadig flere hoder blant europeiske og amerikanske investorer. Kanskje ikke så rart når kvadratmeterprisene varierer fra rundt 7.000 kroner i enkelte bydeler og opp til 25.000 kroner i de mest eksklusive områdene av hovedstaden. Sett i forhold til Østlands-området, blir det som å kjøpe en enebolig i Bygdøy Allé til prisen av en leilighet på Notodden.

DinSide Bolig reiste derfor til Argentina for å smake på boligbiffen.

Vi har vært på visning for deg i Buenos Aires, se bilder og les mer.

Fra Palermo Viejo, en populær bydel.
Fra Palermo Viejo, en populær bydel. Vis mer


Økonomisk rakett

For vel fem år siden tok tusenvis av argentinere til gatene i Buenos Aires og protesterte mot flere år preget av deflasjon og tilbakegang i landets økonomi. Utenlandsgjelden var på skyhøye 140 milliarder dollar, og den argentinske pesoen hadde lenge vært bundet på et urealistisk nivå til den amerikanske dollaren.

Som følge av radikal privatiseringspolitikk og statlig korrupsjon, møtte den nasjonale økonomien veggen. Den høye pesoverdien gjorde at Argentina ikke lenger klarte å konkurrere på de internasjonale markedet. Dette ble forsterket da prisene på landbruksprodukter sank på verdensmarkedet, ettersom Argentina baserer største delen av eksporten sin på nettopp produkter fra sin vidstrakte pampas.

Det nasjonale opprøret kom i desember 2001 og førte til at daværende president Fernando de la Rúa måtte tre fra sin stilling under kaotiske omstendigheter. Tre nye presidenter kom og gikk til makten i løpet av ti dager. En av dem annonserte nyhetene som gikk inn i historiebøkene som en av verdens største økonomiske sjokkoperasjoner.

Bare hundre år tidligere hadde Argentina vært blant verdens syv rikeste nasjoner, nå stod de overfor tilsynelatende uendelige problemer. Bruttonasjonalproduktet (BNP) sank med 15 prosent på ett år, fattigdommen steg til 56 prosent, og arbeidsledigheten gikk opp til 21 prosent. Kursen på peso falt markant. Plutselig måtte argentinerne ut med tre peso per dollar i stedet for én.

Likevel, tross de labre utsiktene den gang, har landet sett en rekordrask forbedring i sine økonomiske forhold. Dagens president Nestor Kirchner kom til makten i 2003, og har klart å senke arbeidsledigheten til 10 prosent på fire år.

Ifølge the Economist, har Argentinas BNP hatt en årlig stigning på 9 prosent de fire siste årene og lønninger i både pesos og dollar er på vei oppover igjen.

- En vekst du må se tilbake til landets ”gullalder” for å se maken til, forteller en argentinsk økonom til det anerkjente bladet i januar i år.

Selv om det er tegn på overoppheting i markedet, vokser stadig interessen og tilliten blant utenlandske investorer, skriver the Economist.

Raskt marked

Så hva betyr alt dette for deg som tenker på å kjøpe bolig i Buenos Aires og Argentina?

Som resultat av den forkrøplende devalueringen av pesoen, sank boligprisene (og alt annet) som stein i 2002. På grunn av eksploderende gjeld og uhåndterbare lån i dollar, ble mange porteños tvunget til å selge sin faste eiendom.

Etter hvert som økonomien har styrket seg igjen og tillitten til systemet har blitt sterkere, har utenlandsk kapital flommet inn i byens boligmarked. Prisene i de mest attraktive områdene av byen har nesten nådd nivået de hadde i forkant av krisen. I de mest eksklusive områdene steg prisene så mye som 25 prosent i 2005/2006.

Gabriel Borgese nyter gode tider i Buenos Aires.
Gabriel Borgese nyter gode tider i Buenos Aires. Vis mer


Mange valgmuligheter

I bydelen Palermo Viejo treffer vi Gabriel Borgese. Han er direktør og eier av eiendomsmeglerfirmaet med samme navn.

- Akkurat nå er Palermo et av de mest ettertraktede stedene å kjøpe bolig i Buenos Aires, forteller Borgese.

Han geleider oss gjennom bydelen som tidligere var hjem til den kjente forfatteren Luis Borges, men som nå har skiftet sjarm. Etter å ha viket fra sin bohemske aura, blomstrer Palermo Viejo nå av trendy butikker, kule barer og plenty av skilt med ”eiendom til salgs”.

- Mange utlendinger, spesielt fra England, USA, Frankriket og Spania, kommer på leting etter boliger. De blir veldig begeistret for hvor mye de kan få for pengene sine her i Buenos Aires, sier Borgese.

Samtidig pøser velstående argentinere som "reddet" kapitalen sin under krisen, nå penger inn i byens boligmarked. Ifølge Borgese, er det mye å velge fra på boligmenyen, men prisene stiger fort.

- Noen av de mest populære områdene å kjøpe for utlendinger har vært Ricoleta og Porto de Madero. Ricoletas har den klassiske parisinspirerte arkitekturen, kjente kafeer og fine parker. Porto de Madeiro er byens mest eksklusive og trygge område. Her finner du kontorene til mange internasjonale selskaper og Buenos Aires fineste restauranter. Porto de Madero har også sin egen politistyrke som gir trygghet.

I disse områdene har markedet likevel stabilisert seg en god del det siste året. Du må forvente å betale 25.000 norske kroner kvadratmeteren for en bolig her.
Ser du derimot på områder som San Telmo, Barracas og Nuñes, er det fortsatt gode muligheter for et god investering. Men de mer sentrale Palermo-områdene byr også på mange gode kjøp, forteller Borgese.

I Palermo-området ser vi et eksempel på den økende omsetningen av boliger i Buenos Aires. I motsetning til den tradisjonelle oppdelingen som var Palermo Viejo og Palermo Nuevo, kommer stadig nye navn til. Eiendomsselskaper på jakt etter ny markedsføring, reklamerer med Palermo Soho,Palermo Hollywood og Palermo Queens.

Kjøp små leiligheter – lei ut til utlendinger

De av oss nordmenn som tenker på et eventuelt kjøp i Buenos Aires, vil nok først og fremst ha investeringsperspektivet i bakhodet. Ifølge Borgese og andre meglere vi snakker med, er det små leiligheter som har størst omsetningshastighet og er den sikreste investeringen.

Selv om snart et av tre boligkjøp som utføres i Buenos Aires er gjort av utlendinger, tilsier den argentinske demografien at det er mange unge i etableringsfasen på utkikk etter sin første bopel.

Ingeniøren Horacio Alaniz er en av disse. Han forteller at utlendinger som kjøper boliger i Buenos Aires kan være et tveegget sverd for lokale porteños (som innbyggerne i Buenos Aires kalles).

- Prisene er høye for oss argentinere. Vi tjener halvparten av hva vi gjorde i år 2000, og boligprisene har snart nådd det samme nivået som de hadde før krisen. Jeg var på boligjakt i 2002, og kunne da fått en toroms leilighet et kvartal fra sentrale Avenida de Mayo (Buenos Aires hovedgate) for 98.000 kroner, den samme leiligheten blir nå solgt for 300.000 kroner, sier Alaniz.

Det frister også lite for mange porteños å kjøpe bolig finansiert av banken. Selv om de fleste banker tilbyr lån, er de astronomiske tilbakebetalingsrentene avskrekkende for de fleste. De som ikke har råd til å kjøpe egen bolig, blir derfor tvunget til å leie. Og leieprisene danser tett tango med boligprisene.

- På grunn av den stadige tilstrømningen av utlendinger, ser vi også en boom i kort- og langtidsutleie. Mange utleiere velger også å leie ut til utlendinger fordi det gir mye høyere leieinntekter, forteller Alaninz.

Ifølge lokale meglere kan du regne med en årlig leieavkastning på fire til seks prosent av verdien på boligen din i Buenos Aires.

Les mer om hva det koster å pusse opp en leilighet i Buenos Aires.

Fra Boca - et av de nye satsningsområdene for boligkjøpere i Buenos Aires.
Fra Boca - et av de nye satsningsområdene for boligkjøpere i Buenos Aires. Vis mer


Gå for satsningsområder

Den Buenos Aires baserte avisen Clarin meldte nylig at offentlig sektor i Buenos Aires planlegger å bygge 225.000 nye boliger for å dekke etterspørselen i byen. Samtidig tipser lokale meglere oss om at områder under utvikling og utradisjonelle områder spås å stige mest i pris.

I et slikt område har nordmannen Einar Berg sin bolig. Mange ville nok vært skeptiske til å kjøpe en leilighet i det beryktede havneområdet med navn Boca, men Berg tok sjansen.

- Jeg kjøpte leiligheten rett etter krisen i 2002 og fikk den til en billig penge. Den ligger sentralt i La Boca, en bydel jeg syntes har fått et ufortjent rykte. Det er et område med mange innbyggere fra den lavere sosiale klassen i metropolen, men det er stor forskjell fra kvartal til kvartal. De fleste turister er jo innom her for å kikke i løpet av en ferie i hovedstaden, sier Berg.

Landskapsarkitekt Berg har også fått med ett godt stykke historie i leiligheten sin.

- Det er en autentisk leilighet fra Perón-tiden og boligen har tidligere vært i eie av havnedirektøren i B.A. Han fikk den i sin tid tildelt av Eva Perón selv. Den ble bygget på 50-tallet og er i klassisk stil. Kvaliteten på bygget er faktisk vel så god som bygninger her hjemme fra samme tidsperiode. Jeg er veldig fornøyd med kjøpet, forteller Berg.

Einar Berg bruker ikke boligen så mye, men har en bekjent som passer på den når han ikke er der selv. Han kan fortelle at de løpende kostnadene og husleie på den 60 kvadratmeter store boligen beløper seg til rundt 5.000 kroner i året. Det er det vel verdt for å kunne komme på ferie til Sør Amerikas svar på Paris, mener han.

- Buenos Aires er en nydelig by og det er fryktelig billig her. Å gå på restaurant og bli servert verdens beste biff akkompagnert av kvalitetsvin er luksus i særklasse. Taxi koster heller ingen ting her hvis du vil ferdes litt rundt til steder som San Telmo og oppleve en milonga (tradisjonell tangolokale) eller nyte søndagsstemningen på Placa Darego. Den er fantastisk, sier Berg.

Vi gikk på visning for deg i Buenos Aires, se bilder og les mer...

De argentinske prisene har fått seg et spark oppover de siste to årene, men muligheten for å danse rimelig boligtango er fortsatt stor for deg.
De argentinske prisene har fått seg et spark oppover de siste to årene, men muligheten for å danse rimelig boligtango er fortsatt stor for deg. Vis mer


Mer fra Argentina på DinSide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer